rengøring af bilens alufælge

Det gør nu noget lækkert for enhver bil, at der bliver sat et par lækre alufælge på. Udfordringen er desværre bare ofte, at jo flottere fælgene er, jo sværere er de at rengøre. I denne artikel giver vi alle husrådene og alle de professionelle råd til rengøring og polering af alufælge og – ikke mindst – en guide til, hvordan du fjerner fastbrændt bremsestøv på fælgene.

 

Det bedste råd til rengøring af alufælge

… Ja, det er faktisk ret nemt. Det lyder: Start med det samme. Gør det ofte allerede fra kort tid efter, at du har fået dine alufælge monteret. De er meget lettere at holde rene, end de er at rene, hvis skidtet har siddet der i lang tid.

 

”Dyr og doven” eller ”Billigt håndværk”

Helt grundlæggende er der to overordnede metoder til at klare den rengøring alufælge har brug for.

Metode ét hedder ”dyr og doven”. Her går du ud og køber – eller nogle gange kan det føles som om du  investerer – i et færdigt produkt til fælgrens. De færdige produkter kan være af meget varierende kvalitet, og de fleste produkter fungerer bedst, hvis laget af snavs kun er helt fint. Enkelte produkter kan til en vis grad også klare det fastbrændte bremsestøv, men så kan du roligt regne med, at der er nogle sager i sprayflasken, som hverken du eller naturen har helt vildt godt af.

Metode to hedder ”Billigt håndværk”. Det kan næsten lyde som noget ”dårligt makværk”, hvilket dog ikke er tilfældet. Det betyder bare, at du i mange tilfælde allerede har de pågældende produkter stående derhjemme et sted, og så kræver det manuelt arbejde. Skrubbe, skure, børste, gnubbe, pille og skrabe. Men se det fra den lyse side: Du får motion og træning af overarmene samtidig. Alt afhængigt af, hvor beskidte dine fælge er blevet, og hvor lang tid skidtet har fået lov til at sidde, kan du finde den løsning, der virker bedst for dig. Ofte vil den perfekte langtidsløsning være en kombination af de to ovenstående.

 

Rengør dine alufælge hver gang du vasker bilen

Vi er tilbage ved det første råd, at det er lettere at holde fælgene rene, end det er at få dem rene, når først de er blevet godt svinet til. Derfor skal du give dine alufælge rengøring hver eneste gang du vasker din bil.

Vasker du bilen i vaskehal, kan du starte med at give dine fælge en omgang fælgrens, inden du går i gang med at ”forvaske” bilen med børsten. Lad fælgrensen sidde i mindst 5 minutter. Giv eventuelt af to omgange, hvor du giver fælgene endnu et sprøjt, cirka 5 minutter efter at du har givet første omgang. Der er en tendens til, at en vaskehal med højtryks-fælgrens gør fælgene mere rene end en vaskehal med fælgbørster. Det er dog i virkeligheden nok mest en smagssag.

 

Når fælgene skal have den store tur

Hvis fælgene er blevet mere snavset end de plejer, eller der sidder snavs, som vaskehallen ikke får bugt med, findes der adskillige metoder til at skrubbe fælgene mere grundigt. Du kan næsten selv bestemme dit ambitionsniveau.

rengjorte alufælge der skinner

Den bedste metode er også den billigste

En af de bedste metoder til mere grundig rengøring af alufælge er baseret på helt almindeligt vaskepulver til vaskemaskinen. Vaskepulver – ikke flydende vaskemiddel. Jo billigere, jo bedre. Alufælgene er ikke helt så nærtagende som sart børnehud. Du skal bruge cirka 50 gram vaskepulver per fælg. Det vil altså sige ca. 200 gram. Tilsæt varmt vand og rør rundt indtil du har en halvtyk ”pasta” af opløst vaskemiddel.

Fordel pastaen ligeligt på fælgene, og sørg for at den kommer godt ind i krogene, der hvor skidtet for alvor gemmer sig. Pastaen skal gerne være så tyk, at den ikke ”løber af” fælgen. Så kan pastaen nemlig sidde og lade enzymerne virke, mens du rengør resten af bilen. Når pastaen har siddet på fælgen i omkring 15 minutter – eller mere, hvis det er fastgroet, kan du fjerne det igen. Men først skal du skrubbe og gnubbe.

Find de gamle sportsstrømper frem – dem din kone hader allermest – og træk én eller to på hånden og dyp den i varmt vand. Nu går du i gang med at gnubbe skidtet væk. I mange tilfælde vil det være nemt at fjerne det meste skidt, men har skidtet siddet længe, og er der meget fastbrændt bremsestøv, kan du komme ud i at du skal i gang med en kasseret tandbørste. Til sidst skyller du fælgene helt rene med varmt vand eller – hvis du har – en højtryksrenser.

 

Fjernelse af fastbrændt bremsestøv

Fastbrændt bremsestøv kan være hårdt arbejde at fjerne. Særligt hvis du ikke har været god til at holde dine fælge rene løbende. Der findes adskillige midler, som siges at hjælpe, blandt andet ovnrens og brun sæbe. Nogle sværger også til saltsyre. Saltsyre er dog ikke optimalt i det lange løb, da syren kan gøre aluminiumsoverfladen mat og kedelig.

 

Polering af alufælge

Det er helt normalt, at alufælge med tiden bliver mindre blanke og skinnende, og så går lidt af wow-faktoren jo af dem. Derfor kan du overveje at polere dem blanke med jævne mellemrum.

Lige som med fælgrens, kan du købe dig fattig i alskens midler til polering af dine alufælge, men du har med ret stor sandsynlighed allerede noget stående derhjemme, du kan bruge, som oven i købet er billigere. Nemlig toiletrens. Fordel et lag ufortyndet toiletrens på fælgene med en børste. Det bedste er, hvis du har en toiletrens uden saltsyre. Det har fælgene bedst af. Efterpolér fælgene med en tør klud, og giv dem eventuelt en gang voks til sidst også for at give dem det sidste finish.

 

Rengøring af alufælge behøver ikke være dyrt.

Som du kan se, findes der en lang række gode råd til, hvordan du kan rengøre alufælge med de rengøringsmidler, du typisk allerede har i huset. Det betyder at du ikke nødvendigvis behøver gå ud og købe dig fattig i alle mulige skrappe produkter, som kun kan bruges til dette ene formål. Det kræver måske lidt knofedt, men til gengæld føles det også langt mere tilfredsstillende, når du bagefter kan tage bilen ”for a spin” og nyde, hvordan den funkler i solen. Du har fortjent det, har du.