28. september 2022

Bil kører stærkt på motorvejen

Politiet har fået nye fartlasermålere, og de kan måle bilisters hastighed på endnu større afstande end tidligere. Det kan blandt andet betyde, at din trafikalarm ikke kan nå at advare dig i god tid, hvis du står inde med en ældre model. Men der er flere gode råd, du kan følge for at undgå en kedelig fartbøde.

Du er på vej til arbejdet, og speedometeret viser måske en tand mere end det tilladte. Men du opdager politibetjenten for sent – han har allerede målt din hastighed i morgentrafikken, og nu tikker der en rudekuvert ind ad døren. Dette scenarie er nu en endnu større sandsynlighed for dig.

Politiet har nemlig fået et nyt våben i kampen om at fange fartsyndere. Den nye laser måler farten på de bilister, der kører bevidst eller ubevidst for hurtigt. Den nye fartlasermåler, der har været i de operative færdselsafdelingers besiddelse siden januar 2022, skal være med til at højne sikkerheden på de danske veje. Siden politiet har taget den nye laser i brug, har der været god gevinst for det danske politi. Midt- og Vestjyllands politi har bare på en weekend i starten af året målt for høj hastighed hos 16 bilister i Skive.

 

Hvad kan politiets nye fartkontrol laser?

Den nye håndholdte- og stativlaser, der har navnet TruCAM ll, kan måle helt op til 1200 meter, hvor de gamle lasere blot kunne måle 400 meter. Men udover at laseren har en længere rækkevidde, der gør det svært at se fartkontrollen, før det er for sent, så har laseren også andre fordele. Ifølge politiet er den nye laser mere brugervenlig, da den kan tages i brug med det samme. Det eneste, politiet behøver, er at finde et godt sted at stå, og så kan de ellers bare gå i gang med at måle hastigheden på de forbikørende bilister. Det der også gør lasermåleren effektiv er, at man har sværere ved at spotte politiassistenten, der står og måler hastigheden på køretøjer, der kommer forbi kontrollen. Hvorimod en fotovogn, som er mere synlig, kommer med et iøjnefaldende blitz. Selve designet på laserfartmåleren er også blevet bedre, da den ikke er så tung og klodset som dens forgængere.

 

Kend grænserne for, hvornår du får en fartbøde eller mister kørekortet

Fartbøderne afhænger af, hvor meget du kører for stærkt. Den mindste bødetakst, som du kan få for en fartoverskridelse er 1.200 kr. I en byzone, hvor hastighedsgrænsen er på 50 km/t, koster det 1.200 kr., hvis du kører mellem 51-59 km/t. Men kører du mellem 60-64 km/t i samme zone, er bødetaksten på 1.800 kr. For at få et klip i selvsamme zone skal du minimum køre 66 km/t.

På landevejen, hvor der må køres 80 km/t, skal der være en hastighed mellem 81-95 km/t for at få mindste bødetakst på 1.200 kr. Kører du mellem 105-111 km/t, giver det et klip i kørekortet. Det er her vigtigt at notere, at der kommer et ekstra højt bødetillæg, hvis køretøjets fart er over 140 km/t, og dette gælder også på motorvejen.

Der er også kommet en ny lov, som skal ramme vanvidsbilisterne. Politiet har siden den 31. marts 2021 haft lovhjemmel til at beslaglægge og konfiskere biler, når der er tale om vanvidsbilisme. Vanvidsbilisme dækker over:

  • Kørsel med en hastighed på mere end 100 %
  • Kørsel med en hastighed på minimum 200 km/t eller derover
  • Spirituskørsel, hvor promillen er over 2,00
  • Særlig, hensynsløs kørsel eksempelvis gentagne overtrædelser af fuldt optrukne spærrelinjer
  • Forsætligt forvolder nærliggende fare for andre menneskers liv eller førlighed.

 

Hvordan du undgår politiets nye laser til fartkontrol

Der er dog gode råd at hente, hvis du vil undgå at stifte bekendtskab med en fartmåler og dermed undgå en bøde. Der er kommet nye trafikalarmer på markedet, som sagtens kan følge med politiets teknologi. Saphe har blandt andet nye produkter, som kan scanne og alarmere dig op til 2 km før en fartkontrol. Ifølge Saphe er det ikke altid en bevidst og aktiv beslutning om, at du kører for stærkt. Derfor er det godt at have en trafikalarm installeret, der kan gøre dig opmærksom på din fart, således du ikke bliver taget i politiets fartkontrol. Der er selvfølgelig også den oplagte løsning, som blot kræver, at du letter din fod fra speederen.