Nærbillede af tallene på dækket

Vidste du, at størrelsen på bilens dæk spiller en stor rolle for, at du kan køre sikkert? Hvis ikke, så kan det godt betale sig læse op på det, før du køber nye dæk.

Kører du for eksempel stærkere, end dækket er beregnet til, risikerer du, at det kan få følger for dig selv og dine medtrafikanter. Det er også vigtigt at vide, om du kører på vinter-, sommer- eller helårsdæk, da det har betydning for bilens bremselængde.

For øjet ser alle dæk dog ens ud. Det kan derfor være svært at vide, hvordan du finder de rigtige dæk til din bil. Derfor har vi hos Skorstensgaard nedenunder forklaret, hvad de forskellige tal på dækket betyder. På den måde kan du bedre finde den rigtige størrelse. Du kan også læse mere om dækmønster og dækstørrelse her.

 

Hvad betyder tallene på dækket?

For at finde størrelsen på dine dæk skal du kende deres tal og bogstaver. De fortæller blandt andet, hvad dækkene kan klare af belastning og hastighed samt deres størrelse og hvor gamle, de er. Du finder dem på dækkets sidevæg.

Har dækkene på bilen eksempelvis tallene 195/55 R16 87H? Det betyder, at:

  • 195: Dækket har en bredde på 195 millimeter.
  • 55: Dækket har en højdeprofil på 55 procent af dækkets bredde.
  • R: Hvordan dækket er konstrueret – “R” står for radialdæk, der er de mest almindelige dæk.
  • 16: Tallet angiver diameteren på fælgene i tommer.
  • 87H: Symbolet betyder, at dækkets maksimale belastning er 545 kg og max hastighed er 210 kilometer i timen.

Hvis du monterer større og bredere fælge, skal du sikre dig, at dækkets profilhøjde er tilsvarende lavere. Dermed er du sikker på at dæk og fælge har samme rulleomkreds, og at dit speedometer dermed viser korrekt.

Er du i tvivl om hvilke dækstørrelser, der passer til din bil, kan du ofte se dem på indersiden af døren i førersiden på bilen. Du finder også tallene i bilens servicebog. Du er også velkommen til at kontakte din lokale Skorstensgaard-afdeling.

Infografik om dækstørrelser

Kend også de yderligere markeringer

Ud over førnævnte oplysninger kan der være andre bogstaver og symboler på dækkets sidevæg.

Står der for eksempel M+S, vil det sige, at dækket er velegnet til kørsel i mudder og sne. For vinterdæk er det dog ikke en pålidelig indikator, da det alene er dækproducenten, der udstyrer sine dæk med denne betegnelse. Skal du have fat i et par gode vinterdæk til vinter, skal de have et bjerg- og snefnug-symbol.

Står der DOT (Department of Transportation) på dækket, betyder det, at hjulene opfylder den amerikanske kvalitetsstandard. Efter DOT-mærket skal der være en datomærkning, som fortæller, hvor gammelt dit dæk er. Det kan være “3122”, hvilket vil sige, at dit dæk produceret i uge 31 i år 2022.

 

Hvad er hastighedskoder og loadindex?

Undrer du dig over, hvordan du finder dækkenes hastighedskoder og loadindex? Du ser dem på siden af dækket, og de angiver, hvor meget hvert enkelt dæk kan klare af belastninger.

Dækkets loadindex består af et tal, der viser den maksimale tilladte vægt, som hvert dæk på bilen er godkendt til at bære. Det er vigtigt, at du vælger dæk, der har den rigtige loadindex. Ellers risikerer du, at bilen ikke bliver godkendt ved syn, og at forsikringen ikke dækker, hvis du kører galt på dæk med forkert loadindex.

Hvis der for eksempel står 205/55 R16 91V på dit dæk, betyder de to sidste tal, at dækkene maksimalt kan klare 615 kg.

Hastighedskoden på et dæk viser tophastigheden, som dækket er lavet til. Her er det vigtigt, at hvert dæk har den samme hastighedskode, der passer til den maksimale hastighed, som bilen er typegodkendt til at køre med.

 

Ønsker du at få skiftet dine dæk hurtigt og i den rigtige størrelse, har vi dygtige mekanikere, som foretager hjulskift. Dermed kan du let gå fra sommer- til vinterdæk og omvendt.