12. oktober 2023

Kort over seværdigheder i Roskilde

Vi har alle prøvet det: at sidde i et venteværelse på et autoværksted, mens vores køretøj bliver serviceret. Det kan føles som spildt tid, men hvad nu hvis vi fortalte dig, at du kan forvandle denne ventetid til en fantastisk mulighed for at udforske en skjult perle eller to? I denne artikel tager vi dig med til Roskilde by. Du får 3 bud på spændende steder, du kan se, mens du er i byen.

Velkommen til Roskilde: en charmerende by, som Skorstensgaard også er en del af, og hvor historie, kultur og naturskønhed venter på at blive opdaget. Selvom du måske er her på grund af din bil, er der tre uforglemmelige seværdigheder i Roskilde, som du ikke bør gå glip af. De er også værd at udforske, hvis du allerede kender byen eller bor i nærheden – og byen byder især på mange aktiviteter for både børn og voksne her i efteråret. Lad os tage dig med på en virtuel tur gennem disse skatte, der venter på dig i Roskilde.

Som værkstedskæde er vi til stede i mange, fremtrædende byer – faktisk hele 22 af slagsen. Derfor har vi besluttet at samle nogle af de bedste seværdigheder fra disse byer i en føljeton. Roskilde er by nummer 2 i føljetonen Værd at se en i en Skorstensgaard by.

 

Nr. 1: Roskilde Domkirke

Entré til domkirken: 70 kr. pr. voksen, 50 kr. pr. studerende og pensionist, børn under 18 år gratis

En historisk perle i hjertet af byen

Hvis du besøger Roskilde, må du ikke gå glip af Roskilde Domkirke, også kendt som Roskilde Katedral. Dette imponerende mesterværk af gotisk arkitektur er en skattekiste af Danmarks historie, og en levende tidskapsel af Danmarks royale historie. Det gotiske mesterværk, der blev grundlagt i det 12. århundrede, er stedet, hvor mange danske monarker og dronninger er blevet begravet i århundreder. Inde i katedralen vil du blive mødt af en atmosfære af ærbødighed og enestående arkitektur. De farvede glasruder, hvælvinger og utallige gravmonumenter skaber en unik fornemmelse af tidens gang og historiens dybde.

Roskilde Domkirke

Højdepunktet er uden tvivl kapellerne, hvor de kongelige hviler. Her kan du se gravene for berømte konger som Christian IV og Frederik V samt dronninger som Margrethe I. Det er en følelsesladet oplevelse at besøge disse monumenter og forstå den rolle, de har spillet i Danmarks historie.

Særligt udsigten fra tårnet skal opleves. Du kan bestige de snoede trapper, hvor en enestående panoramaudsigt over Roskilde og fjorden venter på dig på toppen. Det er en oplevelse, der giver dig et andet perspektiv på byen.

 

Nr. 2: Roskilde Vikingeskibsmuseum

Entré: 160 kr. pr. voksen, børn under 18 år gratis

Rejs tilbage i tiden til vikingernes æra

Roskilde Vikingeskibsmuseum er en skattekiste for alle, der er fascineret af vikingetiden, for det er et sted, hvor historien virkelig kommer til live. Museet huser en imponerende samling af vikingeskibe, der blev brugt

til at udforske verdenshavene, og er blevet udgravet fra Roskilde Fjord. Disse velbevarede skibe er over 1000 år gamle og giver et utroligt indblik i vikingernes maritime evner og håndværk. Historien om vikingerne og deres skibe fortæller nemlig også, hvordan de ændrede verden.

Roskilde Vikingeskibsmuseum

Museet er ikke kun et sted for passiv observation, for det byder på et hav af aktiviteter. Særligt i efterårsferien kan du deltage i en masse vikingeaktiviteter såsom at bage birkakiks over åben ild, bygge båd på værkstedet og dyste i vikingelege. Du kan også se dygtige håndværkere arbejde på rekonstruktioner af vikingeskibe ved hjælp af gamle teknikker og værktøjer. Dette giver dig mulighed for at forstå og værdsætte de færdigheder, der blev brugt til at bygge disse skibe. Vikingemusset er også særlig interessant i efterårsferien, da vikingerne kom hjem fra togterne i efteråret. På museet kan du blandt andet også lære mere om vikingernes efterårssysler.

En særlig oplevelse er bådturen på Roskilde Fjord, hvor du får mulighed for at se de gamle vikingeskibe i deres naturlige element. Det er en fordybende oplevelse, der forbinder dig direkte til vikingernes epoke.

 

Nr. 3: Roskilde Havn

Gratis adgang

En maritim oase ved fjorden

Roskilde Havn er en skjult perle i byen, der byder på en charmerende blanding af maritim atmosfære, lokale delikatesser og fantastisk udsigt over fjorden. Dette område har gennemgået en imponerende transformation fra en industriel havn til et levende centrum for kultur og rekreation.

Havnen ligger ud til Roskilde Fjord, der strækker sig hele 40 kilometer, og er omgivet af naturskønne områder samt en nationalpark. Sejler du ud på fjorden fra Roskilde Havn, er der rig mulighed for at se levn fra fortidens aktiviteter inde på kysterne – du glemmer den pulserende by og befinder dig 6000 år tilbage i fortiden. Der er også et rigt dyreliv, og hvis du er heldig, kan du spotte marsvin i fjorden.

Roskilde Havn

Når du besøger Roskilde Havn om efteråret, kan du tage en afslappet gåtur langs vandkanten, beundre sejlbåde og fiskerbåde, og endda leje en kajak eller kano for at udforske fjorden på egen hånd. Havnen er også hjemsted for forskellige restauranter og caféer, hvor du kan prøve lækre fiske- og skaldyrsretter samt lokale specialiteter og meget andet godt til ganen.

Så tag en pause ved Roskilde Havn, slap af, og oplev den unikke atmosfære, der er typisk for denne maritime perle om efteråret. Det er en skøn måde at tilbringe en dag i Roskilde og suge den lokale kultur til sig på.

 

Her har du tre, uforglemmelige efterårsoplevelser i Roskilde: Roskilde Domkirke, Roskilde Vikingeskibsmuseum og Roskilde Havn. Disse seværdigheder vil tage dig med på en fascinerende rejse igennem både byens og Danmarks historie, kultur, natur og arkæologi – og vi er helt sikre på, at de vil gøre dit besøg i Roskilde mindeværdigt.