8. august 2023

Børn krydser fodgængerfelt ved skolevej

Sommerferien nærmer sig sin afslutning - i hvert fald for skolebørnene, der starter i skole i uge 32 og 33. Hvis du har nydt den mindre trafik på skolevejene de seneste måneder, vil du snart kunne mærke forskellen, for både børn og politi vil være til stede på vejen, når skolerne åbner. Vi har derfor samlet syv gode råd, så både bilister og skolebørn kommer sikkert frem i trafikken – og uden en ubehagelig hilsen fra politiet.

 

Ekstra politikontrol

Når børn på gåben og cykel bevæger sig ud på vejen, kan det medføre trafikforsinkelser, da vi skal huske at give tid og plads, når vi passerer de små trafikanter. Det er derfor ikke nogen overraskelse, at politiet har ekstra fokus på kontroller på skolevejene i hele Danmark i uge 32 og 33. De vil her være til stede med manuelle kontroller og Automatisk Trafik Kontrol, fordi de fra tidligere år har oplevet en del trafikforseelser omkring skolerne. Politiet oplyser, at de har fokus på følgende:

 

 

 

 

7 gode råd til sikker kørsel på skolevejene

Vi har samlet nogle gode råd, du kan huske på, når du bevæger dig ud på vejene.

Sænk farten i skolezoner

Skolezoner har ofte lavere fartgrænser for at beskytte de skolebørn, der færdes i området. Typisk er fartgrænsen 30 eller 40 km/t. Det er afgørende at overholde hastighedsgrænserne og køre med ekstra forsigtighed i disse områder – især i morgen- og eftermiddagstimerne, når børnene går til og fra skolen.

Vær opmærksom på skiltning

Hold øje med trafikskilte, der markerer skolekrydsninger, fodgængerovergange og andre trafikregulerende foranstaltninger i nærheden af skoler. Følg skiltenes anvisninger og tilpas din kørsel i overensstemmelse hermed.

Respekter skolepatruljer

Hvis der skolepatruljer ved skolen, skal du respektere deres signaler og anvisninger. Disse elever arbejder for at sikre en tryg krydsning af vejen for deres klassekammerater, og det er vigtigt at give dem plads til at udføre deres arbejde.

Kør opmærksomt

At være fuldt opmærksom i trafikken er afgørende for at kunne reagere hurtigt på børns uforudsigelige bevægelser. Derfor skal du ikke lade dig distrahere ved at bruge mobiltelefonen, hvilket også er ulovligt, eller andre enheder, som kan tage din opmærksomhed.

Parkér hensigtsmæssigt

Hvis du kører dit barn til skolen, skal du parkere på de anviste områder. Du må ikke blokere for fodgængerovergange, cykelstier eller ind- og udkørsler. Ulovlig parkering kan skabe farlige situationer for børn, der krydser vejen.

Vær tålmodig ved skolebusser

Skolebusserne er ansvarlige for at transportere børn til og fra skole sikkert. Hold afstand til skolebusserne for at sikre, at børnene kan krydse vejen trygt. 

Spænd sikkerhedsselen

Når du kører bil, skal du huske at tage sikkerhedssele på. Ikke mindst har du ansvaret for selv at have selen på, men det er også dit ansvar, som føreren af bilen at sikre, at børn på 15 og derunder er spændt ordentligt fast.

 

De 7 gode råd er blot en start på den vej mod øget trafiksikkerhed. Men det handler ikke kun om at undgå bøder eller politikontrol; det handler om at, vi som bilister viser et godt eksempel og tager ansvar for vores adfærd i trafikken hele året rundt. Så kære bilist, kør hjemmefra i god tid, hvis du skal køre på eller forbi skoleveje.