Barn sidder i autostol i bilen

Der gælder helt særlige regler for det, at have børn med i bilen. Deres størrelse og vægt gør dem mere udsatte i tilfælde af hårde opbremsninger og eventuelle sammenstød, og derfor er der sat nogle meget skarpe regler netop på dette område. 

Det er til enhver tid førerens ansvar at børn, der endnu ikke er fyldt 15 år, er korrekt fastspændt i bilen. Er de ikke det, koster det et klip i kørekortet og en bøde på 2000 kroner. Er barnet under 135 centimeter, skal der anvendes korrekt udstyr, i form af autostol eller selepude.

I denne artikel gennemgår vi reglerne for børn i bilen, herunder regler for autostole, selepuder og transport af babyer i bilen, og vi kigger nærmere på test af autostole. Vi starter med de helt små, nemlig babyer

 

Hvordan er reglerne for baby i bilen

Når vi taler trafiksikkerhed, går babyer ind i kategorien ”Børn 0-2 år”. Normalt dækker ordet baby over børn under 1 år, men i forhold til trafiksikkerhed er det ikke så meget alderen, som det er størrelse, det drejer sig om. Derfor omfatter den mindste kategori af børn i dette tilfælde perioden, fra de er nyfødte, til de er to år.

Til børn under to år skal der anvendes en autostol, der passer til barnets størrelse. Det mest sikre for barnet er, at autostolen er bagudvendt, så barnet kører med ryggen i kørselsretningen. I tilfælde af et sammenstød, vil barnet være bedre beskyttet.

 

Regler for autostole

Autostolen, der anvendes skal leve op til en række krav til sikkerheden. Det gør autostole, der har følgende godkendelser: ECE-44-03, ECE-44-04 og ECE-R-129. Hvis du sikrer dig, at din autostol er godkendt efter disse standarder, er du sikker på, at din autostol er lovlig.

 

Test af autostole

ECE godkendelsen er EU’s standardmærkning for sikkerheden i autostole til børn. Denne mærkningsordning er lavet efter omfattende test af autostole med henblik på, hvor beskyttet barnet er i tilfælde af ulykker.

 

Skal autostolen være bagudvendt?

 Baby ligger i autostol i bilen

Det er ikke et lovmæssigt krav, at autostole til babyer og børn under to år er bagudvendt, men det anbefales stærkt af hensyn til barnet. Dog er det en i-Size-stol, babyen sidder, er lovkravet her, at autostolen skal være bagudvendt. I tilfælde af et frontalt sammenstød vil risikoen for eventuelle skader på hoved, nakke og ryg være mindre. Barnet sidder ganske enkelt langt bedre beskyttet, når autostolen er bagudvendt.

 

Er der regler for transportlift eller liftnet?

Nogle forældre fortrækker at transportere de helt små børn liggende i en boxette, transportlift eller et liftnet, hvor barnevognens lift kan placeres fastgjort, så barnet ikke skal flyttes over i en autostol, når de transporteres sovende. Dog råder Færdselssikkerhed til, at liftnet kun benyttes til børn, der af særlige årsager ikke kan sidde i en autostol. 

Test af autostole i forhold til liggende transport viser, at bagudvendte autostole er det mest sikre for barnet. Hvis man alligevel vælger at anvende transportlift eller liftnet, skal barnet placeres, så hovedet vender ind mod midten af bilen.

 

Regler for børn mellem 2 og 4 år

Børn under 4 år bør sidde fastspændt i en autostol. Det sikreste er fortsat en bagudvendt autostol, men da børn har en tendens til at blive større med alderen, kan det i årene mellem de er to år og indtil de fylder 4, i nogle tilfælde være svært at sidde i en bagudvendt autostol, ganske enkelt fordi barnet er blevet for stort.

Her bør du i stedet vælge en forudvendt autostol med ryglæn og beskyttelse på siden af hovedet.

Det her med autostole kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Markedet er stort, fordi ingen forældre ønsker at gå på kompromis med sikkerheden omkring guldklumperne i bilen. Du kan hurtigt købe dig fattig i nye stole og sikkerhedsudstyr i takt med at barnet vokser. Derfor har mange babyudstyrsforretninger efterhånden fundet ud af, at der også er god forretning i at leje udstyret.

Du skal finde den løsning, der passer til dig og din familie. Vi kan dog hjælpe dig med at få lidt overblik over mulighederne.

 

Hvilken autostol skal du vælge?

Udover at autostolen skal leve op til EU’s krav til sikkerheden, som nævnt længere oppe, skal du naturligvis til enhver tid sikre, at stolen matcher barnet. Selvom stolen er den dyreste og mest sikre på markedet, er den ikke lovlig, hvis den ikke er stor nok til barnet.

 

Autostole med Isofix og I-size

Hvis du har en nyere bil med Isofix-beslag eller I-size, der er videreudviklingen af Isofix, bør du anvende autostole beregnet til disse. Isofix og I-Size er et beslag gemt i sædet, som kan fastgøre autostolen på samme måde som sikkerhedsselen, som du blot klikker ned i beslaget. Dette minimerer risikoen for, at autostolen fastgøres forkert.

De forældre, der har haft autostole i bilen, før Isofix var en mulighed, kender sikkert følelsen af, at fastspænding af autostol i nogle tilfælde kan kræve en højere teknisk eksamen, fordi bilens sikkerhedssele, skal vikles korrekt omkring stolen, og i nogle tilfælde endda ikke er lang nok.

 

Kategorier af autostole:

0-4 måneder: Boxette eller liftnet
En boxette eller et liftnet gør det muligt at fastspænde barnevognens lift direkte i bilen, så barnet kan transporteres liggende. Liften skal placeres vinkelret på kørselsretningen, så barnet ligger med siden til, og med hovedet ind mod bilens midte.

0-9 måneder: Babystol
En babystol er det sikreste valg, også i forhold til boxette og liftnet. Alle babystole er bagudvendte for at få den maksimale beskyttelse af barnet, særligt omkring hoved, nakke og ryg.

9 måneder til 4 år: Autostol eller barnestol
Disse barnestole er kategoriseret op til 18 kilo, svarende til cirka 4 år. Disse stole kan næsten altid fastspændes i bilen så den kan vende både forud og bagud. Vælg at placere stolen bagudvendt, så længe som overhovedet muligt, for at give den bedste beskyttelse.

Det er meget vigtigt at stolen hele tiden passer til barnet. Derfor er det også de færreste, der kan nøjes med én barnestol i denne periode. Hold øje med barnets hoved i forhold til den øverste kant på stolen. Hvis hovedet stikker op over kanten, er stolen for lille, og giver ikke længere den bedste beskyttelse for barnet. Det er barnets højde og vægt, der afgør, hvilken autostol de skal have, da autostole er konstrueret efter vægtklasse. 

 

Ældre end 4 år – 15-25 kilo

 Børn sidder fastspændt i bilen

Når barnet vejer omkring 15 kilo, kan I skifte fra autostol til selepude. Det er typisk, når barnet er omkring 4 år. Selepuder er simple indsatser, der ikke nødvendigvis skal fastgøres, men blot placeres på sædet, så barnet sidder bedre i bilens sele.

En rigtig god indikator for om selepuden er sikker for barnet er, om selen går henover halsen eller henover skulderen. Hvis selen går henover halsen, passer selepuden ikke til barnet. Vælg eventuelt en selepude med ryglæn, hvor sikkerhedsselen skal ind gennem en ”sliske” mellem ryglæn og nakkestøtte, og på den måde føres ned til barnets skulder.

Disse selepuder med ryglæn og nakkestøtte har endnu en fordel. De beskytter ikke blot barnets hoved og nakke, men fungerer også som støtte, når barnet falder i søvn i bilen. Så falder hovedet ikke så langt ud til siden, og en hurtig lur på køreturen er stadig en behagelig oplevelse.

 

Vægt og størrelse er vigtigere end alder

Når du skal vælge den korrekte autostol eller selepude, skal du gå ud fra barnets vægt og størrelse, mere end barnets alder. Forskellen i børns størrelse kan variere meget, så alderen er ikke det afgørende når det gælder sikkerheden. Det er derimod højde og vægt.

 

Hvilke autostole er bedst i test

Der er lavet adskillige test af autostole og babystole. Danske FDM har i 2020 lavet en solid test af 46 forskellige stole, der både tester på trafiksikkerhed og mængden af skadelige stoffer i produktet.

Den test kan du se her.

Tyske ADAC, der er nabolandets svar på FDM, er altid værd at kigge efter. Tysklands anseelige størrelse og position som bilfabrikant giver ADAC en vigtig rolle i forhold til trafiksikkerhed, ikke blot i Tyskland men i EU generelt.

Adac laver hvert eneste år en stor test af autostole, og hvis du forstår tysk kan du med fordel tage et kig på ADAC’s test af autostole i 2020 her.