Slidt dækmønster på dæk til bilen

Det er ikke nok at kontrollere, hvor meget mønster, der er tilbage i dine fire sommer- eller vinterdæk. Alderen er også vigtig.

Alder… Det er jo bare et tal, ikke? Jo, hvis du er et menneske - så er alder teknisk set bare et tal. Derimod er alder på dæk ret vigtig. For det er ikke nok bare at kontrollere, hvor meget eller hvor lidt mønster, der er på dine dæk, inden du triller ud på nye eventyr. Alderen har en hel del at skulle have sagt. I denne artikel kigger vi nærmere på den maksimalt anbefalede alder på dæk, så du får et fingerpeg om, hvornår det er tid til at skifte til nye.

 

Hvordan tjekker man alderen på dæk?

Hvis du ikke ved, hvor gamle dine dæk er, er produktionsdatoen præget ind i dækket. Kig på ydersiden af dækket. Find DOT mærkningen. Herefter kommer en bogstav/tal-kombination. Det er dækkets serienummer.

Efter serienummeret finder du et fire-cifret tal. De to første tal viser ugenummer og de to sidste tal viser årstal. Så hvis der eksempelvis står 2311 på dit dæk, betyder det at dækket er produceret i uge 23 i 2011. Det betyder faktisk også, at det er ved at være tid til at skifte til et nyt dæk.

 

Hvor gamle må dæk være?

Du kan finde produktionsugen printet på dækket. Der er dog ikke en udløbsdato printet også. For teknisk set er der ikke en bestemt holdbarhedsdato eller en specifik afmålt levetid på et dæk. Men gummi bliver stift og mørner, og det påvirker dine dæk.

Når dæk er mellem seks og otte år gammelt, vil gummiet være i en sådan tilstand, at det kan have betydning for kørselssikkerheden. Hvis dækket ikke har været brugt, men har ligget på et lager hos en forhandler, og vel at mærke været korrekt opbevaret, så kan levetiden godt strække sig ud over de 6-8 år. Korrekt opbevaring for et dæk betyder, at det har ligget mørkt og køligt. Hvis du ikke selv har opbevaret dækket, eller med sikkerhed ved, hvordan der er blevet opbevaret, bør du altid stille krav til, at det dæk du køber er helt nyt.

 

Dækmønster er vigtigere end alder

Så max alder på dæk er som udgangspunkt seks til otte år. Men der er alligevel et tal, der er vigtigere, nemlig det tal, der viser dybden af dækkets mønster. Du kan nemlig ikke lade dækket sidde i hverken seks eller otte år, hvis mønsteret på dækket er slidt ned under 1,6 millimeter. Dette er den lovpligtige dybde for dækmønster.

Det anbefales dog, dækmønsteret ikke kommer under 3 millimeter, da det kan påvirke dækkets køreegenskaber og din køresikkerhed. Jo mindre dækmønster der er tilbage i dit dæk, jo større er for eksempel risikoen for aquaplanning, fordi vandet ikke ledes korrekt væk under dækket, med det resultat, at dækket mister vejgrebet.

Du kan også læse vores artikel med alt du skal vide om bilens dækmønster her: https://skorstensgaard.dk/nyheder/daekmonster-spiller-en-stor-rolle-for-sikker-korsel-laes-mere-her

Tjekker dækmønster på bilens dæk


Hvor gamle må vinterdæk være?

Regler og retningslinjer for alder på dæk er de samme, uanset om vi taler vinterdæk, sommerdæk eller helårsdæk. Dæk, der har været i brug, anbefales at udskiftes efter 6-8 år, også selvom det stadig opfylder kravene til dækmønster. Som vi skrev i afsnittet ”Hvor gamle må dæk være”, kan dæk, der ikke har været i brug og har været korrekt opbevaret, godt holde sig længere end 6-8 år. Er dækket et vinterdæk er det anderledes. Det skyldes at vinterdæk er lavet af et lidt andet materiale end sommer- og helårsdæk. For at dækket kan få de egenskaber, som anbefales til kørsel om vinteren, er gummiet blandet med silika, og det forkorter dækkets levetid.

 

Få et tilbud på udskiftning af dæk og hjul her

 

Et vinterdæk der er i brug, bør udskiftes efter 5 sæsoner. Dækkets alder bør sammenlagt ikke overstige ti år. Det betyder altså, at hvis du monterer et ubrugt vinterdæk, der har været korrekt opbevaret i 6 år før montering, så bør det kun sidde på bilen i 4 sæsoner.

 

Vær opmærksom, hvis du kører med anhænger.

Der er næsten altid en undtagelse, der bekræfter reglen. For selv om der ikke er noget lovkrav omkring alder på dæk på din bil, så er der lovkrav om alder på dæk på din trailer eller campingvogn, der er Tempo100-godkendt. Et dæk der er Tempo100 godkendt må max have en alder på seks år. 

 

Er du forvirret? Så se her:

Der er ikke lovkrav om max alder på dæk på din bil. Kun på din anhænger, der er Tempo100 godkendt.

Her får du en nem måde at lave dæk-tjek på:

  1. Stik en 20 krone ned i dækmønsteret. Hvis teksten forsvinder ned i mønsteret, behøver du ikke tænke på at skifte dæk. Så er mønsteret nemlig mere end 3 millimeter dybt, og har de egenskaber, dækket bør have.
  2. Tjek så alderen. Se under ”Hvordan tjekker man alderen på dæk?”. Er dækket mere end 6 år gammelt, så overvej om du har valgt en kvalitet der er god nok til, at du tør stole på, at dækket ikke er blevet porøst i gummiet.

Med andre ord: Er dækket mere end 6 år gammelt, bør du så småt begynde at overveje, at få skiftet ud med en yngre model.  For med dæk er alder ikke ”bare et tal”, men et spørgsmål om din sikkerhed.