Stor forskel på brændstofpriserne i Europa

Sommerferien står for døren - i hvert tilfælde for manges vedkommende. Der er stor forskel på, hvor meget benzin og diesel koster i de forskellige europæiske lande, og en gennemgang viser faktisk, at man godt kan spekulere lidt i at tanke med omtanke.

En undersøgelse, som bilisternes organisation FDM netop har offentliggjort, viser, at det overordnet set er blevet lidt billigere at tanke en lister benzin eller diesel på tankstationerne i 12 europæiske lande. I gennemsnit skulle literprisen således være faldet med lidt mere end 25 øre per liter. Det skriver FDM her. Faktisk er besparelsen henholdsvis 24 øre og 27 øre for henholdsvis benzin og diesel. 

Den største besparelse i forhold til for et år siden finder bilistorganisationen i Kroatien, hvor der er slået hele 57 øre af en enkelt liter benzin - og 53 øre per liter diesel.

 

Fyld tanken på det rigtige tidspunkt

I undersøgelsen er FDM gået ud fra listepriser, og det er derfor ikke udelukket, at man sagtens kan finde priser, der ligger endnu lavere.

- Eksempelvis er det ofte billigere at tanke på enten ubemandede stationer, mens det er dyrest at tanke på stationer langs motorvejen. I Tyskland har markedet også ændret sig, så det nu er billigst at tanke mellem klokken 18 og 22, mens det er dyrest mellem klokken 6 og 8 om morgenen, fortæller Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom i FDM. 

Gennemgangen af de 12 europæiske lande fortæller endvidere, at der er stor forskel på priserne landene imellem. Det er altså ikke ligegyldigt, hvor man vælger at fylde livgivende saft på sin slæde, som de unge ville sige.

 

Der er stor forskel på literprisen

Eksempelvis opfordrer Ilyas Dogru bilister, der er på vej til den populære italienske Garda-sø, at man vælge at fylde tanken op i Østrig frem for Italien.
Tanker man 50 liter benzin i Østrig er der således hele 128 kroner at spare i forhold til Italien. Og på samme måde kan man med sindsro vente med at fylde bilen op, til man er kommet ud af Danmark. I gennemsnit sparer man eksempelvis 94 øre per liter benzin, hvis man tanker tysk i stedet for dansk.


Her er en oversigt over benzinpriserne i de 12 lande, som FDM har med i sin undersøgelse - fra billigst til dyrest:

Østrig: 9,29 kroner
Tjekkiet: 9,52 kroner
Spanien: 9,70 kroner
Slovenien: 9,78 kroner
Kroatien: 10,01 kroner
Belgien: 10,55 kroner
Tyskland: 11,04 kroner
Sverige: 11,23 kroner
Frankrig: 11,24 kroner
Italien: 11,85 kroner
Danmark: 11,98 kroner
Holland: 12,18 kroner


Her er en oversigt over dieselpriserne i de 12 lande, som FDM har med i sin undersøgelse - fra billigst til dyrest:

Østrig: 8,85 kroner
Spanien: 8,90 kroner
Slovenien: 9,26 kroner
Tjekkiet: 9,28 kroner
Tyskland: 9,36 kroner
Kroatien: 9,62 kroner
Holland: 9,86 kroner
Danmark: 10,28 kroner
Frankrig: 10,50 kroner
Belgien: 10,62 kroner
Italien: 11,03 kroner
Sverige: 11,27 kroner

(Kilde: FDM)