Mekaniker holder pollenfilter

Hvad er et pollenfilter eller kabinefilter? Hvad gør det og hvad har det af betydning? Hvorfor skal pollenfilteret skiftes? Hvad kan grunden være til at man hurtigt bliver træt og ukoncentreret på selv de korte bilture? Hvorfor lugter airconditionanlægget selvom det er blevet renset? Find svaret her i indlægget.

Pollenfilteret er en meget vigtig del af kabineudstyret og det er en sliddel på lige fod med bremser, viskerblade og olie mm. Pollenfilteret sørger for at den luft der kommer ind i bilen er ren og frisk. Det vil sige at det kort og godt sørger for at støv, pollen, mikropartikler og meget andet ikke kommer ind i luftsystemet og videre ind i kabinen.

 

Pollenfilter eller kabinefilter?

Pollenfilteret kaldes nogle gange for et kabinefilter. Det er altså en og samme ting uanset hvad man kalder filteret. Det er ikke alle biler der har et pollenfilter, faktisk er det kun biler med aircondition eller klimaanlæg. Alle biler har dog et luftfilter.

Læs også: Klimaanlæg vs. aircondition - myter og fakta

 

Typer af pollenfilter

Der er 2 forskellige typer af pollenfilter:

    • Almindeligt pollenfilter, som sørger for at sortere pollen og støv fra luften inden den kommer ind i kabinen.
    • Pollenfilter med aktivt kul, som udover at sortere pollen og støv fra luften, også sørger for at mindske indholdet af skadelige mikropartikler og neutraliserer indholdet af CO2 gasser.

 

Anbefales noget fremfor andet?

Mange værksteder anbefaler at man vælger det lidt dyrere kulfilter og denne anbefaling er ikke kun for at tjene flere penge. Det tager nemlig samme tid at udskifte filteret, uanset om det er det ene eller det andet. Det vil sige, det er kun selve filteret der er lidt dyrere end et almindeligt og det får værkstederne som regel intet ud af.

Anbefalingen har sin grund i at den luft der suges ind i kabinen ofte er blandet med udstødningsgas. Belastningen af de skadelige stoffer i bilen, kan derfor ofte være op mod 6 gange højere end hvis man står i vejkanten. Med et kulfilter slipper man for disse skadelige mikropartikler og skal man tro flere forskningsresultater, så er disse partikler kræftfremkaldende, så jo mindre des bedre.

 

Skorstensgaard mekaniker skifter pollenfilter i bil

 

Få et gratis tilbud på service her

Få tilbud

 

Pollenfiltret skal skiftes

Da pollenfiltret som tidligere nævnt bliver slidt og ikke mindst beskidt, er det vigtigt at få pollenfilteret skiftet med jævne mellemrum. Jo mere skidt, jo større blokering af luften opstår der. Det vil sige at skiftes det ikke jævnligt, mister det sin funktion. Ved et beskidt pollenfilter vil der også komme mindre frisk luft ind i kabinen, hvorved din koncentration mindskes og du risikerer at blive træt og sløv under kørslen, hvilket igen kan have betydning for din sikkerhed.

  

Hvor tit skal pollenfilteret så skiftes?

I servicebogen kan man se hvor ofte fabrikken anbefaler at filteret skiftes. Ofte er det i forbindelse med et stort service, men er du i tvivl så snak med dit værksted om hvor ofte det skal skiftes. Mange værksteder udskifter ikke pollenfilteret per automatik, men spørger kunden først om man ønsker det bliver skiftet. På nogle bilmodeller kan udskiftningen nemlig være særdeles besværlig og derfor skal der afsættes ekstra tid til det.

På andre bilmodeller tager udskiftningen få minutter. Man bør som minimum få det skiftet når værkstedet anbefaler det og har man allergikere i familien, vil det være en god idé at få det gjort ved hvert service eller ifølge fabrikkens forskrifter.

  

Kvinde holder sig for næsen ved dårlig lugt i bilen

Lugter Aircondition på trods af airconditionservice?

Hvis du lige har fået lavet service på aircondition eller klimaanlæg og lugter det lidt af våd hund, så kan det være værd at kontrollere om pollenfilteret er blevet skiftet i forbindelse med service. Et beskidt pollenfilter kan nemlig holde på mange bakterier inklusiv lugten af udstødnings gas og derfor vil det være en god ide at få skiftet filteret i forbindelse med at systemet renses igennem. Du kan se på din faktura om pollenfilteret er blevet udskiftet.

Skorstensgaard ønsker dig en god tur