DAB radio i bilen

Der har længe været raslet med sablerne omkring en nedlukning af det gamle og kendte FM signal til radioerne. Målet er, at danskerne radioforbrug skal dækkes via netradio og DAB radio senest i 2021. Det har vakt en del uro og utilfredshed blandt bilejere, da ældre biler ikke kan tage netradio og kun understøtter den ”gamle” DAB-standard.

 

Hvorfor lukker FM-båndet?

FM-båndet er gammelt og understøtter kun en begrænset mængde radiokanaler. Udbuddet af radiokanaler er støt stigende i takt med at ønsker og behov hos lytterne vokser, og FM-båndet er på den måde ved at være forældet.

Med netradio og DAB radio er der i langt højere grad mulighed for at give plads til mange flere radiokanaler.

 

Hvornår lukker FM-båndet?

Ifølge Regeringens udspil har en lukning af FM-båndet deadline i 2021, men det er fortsat usikkert, hvornår det præcist bliver. Men bilejerne er trætte af usikkerheden og mange har efterhånden fundet ud af fordelene ved særligt DAB-radio.

 

Hvad er en DAB radio?

DAB står for Digital Audio Broadcasting, som er den engelske betegnelse for radioer, der benytter sig af digitalt signal.

Udviklingen af DAB begyndte tilbage i 1980 men først i 1995 udkom de første officielle radiokanaler på DAB. De første på banen var Norske NRK, BBC og Svensk Radio. Der var dog en udfordring med DAB.

Det var lovet, at det nye radiosignal skulle være både mere effektivt og af en højere kvalitet. Det sidste manglede. Kvaliteten fulgte ikke helt med, derfor har overgangen til DAB ikke været helt så knivskarp, som der ellers var lagt op til. Derfor kom DAB+ i 2007.

DAB+ er videreudviklingen af DAB, som har løftet kvaliteten væsentligt. Udfordringen var dog, at de ”gamle” DAB-radioer ikke var kompatibelt med DAB+, så alle med en DAB radio skulle altså ud og købe en ny radio.

Indkøringen af en ny type radiosignal har derfor ikke været så smooth, som det har været ønsket, men nu nærmer vi os hastigt den dato, som Regeringen har sagt skulle være skæringen for overgangen fra FM til DAB. Og nu er både tiden og teknologien også moden til det.

 

Hvad er fordelene ved Dab-radio i bil?

Der er mange fordele ved DAB radio i bilen.

  1. Du får langt flere radiokanaler at lytte til. Du finder en lang række nichekanaler og interessebaserede radiokanaler, som ikke findes på FM-båndet. DAB-radio er med andre ord meget mere nuanceret og udvalget af kanaler er stort. Du finder lettere noget at lytte til, som netop matcher dit humør og interesser.

  2. De fleste DAB radioer har Bluetooth opkobling, så når du installerer en DAB radio i en ældre bil, så får du mulighed for at koble din mobiltelefon til, og spille dit eget musik over DAB-radioen. Det er ikke alle biler der har det endnu.

  3. Hvis du har børn i bilen, kan du vælge en DAB-radio der også kan afspille DVD’er.

  4. ”Aj, hvem er det nu lige der synger den der?”  Dét slipper du for, når du har en DAB radio installeret. Under hvert stykke musik vises artist og navnet på musikken i radioens digitale display.

 

Hvordan installerer du DAB radio i bilen?

Du kan købe en DAB+ bilradio - Med den efterhånden store efterspørgsel på DAB radioer til bilen, findes der et enormt udvalg af modeller, som kan fås fra få hundrede kroner eksklusiv montering.

Modellerne fås fra helt simple bilradioer til modeller med hhv. Bluetooth, Apple Carplay, Spotify, Google Maps og helt op til multimedieafspillere med DVD og 8 tommer touchskærm. En DAB bilradio skal typisk monteres som en almindelig bilradio.

Du kan købe en DAB adapter til bilen - En DAB adapter er en lille modtager, der kan tilsluttes din bilradio via AUX-stikket. Adapteren modtager DAB-signalet, og omsætter det, så det kan afspilles via det eksisterende anlæg.

Fordelen ved en DAB Adapter er, at den ofte kan fås billigere end hvis du køber en hel DAB radio til bilen. Ulempen er omvendt, at du så skal have to apparater. Både radioen og adapteren.

 

DAB bilradio test

Der findes adskillige test af DAB bilradioer og adaptere på nettet. Når det kommer til test af DAB bilradio er det ofte brands som Alpine og Pioneer der ligger i front.

Fra Alpine anbefales flere gange Alpine CDE136BT med CD afspiller og Bluetooth. En fin lille finesse er, at modellen har et USB stik i fronten af radioen, perfekt til at oplade telefonen på farten.

Fra Pioneer kan anbefales Pioneer DEH-X6600DAB. Den har ikke CD-afspiller som Alpine, men kan også afspille MP3 og FM, og du kan forudprogrammere hele 24 faste DAB-kanaler, så du ikke skal sidde og lede efter dine yndlingskanaler.

Vil du gå all in og have en multimedieafspiller, så skal du vælge Pioneer AVH-X3600DAB. Anlægget her kan afspille DVD’er og filer direkte fra en USB-nøgle. Skærmen er en 6,1 tommer touchskærm.

Er du mere til en DAB adapter er Alpine Ezi-DAB-GO et godt bud. Dette produkt er stort set det samme som Pure Highway 800. I den lidt billigere ende findes flere forskellige bud fra Tiny Audio.

 

Skal vi hjælpe dig med at installere?

Har du købt en DAB radio til din bil, kan vi hjælpe dig med at installere den. Vi kender teknikken i din bil og kan klare opgaven for dig, så du ikke risikerer, at montere radioen forkert.

 

Book tid på et af vores værksteder her

Book tid