Aircondition bakterier, svampe og mikroorganismer

Det er dejligt at kunne tænde for bilens aircondition når temperaturen er høj og luften i kabinen er tæt af solens varme. Den kolde luft du føler når airconditionanlægget startes opstår fordi der sidder en slags radiator under instrumentpanelet som bliver kold i stedet for varm, og cirkulerer kølig luft rundt i kabinen.

Et biprodukt af denne nedkøling er kondensvand som dannes på radiatoren. Du vil om sommeren, især på en varm fugtig dag, kunne se at der drypper vand ud midt under bilen, det er helt bevidst, for hvis dette afløb var stoppet, ville du i stedet få våde fødder når du sad i bilen.

Men den fugt der er på radiatoren og i varmekanalerne tørrer ikke altid helt ud og i nogle tilfælde danner den bakterier, svampe og andre mikroorganismer inde i anlægget. Det kan lugte lidt af sure sokker og er heller ikke helt sundt at indånde – og her vil en airconditionrens virke godt.

Gør-det-selv service af aircondition og klimaanlæg

I de fleste butikker der sælger autoudstyr kan du købe en spray der renser bilens klimaanlæg og aircondition, en såkaldt “airconditionrens”. Det er en lille beholder man sætter til at tømme sig i kabinen mens bilen er startet og blæseren er sat til recirkulation.

Produktet i beholderen går med i luftcirkulationen og neutraliserer bakterier og svampesporer samt ubehagelige lugte i anlægget og kan i stedet efterlade en frisk duft af citrus hvis du vælger en af dem med duft. Sprayen er rimelig nem at anvende og skader ikke bilens interiør eller efterlader pletter, men du skal undgå at indånde midlet under tømning.

Sådan gør du

  1. Slå airconditionanlægget fra og sæt blæser på fuld varme i 10 min. for at tørre radiatoren/fordamperen ud
  2. Sæt anlægget på middelvarme og recirkulation
  3. Skru blæser op på fuld kraft
  4. Aktiver dåsen med kabinerens i kabinen på gulvet foran ved passagersædet
  5. Luk vinduer og døre i 30 min.
  6. Åbn vinduer og døre for at lufte godt ud

Du har nu renset bilens klimaanlæg og aircondition for bakterier

Vi anbefaler egentlig at skifte pollenfilter samtidig med en airconditionrens fordi filteret også kan indeholde snavs og lugt, men det er selvfølgelig helt op til dig.

Hvis du ikke selv vil bøvle med at rense din aircondition selv kan du altid booke en tid hos en af vores mekanikere.

Book tid til A/C-rens

Book tid til Aircondition Service

Book tid

Klimaanlæg vs. aircondition: Dette er forskellen

Har du undret dig over, om der er en forskel på aircondition og klimaanlæg? Det er der faktisk, det er 2 forskellige ting. Klimaanlægget er det system der justerer temperatur og luftflow i bilen og sørger for at temperaturen er som du ønsker det. Aircondition er det anlæg der køler luften ned.

Med et klimaanlæg, kan du altså indstille temperaturen til en bestemt grad, hvorefter systemet selv sørger for at holde temperaturen på dette niveau i hele bilen. Du kan i nogle biler også indstille temperaturen efter zoner – for eksempel hvis du ønsker, at det skal være køligere på bagsædet end på forsædet.

Aircondition anlægget supplerer dit klimaanlæg ved at gøre luften endnu køligere på en varm sommerdag. En anden fordel ved aircondition er at kølefunktionen kan trække fugt og dug væk fra ruderne.

Hvordan virker aircondition i bilen?

Det virker ved, at airconditionkompressoren der sidder i motorrummet sender kølemiddel ved højt tryk hen til en ventil lige før radiatoren/fordamperen. Ved ventilen skabes et fald i tryk der forårsager at radiatoren bliver meget kold. Luften, der passerer forbi radiatoren, bliver nu blæst ud som en kølende brise i bilens kabine.

Da anlægget bruger kølemiddel for at virke, bør du tjekke din bils aircondition hvert andet år, anlægget taber nemlig op mod 10% om året. Mangler dit anlæg kølemiddel, kan det gå ud over køleeffekten og løber den helt tør kan det gå ud over levetiden på systemet. Du må ikke selv fylde kølemiddel på bilen.

Læs mere om service af aircondition her