Toppakning i bilen

Er der vand i udstødningen eller i motorrummet? Mangler der uventet kølervæske eller finder du olie i motorrummet eller mystisk snavs rundt om oliedækslet? Så kan det være tegn på, at du har en utæt toppakning, og det skal du have gjort noget ved.

 

En toppakning... hvad er det nu lige, at det er for noget? Jo, nu skal du bare høre...

Din bil drives frem af stemplerne i motoren. Stemplerne bevæger sig frem og tilbage i bilens cylindre, og får – via krumtapakslen – hjulene til at dreje rundt. Stemplernes bevægelse i cylinderne er et stykke præcisionsarbejde, der kræver, at der tilføres den rette mængde brændstof, luft og olie. Det sørger topstykket for. Topstykket er – som navnet antyder – toppen af motoren.

 

Helt på toppen af motoren

Det er her motorens funktion styres, og under stopstykket dannes både høj varme og højt tryk på grund af de bevægelige dele.

Det er her, at toppakningen gør sit arbejde.

Mellem topstykket og selve motoren sidder toppakningen, som sørger for at holde alle samlingerne tætte, så motoren ikke lækker.

Det er vigtigt, at toppakningen er tæt. Ikke blot fordi det vil lække vand og olie ud i motoren, men også fordi en tæt toppakning sørger for at holde det rette tryk i motoren.

 

Luft og brændstof skal komprimeres

Er din toppakning gået i stykker, så kan den ikke længere komprimere luft og brændstof i motoren, og dermed mistes en væsentlig del af effekten.

Der vil være et naturligt slid på denne pakning, og det kan ske, at toppakningen bliver utæt. Sker det, er det vigtigt, at den bliver udskiftet hurtigst muligt.

Hvis du kører med en utæt toppakning for længe, kan selve topstykket blive så varmt, at det kan gå hen og blive skævt, og så står du pludselig med en væsentligt større værkstedsregning, end hvis det "blot" er toppakningen, der skal skiftes.

Derfor er det en god ide, at du lærer symptomerne på en defekt toppakning at kende, så du kan sætte ind i rette tid.

 

Utæt toppakning: Symptomer du skal kende

  • Bilen virker træg i optrækket. Den accellererer ikke ordentligt.
  • Der kommer (noget der ligner) damp ud af din udstødning.
  • Bilen mangler kølervæske
  • Der er vand i udstødningen
  • Der er vand og/eller olie i selve motorrummet
  • Brunligt ”stads” rundt om oliedækslet

Når du kender symptomer på utæt toppakning, giver det dig en god chance for at opdage skaden i tide – altså før det kan gå hen og blive en rigtig dyr omgang for dig, hvis toppakningen brænder ud eller springer.

 

Symptomer på en sprunget toppakning

Hvis du kender din bil godt, kan du som regel mærke, hvis den opfører sig anderledes og for eksempel ikke accelererer som den plejer.

Mekaniker reparerer på bil

Men har du overset de første symptomer på en defekt toppakning, så skal du reagere, når du oplever disse symptomer på en sprunget toppakning:

  • Du oplever startvanskeligheder med bilen.
  • Der er synlige pletter på motoren
  • Der er olie i kølervæsken
  • Bilen føles varmere end den plejer og overopheder måske.

 

Kan du selv fikse en tætning af toppakning?

Hvis det er så slemt, at du først opdager at din toppakning er gået i stykker fordi du oplever de ovenstående symptomer, så bør du køre til et værksted.

Men hvis du er en af dem, der ”fornemmer” din bil, tager dig af den sundhed løbende, og derfor opdager en begyndende utæt toppakning i god tid, så kan du selv til en vis grad fikse tætning af din toppakning.

Men hvis du er glad for din bil, så skal du se det som en midlertidig løsning.

 

Hvad hvis jeg opdager, at min bil er meget varm?

De fleste opdager desværre først, at toppakningen er gået, fordi bilen bliver varm. Ofte meget varm. Her er det af afgørende betydning, at du lader bilen køle af før du åbner op for at tjekke kølervæsken.

Køber du et produkt til at tætne toppakningen, så sørg for at følge brugsanvisningen meget nøje. Produkterne indeholder en række kemikalier, der søger ud i motoren, lægger sig i lækagerne hvor det størkner.

Det kan gå i et stykke tid, men vil altid være en midlertidig løsning. Er toppakningen først utæt, vil det med stor sandsynlighed forværres over tid.

 

Kan man selv skifte toppakning?

Ja. Hvis du har 100 procent styr på, hvordan du skiller og samler en motor, og ved, hvilket moment boltene i din bil skal spændes med, så kan du selv udskifte toppakningen.

Hvis du ikke kan nikke genkendende til at have 100 procent styr på det, så vil et besøg på værkstedet i de fleste tilfælde være den billigste løsning.