"Hvor er det dejligt, at mine bilruder dugger indvendigt…"! Sagde ingen bilejere nogensinde... Slet ikke på de morgener, hvor du skal sidde og vente på at duggen forsvinder, mens samtlige blæsere i bilen kører på noget der ligner orkanstyrke. For du kører selvfølgelig ikke afsted med ruder der dugger indvendigt i din bil. Det er nemlig farligt.
Årsagen til at bilruder dugger indvendigt
Dug på indersiden af bilruden skyldes, at temperaturen inde i bilen er højere end rudens overflade. Den varmere luft inde i bilen indeholder mere fugt end den kolde luft, og når luften bliver kølet af omkring den kolde rude, dannes der dug. Det sker typisk i koldt vejr, og når I stiger våde ind i bilen efter at have været ude i regnvejr.
Hvad kan du gøre for at undgå dug
Lad os starte med det lavpraktiske:
Ryd op i bilen! Jo mindre du har liggende i din bil til at samle fugt, jo mere minimerer du risikoen for, at dine ruder dugger indvendigt. Lad eventuelt ruden stå på klem, når bilen er parkeret i garagen. På den måde lufter du godt ud, og fugten kan komme ud af bilen.
Polér ruderne indvendigt med opvaskemiddel. Kom et par dråber koncentreret opvaskemiddel på en god klud og gnub vinduerne på indersiden.
Køb en dugpude - og lad puden ligge på instrumentbrættet eller bare et sted i kabinen. Den suger duggen til sig, så det i mindre grad havner på indersiden af ruderne. På et tidspunkt vil puden ikke kunne absorbere mere fugt. Så kommer du den i mikro-ovnen for at tørre, og lægger den i bilen igen.
Undgå at tage fugten med ind i bilen
Det danske vejr har ry for at være lidt rigeligt vådt i perioder, så det er svært helt at undgå at bilen bliver lidt fugtig indvendig.
I regnvejr kan det være en god ide at ryste det værste vand af paraplyer og regntøj, inden I stiger ind i bilen. Når ruderne begynder at dugge, fordi kroppen får vandet til at fordampe, åbner du vinduerne ganske lidt, så fugten kan slippe ud hurtigst muligt.
Gennemgå bilen! Tjek at gummilister er intakte. Alle gummilister i døre og ruder skal være i god stand. Ellers risikerer du, at fugt trænger ind i bilen.
En god måde at sikre bilen på længere sigt er at pleje gummilisterne med en silikonestift. Særligt vinteren er hård ved listerne, der kan fryse til, og dermed øges risikoen for at de slides og bliver utætte.
Sørg for god cirkulation af luften
Tjek bilens drænhuller. Åbn kølerhjelmen og tjek, at drænhullerne under forruden ikke er stoppet til. Hvis bilen holder parkeret udenfor, kan du risikere, at drænhullerne stopper til på grund af blade og skidt, og så kan der stå vand som afgiver fugt til kabinen.
Sørg for god luftcirkulation. I bilen har du mulighed for at lukke for luftcirkulationen udefra. Det er tit ret praktisk på den tid af året, hvor der gøres gylle på markerne. Så kan du med et snuptag lukke for luften udefra. Tag et kig på den knap i bilen. Hvis luftcirkulationen er lukket for luft udefra, vil bilen re-cirkulere den fugtige luft inde fra bilen, og så er det svært at undgå duggen.
Når bilruden så alligevel dugger indvendigt?
Det kan næsten ikke undgås at din bils ruder dugger indvendigt en gang i mellem. Når det sker, er der lidt forskellige måder at komme af med det på, afhængigt af, om din bil har aircondition eller ikke.
Sådan gør du, hvis du ikke har aircondition:
- Når du sætter dig ind i bilen, og den stadig er kold, tænder du for blæseren på fuld styrke og fuld varm, og vælger at den skal blæse op mod vinduerne.
- Efter et stykke tid, når bilen er varm og vinduerne dugget af, skruer du ned på lav styrke og vender dyserne ud i kabinen, så varmen kan få bugt med noget af fugten.
Sådan gør du, hvis din bil har aircondition:
- Når du sætter dig ind i bilen mens den stadig er kold, sætter du aircondition på fuld styrke. I modsætning til blæseren, tørrer aircondition også luften.
- Når bilen er mere behagelig varm, slukker du for aircondition eller skruer ned for styrken. Når den er slukket sparer du brændstof.
Dugger dine bilruder stadig?
Tjek bilens kabinefilter eller pollenfilter. Filteret skal gerne skiftes hvert år, da det hurtigt kan støve til, og så begrænses luftcirkulationen i bilen.
Du kan selv skifte kabinefilteret eller du kan få din mekaniker til det. Bed dem evt. kigge på det, hvis du alligevel har bilen på værksted - eksempelvis når du får skiftet til vinterdæk.
Så kan du køre vinteren og den kolde tid i møde med et frisk filter, og på den måde minimere risikoen for, at dine bilruder dukker indvendigt.