Fordele og ulemper ved ny eller brugt bil

Ny bil? Eller en ny brugt bil? Det er et spørgsmål, der er værd at overveje når du går i tankerne om at udskifte din nuværende bil. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din næste bil skal være fabriksny eller tilkørt, så er dette artiklen der giver dig overblikket over fordele og ulemper ved at købe ny vs. købe brugt bil.

Vi tager udgangspunkt i tre forskellige faktorer:

  • Hvad er dit behov?
  • Hvordan ser din økonomi ud?
  • Ønsker til sikkerhed og teknologi

Lad os starte med at se nærmere på dit behov.

 

Hvordan er dit kørselsbehov?

En af de vigtigste faktorer for om du skal vælge en ny eller brugt bil er hvor meget du kører i din bil i løbet af et år. Jo flere kilometer, jo mere giver det mening med en ny bil.

 

Stort kørselsbehov:

Hvis du kører mange kilometer om året, giver det god mening at vælge en ny bil. Så får du en bil der er dækket af garanti og du har typisk det nyeste inden for sikkerhed og teknologi.

De fleste bilister med et stort kørselsbehov, kører størstedelen af kilometerne i arbejdsøjemed, hvilket giver en mulighed for enten fradrag eller kilometergodtgørelse, som kan være med til at dække en del af udgiften til en ny bil. Endnu en fordel med en ny bil er, at du sjældent skal bruge tid på værkstedet. I langt de fleste tilfælde vil en ny bil ikke skulle bruge reparationer og professionel omsorg de første år.

Når du tilbringer mange timer på vejene, vil en ny bil, naturligvis afhængigt af, hvilken bil du køber, i langt de fleste tilfælde rumme en høj grad af sikkerhed og intelligent software, der hjælper dig til en mere sikker kørsel. Det kan være vognbaneassistent, antikollissionsassistent, fartpilot og meget mere.

Hvis økonomien ikke rækker til en ny bil, selvom du har et stort kørselsbehov, kan du med fordel overveje at købe en brugt leasingbil. Med en brugt leasingbil ved du, at bilen har overholdt alle services og at der har stået en virksomhed bag vedligeholdelsen af bilen, som har haft en interesse i, at bilen er i så god stand som overhovedet muligt.

 

Mindre kørselsbehov:

Har du et mindre kørselsbehov, dvs. at du primært bruger din bil til almindelige pendlerture i hverdagen, lidt længere ture i weekenderne og en ferie i ny og næ, så kan du sagtens vælge en brugt bil, uden at gå mærkbart på kompromis med hverken køreglæde eller sikkerhed.

Slitagen på bilen vil være mere normalt og i et omfang, som de fleste biler af en god kvalitet kan klare, uden at det giver problemer.

 

Stor eller lille bil?

Hvor meget plads skal der være i din bil? Skal der være plads til hele familien og opbakningen til en uges aktiv sommerferie, så vil du typisk have behov for en større bil. Eller er det nok med en lille bil, til at køre ungerne i institution i hverdagene, ud og handle og overvejende byture eller korte pendlerture?

Bilens størrelse vil typisk have indflydelse på prisen. De små biler, der kan dække de fleste hverdagsbehov, kan fås fra ny fra omkring 100.000. I dette tilfælde en fabriksny Kia Picanto 1.0 med 7 års fabriksgaranti.

 

Hvordan er din økonomi?

Mon ikke de fleste allerhelst vil have en helt spritny bil, hvis man havde pengene til det?

Fordelen ved den nye bil er (udover duften af ny bil) fabriksgarantien. Så selvom det måske koster mere i indkøb af bilen, så er udgifterne til reparationer og vedligehold minimale, fordi det går under garantien.

Det er bare ikke altid at økonomien rækker lige så langt som drømmen, og så er der heldigvis også råd for det. For du kan spare rigtigt mange penge, ved at vælge en nyere brugt bil.

En tommelfingerregel i Danmark er, at en ny bil det første år taber cirka 20% af sin værdi. Efter 4 år har den tabt ca. 50% af sin værdi. Dette afhænger naturligvis af, hvilket mærke og model det handler om, men som sagt er det en tommelfingerregel, du kan bruge... Og der er altså masser af gode kilometer og køreglæde tilbage i en bil, der kun er 4 år gammel. Måske er der endda stadig garanti på bilen.

Du kan også gøre et ekstra godt køb, når du køber brugt, ved at finde en model med meget ekstraudstyr. Ekstraudstyret vil nemlig typisk falde mere end selve bilen, så på den måde kan du få endnu mere værdi for dine penge.

 

Sikkerhed og teknologi

Køber du en ny bil, vil du i de fleste tilfælde kunne få det nyeste i sikkerhed og teknologi i bilen. Det kan være en fordel for dig, der kører mange kilometer i din bil.

Men én ting er ”nice to have”, noget andet er ”need to have”. Nogle nye biler har så meget teknologi og software, at du alligevel ikke får brugt det hele.

Når du køber en ny bil, kan du få alt det nye. Når du vælger en brugt bil, kan du spare penge ved at finde en model, der har det, du skal bruge.

 

Fordele og ulemper ved en ny bil

 

Fordele: 

  • Færre udgifter til vedligehold
  • Garanti på bilen
  • Driftsikkerhed
  • Du kan få den nyeste teknologi
  • Bedre brændstoføkonomi

Ulemper: 

  • Stort værditab de første år

 

Fordele og ulemper ved en brugt bil

 

Fordele:

  • Du sparer penge på den korte bane
  • Mindre værditab
  • Du kan få en større bil for færre penge

Ulemper:

  • Større risiko for slitage og reparationer

 


Hov… Hvad med leasing? 

Hvornår giver det mening at overveje leasing?
Leasing er for dig, der skifter bil tit. Du vil gerne have det nyeste og holder af driftssikkerheden i en ny bil. Når du leaser en ny bil, fremfor at købe den, undgår du det store værditab i de første år, og du skal heller ikke lægge så stor en udbetaling. Når du leaser, får du sikkerhed i dit bilbudget. Du ved, hvad du skal betale hver måned, og med i prisen er al service og vedligehold. Du skal faktisk bare nyde, at du altid har en lækker, ny bil at køre i.

Men… Er der ikke ulemper ved at lease?
Jo, det er der. Du kan ikke lease en hvilken som helst bil. De fleste bilmærker har et udvalg af deres populære modeller, som de gør det muligt at lease, fordi bilen er let at sælge igen, når leasingaftalen er udløbet. Ved at det er leasingselskabet, der står for vedligehold af bilen, sikrer det også en højere gensalgsværdi, når bilen sælges som brugt.

På den måde bliver leasing en fordel for alle parter. Som bilejer undgår du det store værditab, hver gang du kører en ny bil ud fra forhandleren og som forhandler har du – når leasingaftalen er udløbet – en brugt bil med en højere gensalgsværdi.