9. november 2022

VW bil holder foran garage 

Elsker du også at skrabe is eller sne af bilen om vinteren? Eller når kabinen om sommeren næsten er ”kogende” at komme ind i, fordi den har holdt ude i solen? Nej, vel. Men har det egentlig nogen betydning for bilen, hvorvidt den kan tåle at holde ude – eller er det bedst, at den holder i læ og tørvejr indenfor? Der er flere faktorer, der spiller ind ift. opbevaring af bil.

 

Når bilen holder ude

Der sker hele tiden en udvikling med bilerne, og det er ikke kun design, motor og dæk, der udvikles og forbedres – også lak, plastdele og gummilister forbedres i takt med nye teknologier, materiale forbedringer og fremstillingsmetoder. Lakken på nyere biler kan meget bedre holde til at stå udenfor i vind og vejr, da lakeringen og forseglingen er bedre. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at din bil altid har godt af at stå udenfor.

Ved årelang opbevaring udenfor, uden form for vedligehold, kan sol, vejr og temperaturer med tiden tære på lakken, plastdelene, gummilisterne og dækkene, og du kan risikere, at bilen skal have udskiftet de tærede dele. For almindelig daglig kørsel er der dog ingen problematik i, at bilen holder ude, da det er minimal slitage, der sker på nyere biler så længe, den bliver brugt på daglig basis.

Den største problematik i at holde ude er at skrabe is og sne om vinteren samt bøvle med dug på ruderne - ingen af scenarierne er særlig rare. Vil du gerne undgå dette, så skal du holde i en carport eller garage.

 

Hvis din bil står i en carport

En carport består typisk af fire stolper og et tag – nogle carporte har en bagvæg samt to eller tre vægge. Konstruktionen skærmer i højere grad for vind og vejr, og dermed er der mindre slid på bilen fremfor parkering udenfor. Det bliver blandt andet heller ikke så varmt i bilen, da den holder i skygge. Lakken, plastdele og dækkene bliver også skånet for solens stråler i et større omfang end, hvis den holdt udenfor. Står der dog en kraftig sol, vind eller snevejr mm. ind fra siden i carporten, så kan det stadig slide og tære på bilen over længere tid. Vær opmærksom på, at en carport ikke er lig med en frostfri bil, og er dermed ikke egnet til vinteropbevaring af veteranbiler.

 

Hvis din bil står i en garage

En garage er helt lukket, og din bil er skærmet for al vind og vejr. Det er dermed det bedste bud på opbevaring af bil uanset om den kører dagligt eller holder stille. Men der er dog én ting, som du skal være opmærksom på. Har din bil været en tur ude i regnvejret, så skal der være en form for udluftning eller affugter i garagen for at undgå høj luftfugtighed. Er garagen meget tæt, så kan din bil nemlig stå for fugtigt, og det betyder øget risiko for rust. Har du klassiske biler, campingvogn, motorcykel eller en veteranbil, der kræver vinteropbevaring eller helårs opbevaring, så er en velventileret garage den bedste måde at opbevare disse køretøjer for at undgå fugt, frost mm.

 

Vinteropbevaring: gør bilen klar til frost

Skal du have vinteropbevaret din bil, er det bedst at bilen stilles i en velventileret garage, for det er især hård frost, der kan ødelægge batteriet på bilen, og reducere batteriets strøm med op til 50 procent. I garager, hvor der er en form for udluftning, medvirker den lave luftfugtighed desuden til at bilen ikke ruster.

 

Her er 4 gode råd til vinteropbevaring af bil

  • Vigtigt at benzintanken er fyldt op med brændstof, således der ikke opstår rust i tanken
  • Bilen skal være rengjort for skidt og snavs
  • Der skal være et dæktryk på mindst 3 bar for at undgå flade dæk - du kan også klodse bilen op
  • Skift motorolie - gammel motorolie kan sætte sig som aflejringer
  • Vintervoks kan være en fordel – forhør dig hos din lokale mekaniker

Disse råd gælder alle typer biler - vær dog opmærksom på, at du skal bruge den olie, der passer til din bil.

 

Du kan læse mere om, hvordan du undgår dug på bilruderne her: https://skorstensgaard.dk/nyheder/viden-om-sadan-undgar-du-dug-pa-indersiden-af-bilruden