Kia har vundet World Car of the Year-kåring

For første gang nogensinde er det lykkedes KIA at vinde den eftertragtede "World Car of the Year"-kåring med modellen Telluride - en model, der ikke forhandles på det danske marked. Den sydkoreanske bil vandt foran henholdsvis Mazda3 og Mazda CX-30. Den internationale Årets Bil-kåring foregik i New York - i skyggen af Corona-krisen. 

I begyndelsen af marts løb bilverdenens mest eftertragtede kåring af stabelen - den hedder "International Car of the Year" eller "Årets Bil i Europa", hvis vi oversætter til dansk.

Her vandt Peugeot 208 en forholdsvis overbevisende sejr - og tre måneder forinden var Tesla3 blevet kåret som "Årets Bil i Danmark 202"0. De to kåringer har eksisteret siden 1960'erne og er begge ganske berømte. Men flere priser og kåringer er kommet til - og en af dem, der gerne vil helt frem i forreste linje er "World Car of the Year", som først for alvor blev lanceret i 2005.

 

KIA i vinderrolle for første gang

I påskedagene var det planen, at dette års vinder af "World Car of the Year" skulle offentliggøres på biludstillingen New York International Auto Show - men grundet Corona-situationen var den messe ikke-eksisterende. I stedet valgte arrangørerne - præcis som det skete i forbindelse med "Årets Bil i Europa" - at offentliggøre kåringen via en online-session.

Her blev det afsløret, at KIA Telluride er "World Car of the Year 2020" - og dermed er det første gang, at sejren går til en sydkoreansk producent. Den store Telluride vandt en spinkel sejr med 758 point foran Mazda CX-30 og Mazda3 med henholdsvis 745 oh 738 point.

 

Dobbeltsejr til Porsche Taycan

Ved kåringen blev der også fundet vinder-modeller inden for fire andre kategorier: "World Luxury Car", "World Performance Car", "World Urban Car" samt "World Car Design of the Year". Den elektriske Porsche Taycan er "World Luxury Car 2020" foran Porsche 911 og Mercedes-Benz EQC. Samme model blev også kåret som "World Performance Car 2020". Igen foran Porsche 911 og med en tredje Porsche - model 917 - på tredjepladsen.

KIA Soul EV er "World Urban Car 2020" foran Volkswagen T-Cross og Mini Cooper SE Electric, mens Mazda3 hentede en pokal for "World Car Design of the Year" foran Porsche Taycan og Peugeot 208. Resultaterne fra afstemningen kan findes her.

 

Volkswagen fører i statistikken

Med de to sejre til KIA skriver det sydkoreanske mærke sig ind på siden af mere etablerede mærker som Honda, Citroën og Range Rover.

Kigger vi udelukkende på "World Car of the Year"-kategorien, så har Volkswagen hentet denne titel hele fire gange, mens Audi, Jaguar og Mazda hver har hentet to sejre. Sidste års vinder var i øvrigt den elektriske i-Pace fra Jaguar, der også vandt "International Car of the Year" samme år.

Find meget mere viden om "World Car of the Year" på kåringens eget site eller på Wikipedia.

Grøn KIA Telluride
KIA Telluride er en SUV i den store klasse - i hvert tilfælde målt efter danske standarder.
Den sælges dog ikke i Danmark. PR-foto