Rengøring af bilsæder

I denne artikel giver vi dig en Gør-Det-Selv Guide til rengøring af bilsæder, så du selv kan genskabe den der lækre fornemmelse af at sætte sig ind i en ren og lækker bil.

De fleste bilejere der har børn i den lille og mellemste størrelse, har med jævne mellemrum brug for en grundig rengøring af bilsæder. Særligt hvis sæderne i bilen er af stof, kan man gang på gang imponeres over sædernes evne til at absorbere alskens skidt og snavs. Det giver ærgerlige pletter og skjolder som et synligt bevis på, at bilen ikke bare er et transportmiddel, men også skal rumme livet, når det bare skal være praktisk.

 

Rengøring af stof bilsæder

Bilsæder af stof kan selvsagt tage imod væsentligt flere pletter end lædersæder, fordi fugt lettere kan trække ned i stoffet. Længere nede på siden får du konkrete tips til fjernelse af genstridige pletter. Når først du har været i gang med at fjerne chokolade fra bilsæder af stof, så ville du ønske, at du forinden havde gjort noget for at imprægnere sæderne, så de ikke tager så let i mod.

Du kan i dag købe en lang række forskellige typer af tekstilbeskyttelse, som gør at dine bilsæder ikke så let tager snavs, skidt og pletter til sig. Det gør unægtelig rensning af bilsæder lidt lettere, hvis skidtet har sværere ved at sætte sig fast. Så hvis du gerne vil beskytte dine sæder, så start med at give dem en omgang tekstilbeskyttelse. Hvis du ikke fik det gjort rettidigt, og nu står med pletterne og har det lidt skidt, hver gang du lukker passagerer ind i din bil, så hop et par afsnit ned, så tager vi fat i, hvordan du selv kan klare rensning af bilsæder. 

 

Rengøring af læder bilsæder

Rengøring af læder bilsæder

Selvom lædersæder ikke tager helt så let imod fugt og pletter som stofsæder, så kan du dog komme ud i at skulle rense læderet.

Hvis det skulle blive nødvendigt med en rengøring af pletter på læderet, brug da en opløsning af destilleret eller kogt vand og milde naturlige sæbespåner af god kvalitet (1/2 dl sæbespåner til 1 liter vand). Pisk sæbespånerne i det varme vand og anvend kun skummet (når vandet er faldet til stuetemperatur). Påfør skummet over hele sædet med en blød klud uden at gennemvæde læderet. Når møblet er tørt, tørres grundigt efter og der poleres op med en tør blød bomuldsklud. Til sidst bør du give sæderne læderpleje og beskyttelse. Det holder læderet sundt og lukker porerne, så læderet ikke er så modtageligt for skidt.

 

Rens bilsæder for genstridige pletter

Nu er vi tilbage ved stofsæderne. Du kan købe dig fattig i alskens pletfjernere, men det billigste og mest effektive middel står inde i køkkenet. Bagepulver. Det er ge-ni-alt til at fjerne genstridige pletter på stofsæder. Uden at vi behøver gå alt for langt ind i kemien bag bagepulver, så sker der det, at natriumhydrogenkarbonatet går i forbindelse med fugten, udvider pletten og dermed løsner fastgroet skidt. (Gælder kun stofbilsæder)

Der er flere måder at gøre det på:

  • Gnub pletten med en fugtig klud. Drys lidt bagepulver på. Lad virke 10 minutter og støvsug bagepulveret op, og tør efter med en våd klud. Gentag proceduren flere gange, hvis pletten er genstridig.

  • Pletter der indeholder fedt eller olie, skal have et drys bagepulver uden vand. Pulveret vil gå i forbindelse med fedtet i pletten, og trækkes op af stoffet. Lad det sidde et stykke tid og støvsug herefter pletten.

 

Grundig rengøring af bilsæder

Der behøver ikke nødvendigvis være synlige pletter på sæderne, for at det kan føles som om, de trænger til en grundig rensning. Hverdagens skidt og snavs sætter sig jo, og gør du dig umage med rens af bilsæder, bliver du belønnet med oplevelsen af en lækker, ren bil bagefter.

Start med at støvsuge grundigt. Brug gerne det lille ”møbel-mundstykke” og skru op for styrken på støvsugeren, hvis det er muligt. Når det løse skidt er væk, skal sæderne skrubbes. Hæld lidt flydende vaskemiddel i en spand med varmt vand. Dyp en svamp i vandet og vrid den op, og skrub nu sæderne grundigt. Sæderne skal ikke være drivvåde, men gerne fugtige.

Når alle sæderne har fået en kærlig omgang, starter du forfra. Der må gerne være gået cirka 10 minutter til du igen går i gang, hvor du startede. Så har vaskemidlet haft tid til at virke. Denne gang bruger du et fnugfrit viskestykke, som du gennemvæder med koldt vandt, og vrider grundigt op. Tør sæderne over, for at fjerne sæben.

Lad sæderne tørre, ved at skabe gennemtræk i bilen. Selvom sæderne virker tørre, kan det være en god ide at lægge aviser i bilen, for at absorbere den fugt, der stadig kan sidde i sæderne. På den måde minimerer du risikoen for, at der dannes dug på indersiden af vinduerne.

 

Fjerning af hundehår fra bilsæder

Fjerning af hundehår fra bilsæder

Har du hunden med i bilen, passer det næsten altid med, at hunden på præcis samme tid har valgt at smide vinterpelsen, som så nu sidder godt og grundigt fast i stoffet i sæderne.

Start med at bruge en helt almindelig fnugrulle til at tage de værste løse hår. Tag herefter en tør neglebørste og børst sædet i én retning, for at løsne hår, der har sat sig fast, og støvsug herefter sædet i samme retning. Gentag proceduren hvor du nu børster – og herefter støvsuger - i den anden retning.

Rigtig god fornøjelse. Ikke bare med rengøring af bilsæder i din bil, men også med at nyde resultatet af dit arbejde bagefter og nydelsen af en dejlig ren bil.