Speedway i Vojens 2019

Vojens Speedway Center blev grundlagt i 1975 og positionerede sig hurtigt som centrum for den tilskuervenlige sportsgren. Nu er speedwayens svar på Champions League for alvor kommet tilbage til Vojens, og det er Jacob Olsen, der står i spidsen for det hele.

Da den 25-årige Ole Olsen i 1971 vred gashåndtaget i bund på det selvsamme stadion, hvor Danmark 21 år senere hentede den ikoniske EM-sejr i herrefodbold – Nya Ullevi, formåede han samtidig at gøre speedwaysporten til en dansk folkesport.
Ole Olsen blev nemlig verdensmester den aften, den 10. september, som den første dansker nogensinde.


Efterfølgende grundlagde den populære sportsmand Vojens Speedway Center, som i mange år var en magnet for sporten både nationalt og globalt.
I dag er det Ole Olsens søn, Jacob Olsen, der står i spidsen for foretagendet. Da VM-serien – der reelt hedder Speedway Grand Prix (SGP) – den 7. september 2019 besøgte Vojens for første gang i flere år, så var det samtidig en kickstart for ”det nye” Vojens Speedway Center.

 

Den nationale speedway-arena

- Vi har jo lagt os fast på en målsætning om, at Vojens igen skal være bannerfører for speedway-sporten, og derfor er det jo dejligt, at vi har lavet en aftale med SGP, der foreløbig gælder et grandprix de næste tre år, forklarer Jacob Olsen, mens han viser rundt på den ovale bane, der har lagt slagger til mange store præstationer. Vojens er kendt langt ud over Danmarks grænser som den nationale arena for speedway, og det prædikat forsøger Jacob Olsen - sammen med sin højre hånd, den erfarne Helge Frimodt Pedersen – ihærdigt at udbygge. - Vi har også en aftale om at afvikle en runde af Speedway Euro Championship, så der er landet et par store løb, må man sige. Nu skal vi så bare sørge for, at alt det udenom også kommer til at fungere 100 procent, understreger Jacob Olsen.

 

Stoppede karrieren som 23-årig

Han forsøgte selv at skabe en karriere som speedwaykører, og var da også professionel nogle år med base i henholdsvis Coventry og Wolverhampton. Men hans karriere stoppede ret brat i en alder af bare 23 år.
Jacob Olsens gode ven og kollega Richard Juul blev så hårdt kvæstet ved et forfærdeligt styrt, at han var tæt på at dø.
- Jeg var selv styrtet kort forinden og fik ved den lejlighed en alvorlig skade i hånden, som jeg stadig har mén af. Richards ulykke fik den konsekvens, at jeg simpelthen mistede lysten og motivationen til at køre. Heldigvis fik Richard førligheden tilbage, men jeg kom aldrig for alvor tilbage på speedwaycyklen, forklarer Jacob Olsen.
I stedet blev han tv-kommentator, samtidig med at han trænede unge talenter inden for sin sport. I perioden fra 1999 til 2004 var Jacob Olsen dansk landstræner – det var i de år, at en ung mand ved navn Nicki Petersen poppede op på resultattavlerne rundt omkring.

 

En verdensmester i stalden?

- Det har været fantastisk at være en del af speedwaysporten gennem så mange år – det føler jeg mig meget privilegeret over. Vi har samtidig masser af planer for fremtiden, og er blandt andet ved at samle et hold her i Vojens, som skal køre med i Dansk Metalliga, der er speedwaysportens svar på superligaen, fortæller Jacob Olsen.
Selv om han på alle måder er jyde helt ud i fingerspidserne, så er han ikke bleg for at sige, at der er et par af de unge i teamet, der har potentiale til at nå op på præmieskamlens allerøverst trin. Så hvem ved – måske Vojens Speedway Center inden for en årrække kan hylde den lokal verdensmester?
Læs mere om SGP-serien her og om Vojens Speedway Center her. Her finder du også information om køb af billetter.