Rene bilsæder i bilen

I denne artikel får du den ultimative guide til at rengøre din bil indvendigt. Punkt for punkt – og alt sammen noget du kan klare derhjemme i garagen eller indkørslen.

Vil du gerne sikre, at din bil er mest muligt værd, når du sælger den igen? Så start med at holde din bil ren og lækker indvendigt. Jo mere velholdt og nydelig bilens kabine fremstår, jo større incitament til at købe den. Jo mere det føles som ”en ny bil” i forhold til prisen, jo bedre. Derudover gør det også noget ved køreglæden – for dig -  at sætte sig ind i en bil, der er ren og pæn indvendigt.

 

Giv ikke skidtet en chance!

Jo færre chancer du giver skidt og pletter for at sætte dig fast, jo mere lækker er bilen - både for dig selv, men også når en potentiel køber ser den an. Der findes rigtigt mange virksomheder, der tilbyder professionel bil rengøring indvendigt, hvor du også får en grundig rengøring af bilsæder - og hvor de kommer ind i alle kroge og hjørner, som du nemt selv kan glemme.

Men der er også noget tilfredsstillende og afslappende i at gøre det selv. At gå og nusse om bilen i indkørslen på en dag, hvor vejret er godt – eller inde i garagen med lidt god musik, når vejret ikke er til at være udendørs.  

 

En guide til de ægte bilelskere

Derfor får du her ”Rengøring af bil indvendigt – gør det selv guiden til rigtige bilelskere”, i form af en trinvis guide til indvendig rengøring af bil.

 

Start med at tømme bilen!

Hvis du mener det alvorligt, at bilen skal gøres ren indvendigt, så start med at tage alle løse ting ud af bilen. Tøm handskerummet, kopholdere, midterkonsol, bagagerum og tag måtter ud. Hvis du tør, kan du bede børnene om det og love dem, at alle de mønter og tomme flasker de finder, er lommepenge.

 

Den helt store støvsugning!

Nu går du i krig med støvsugeren. Sæt gerne sugestyrken på max, så du får det skidt med, som har viklet sig ind i tekstilfibrene. Skub sæderne frem og tilbage, så du får det hele med, og sæt det smalle mundstykke på, så du kan komme ind de snævre steder, og revnen mellem sæde og ryglæn. Tjek eventuelt efter inden du støvsuger. Der kan ligge et pænt tilskud til pensionen gemt her – eller til børnenes lommepenge. Vær også grundig med støvsugeren i bagagerummet. Hvis du har et rum til reservehjul under bagagerummets bund, så åben det og støvsug her. Det skidt du ikke fandt i bilen, har tit gemt sig her.

 Hund på bagsæde i bilen

Kom godt af med hundehår!

Har du hund, så ved du hvor godt sådan nogle hår kan sætte sig i bilens tekstiler. Et godt tip er at sprøjte vand på området med hår. Brug en forstøver. Skrab herefter hen over området med en gummiskraber til vinduerne. Så samler hårene sig lettere, og du kan støvsuge dem om.

 

Rengør bundmåtterne!

Du kan vælge blot at støvsuge dem, men hvis du virkelig vil have dem rene, så følg denne fremgangsmåde:

  • Støvsug måtterne
  • Gør dem drivvåde med varmt vand.
  • Skrub med opvaskemiddel og en stiv børste.
  • Skyl sæben af og lad måtterne tørre.

 

Tør støv og skidt af!

Brug en helt almindelig fnugfri karklud og en spand varmt vand med opvaskemiddel. Er der mere genstridige pletter af fedt eller skidt, så gnub det med en dråbe opvaskemiddel, og lad det sidde lidt. Skidtet løsner sig efter nogle minutter, og så tager kluden resten.

 

Kom helt ind i krogene!

Når de store overflader er rene, er det tid til at komme ind de små steder. Brug en gammel tandbørste og suppler eventuelt med en flaskerenser eller vatpinde til de virkeligt snævre steder. Tandbørsten er også genial til at skrubbe syningerne i sæderne med.

 

Vinduer og spejle!

Vask alle vinduer med almindeligt sæbevand. Sæben opløser fedt og skidt på vinduerne. Puds efter med en glasrens. Det giver lige den ekstra oplevelse af at have været grundig, og resultatet bliver lidt bedre. Et lille tip er at bruge tandbørsten fra før til at skrubbe omkring listerne. Du kan vælge at polere indersiden af ruderne med en tør klud med en dråbe opvaskemiddel, så du undgår dug på indersiden af ruderne.

 

Plej lister og overflader!

Når bilen er ved at være rengjort kan du begynde at pleje vinyl og gummi. De rengjorte og tørre gummilister skal have silikone, så du undgår at listerne tørrer ud og evner. Når du plejer dem, kan du samtidig benytte lejligheden til at gå efter for rust. Giv listerne silikone til de ikke længere suger, og tør silikone væk, hvis noget har ramt forbi gummilisterne.

Giv eventuelt vinyl-overfladerne et plejemiddel. Vær opmærksom på, at du kan få plejemiddel der gør det skinnende, og noget der holder det mat. Blot så du vælger det rigtige.

 Rengøring af bilsæder i bilen

Rengøring af stof bilsæder!

Når sæderne er støvsuget, og du har givet syningerne en tur med tandbørsten kan du allerede se en væsentlig forbedring. Hvis du vil give sæderne endnu mere kærlighed, kan du vælge at bruge en skumrens eller et godt gammelt husråd, der både er billigere og mere effektivt. Vælger du skumrens, sprøjter du det på sædet i et jævnt lag, lader det sidde nogle minutter (tjek brugsanvisningen, da virketiden kan variere) og støvsug herefter sædet. Mere genstridige pletter skal i nogle tilfælde gnubbes med en klud.

Du kan også vælge at bruge bagepulver. Det koster langt mindre end skumrens og fjerner også lugt i bilen. Drys bagepulveret ud over sædet i et jævnt, tyndt lag, lad det sidde 10-15 minutter, og støvsug sædet igen.

Du kan læse meget mere om rengøring af bilsæderne her: https://skorstensgaard.dk/nyheder/rengoring-af-bilsaeder-gor-det-selv-guiden

Nu kan du begynde at ”flytte ind” i bilen igen. Når måtterne er helt tørre, kommer de tilbage i bunden af bilen. Kom de vigtige ting tilbage i handskerum og midterkonsol. Husk at jo mindre du har liggende i bilen, jo mindre fugt kan der samles. Står bilen i garage kan du overveje at lade vinduerne stå på klem lidt, så evt. fugt i sæder, tekstil og måtter kan komme ud af bilen.