27. oktober 2022

Mand holder mobil inde i bilen

Et klip i kørekortet og en bøde på 1500 kr. koster det at bruge en håndholdt mobiltelefon samtidig med, at du kører bil. Der er en del regler om, hvad du må og ikke må under kørslen. Og det er ikke kun mobilen, der kan være skyld i en bøde – er du uopmærksom, fordi du er ved at skælde ud på børnene på bagsædet, så kan det også give en bøde. Vi har gode råd, som du kan anvende for at undgå en kedelig bøde.

Du og alle andre kender efterhånden reglen om, at du ikke må tale i håndholdt mobil eller SMS’e, mens du kører bil. Men hvad så hvis man holder for rødt lys, holder ind til siden eller måske skal betjene GPS’en? Der er nemlig nogle helt klare regler for, hvordan du må og ikke må håndtere en mobiltelefon under kørslen.

Kend reglerne for at bruge håndholdt mobil i trafikken

Når du kører bil, må du ikke benytte håndholdt teleudstyr eller håndholdte kommunikationsapparater. Sådan lyder færdselsloven §55. Helt konkret betyder reglen, at du ikke må SMS’e, tale i håndholdt mobil eller indtaste en adresse på en GPS, hvis den ikke er fasmonteret fx til bilens instrumentbræt. Ifølge politiet gælder det også, hvis du holder for rødt lys eller i kø - altså steder hvor du holder stille. Så længe bilen er tændt, og du betjener udstyret, gælder færdselslovens paragraf 55. Håndtering af mobil under kørslen bliver ofte kædet sammen med tale og SMS’e, men du må faktisk heller ikke tage billeder. Ifølge politiet, er det noget, de oplever, når der eksempelvis er sket en ulykke – og det giver altså en bøde.

Du skal også være opmærksom på, at det reglerne også gælder for elektronisk udstyr såsom smartwatch. Her gælder nemlig samme regel, som hvis du vil bruge mobiltelefon i trafikken. Her må du altså gerne kigge på uret, men ikke dreje eller taste noget ind på uret under kørslen. Det samme gælder i øvrigt også for tablet mv.

Gælder det alle former for køretøjer?

Rådet for Sikker Trafik udlægger, at betjening af den håndholdte mobil, ikke kun gælder for bilister. Det gælder også små motoriserede køretøjer såsom lille knallert, stor knallert og el-løbehjul. Overraskende nok, gælder det også for cykler. Det betyder, at håndholdt udstyr også skal monteres på en fastgjort holder. Her kan det være svært at have en GPS liggende løst i skødet, hvorfor det er en god idé at have eftermonterede knapper eller display på sin knallert, elcykel, el-løbehjul og cykel.

Hvordan må du så lovligt bruge håndholdt mobil?

Men betyder det så, at du overhovedet ikke må se på din mobil under kørslen? Nej, det gør det ikke. Der er nemlig nogle undtagelser, hvor du gerne må bruge mobilen. Hvis din mobil eller GPS er fastmonteret, må du gerne indtaste en adresse for at finde vej. Du må også gerne samtale under kørslen via din mobil, så længe den er fastmonteret til bilen, via et headset, eller du får en til at lægge på for dig. Du må ligeledes bruge stemmestyring såsom Siri eller Google Voice til at svare på en SMS. Selve telefonen må gerne ligge løst i dit skød, hvis du bruger den til at finde vej, men du må ikke betjene den – eksempelvis ved at indtaste en ny adresse eller ringe op.

Gråzonen for færdselsloven

Som nævnt er der kun én decideret lov for håndholdt mobil. Men betyder det, at du kan spise, drikke, snakke til børnene på bagsædet eller lede efter en sut på gulvet, mens du kører? I princippet så må du godt - der er nemlig ikke en paragraf i færdselsloven, der direkte italesætter disse emner. Men politiet kan faktisk godt stikke dig en bøde, hvis du er uopmærksom i trafikken, hvis en af de ovenstående scenarier udspiller sig under din kørsel. Derfor er det vigtigt at holde fokus, som kørslen kræver.

Det er med færdselslovens §3, at politiet kan sigte dig, hvis du er uopmærksom i trafikken. Paragraffen udlægger blandt andet, at trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så der ikke opstår fare, eller der forvoldes skade på andre. Er du for optaget af at læse noget eller skælde ud på børnene på bagsædet, og du kommer lidt for langt over i den modsatte vognbane, så vanker der altså en bøde. Derfor er det vigtigt, at du ikke kun overholder færdselsloven jf. håndholdt mobiltelefon, men også at du er opmærksom i trafikken, så du ikke kan blive sigtet efter paragraf 3.

Håndholdt mobil kan blive en dyr fornøjelse

Det kan blive en rigtig dyr fornøjelse, hvis du ikke overholder færdselslovens §55. I 2019 blev bødeprisen sat op, og det kommer til at koste mere end et par håndøre. Bødetaksten er nu på 1500 kr. + 500 kr. til Offerfonden, men du får samtidig også et klip i kørekortet. Bødetaksten er dog mindre, hvis du er på el-løbehjul og andre små motoriserede køretøjer. Bøden kommer her til at være på 1000 kr. og uden klip i kørekortet.

Sidste år var der 91.985 klip i kørekortet. Ud af disse klip, var de 23.376 klip grundet håndholdt mobil. Det er altså en fjerdedel, der alene skyldes brug af holdt mobil. Det viser tal, som FDM har indsamlet fra landets 12 politikredse.

Uanset hvad er brugen af mobil i trafikken en dårlig idé. Rådet for Sikker Trafik opfordrer til, at man skal vise hensyn i trafikken, men også vær opmærksomme at holde fokus, når du kører bil.

Gode råd om at bruge din mobil i trafikken

Vi har derfor opstillet nogle gode råd, som kan hjælpe dig til at undgå en bøde og et klip i kørekortet.

  • Hold ind til siden og sluk motoren, hvis du skal bruge en håndholdt mobil.
  • Ha’ en fastmonteret holder til din mobil, hvis du skal bruge den som GPS.
  • Bruge headset – hvis du kun har en håndholdt mobil.
  • Sæt mobiltelefonen på flytilstand, hvis du ikke kan lade den være.
  • Lad være med at foretage dig noget, hvor du skal flytte din opmærksomhed fra kørslen såsom at lede efter en sut – kør ind til siden.
  • Få andre i bilen til at hjælpe dig med indtastning på GPS, lede efter ting i bilen osv.
  • Vær altid opmærksom på trafikken og ret øjnene ud ad vinduet fremfor ind i bilen.