13. december 2022

Miljø-billede af bilnøgler

Flere danskere beholder lige nu af forskellige årsager deres ældre, brændstofdrevne bil frem for at investere i en nyere og måske mere miljøvenlig bil, selvom de gerne vil leve mere bæredygtigt. Det bringer et spørgsmål på banen: ”er det muligt at mindske sit aftryk på miljøet, når man vælger at holde sin gamle fossilbil kørende?”. Svaret er "ja", for der er faktisk mange ting, du kan gøre for at gøre din kørsel lidt grønnere – vi giver dig 7 råd lige her.

Der florerer mange påstande om, hvor stor eller lille en påvirkning elbiler og brændstofdrevne biler har på miljøet. Nogle sår tvivl om elbilens miljøvenlige egenskaber og anbefaler, at man tager kampen op mod brug-og-smid-væk-kulturen ved at beholde den brændstofdrevne bil, indtil den ikke kan bruges mere. Der er dog bred enighed om, at elbiler er vejen frem i den grønne omstilling, og at det over tid generelt vil være langt mere miljøvenligt at køre i elbiler end i brændstofdrevne biler.

Men hvad gør man, hvis man alligevel vælger at beholde sin brændstofdrevne bil lidt endnu, men har et grønt hjerte, der gør ondt, hver gang man drejer nøglen i tændingslåsen? Der er meget, du kan gøre. Hvis du gerne vil få et grønnere kørselsmønster, og du samtidig vil væk fra den ikke-bæredygtige brug-og-smid-væk-kultur ved at beholde din brændstofdrevne bil, indtil den skal skrottes, så læs med i denne artikel, og find ud af, hvordan du kører grønnere i din benzin- eller dieselbil.

 

7 gode råd til at køre grønnere

1. Gearkasse, bremse og speeder skal behandles fornuftigt

Du kan reducere dit klimaaftryk og spare en del på budgettet ved at køre mere forsvarligt i din bil. Accelerer hurtigt uden at træde speederen i bund, og sørg for altid at køre i et jævnt tempo samt i højest mulige gear. På den måde holder du dit brændstofforbrug nede – du kan faktisk spare op til 10% herved. Det er også vigtigt at holde trit med de andre bilister, så du undgår pludselige opbremsninger, der også øger brændstofforbruget.

Et andet godt råd er, at – og det her har du sikkert hørt før men måske ikke fulgt – du bør slippe speederen, mens du samtidig holder bilen i frigear, når du for eksempel skal til at standse ved et lyskryds. På den måde lukkes der nemlig for brændstoftilførslen, hvilket naturligvis er miljøvenligt. Og så er det også en rigtig god idé at undgå at holde bilen i tomgang i længere tid ad gangen. Sluk hellere motoren, så sparer du miljøet for unødvendig forurening.

2. Vælg de grønne ruter

Vidste du, at Google Maps nu foreslår dig, hvilken rute du bør tage, hvis du vil køre grønnere samt spare på benzin eller diesel? Ruterne, som Google Maps anbefaler dig at tage, er blandt andet kendetegnet ved, at der findes færre bakker på vejen, mindre trafik, og at man kan holde en konstant hastighed. Når du vælger den foreslåede rute, sparer du dermed på brændstoffet – endnu en win-win situation, der kan give plus på både penge- og miljøkontoen.

3. Rens din motor

En bilmotor har også brug for at blive renset. Hver gang du kører i din bil, sodes motoren til – alt afhængig af, hvordan du kører, og hvor mange kilometer du kører. En tilsodet motor, der trænger til en kærlig hånd, betyder både øgede CO2-udledninger og et større brændstofforbrug. Det kan du løse ved for eksempel at tilføje et rensningsmiddel til motoren, som løsner de forurenende stoffer i brændstoffet, så der ikke opstår sod. På denne måde får du en renere motor, der samtidig også er mindre luftforurenende. Du kan også køre din bil til et værksted. Så kan mekanikerne ordne opgaven for dig med en grundig rengøring af motoren.

4. Tænd din aircondition med omtanke

På de hede sommerdage, som vi efterhånden får flere og flere af herhjemme, kan man næsten ikke andet end at tænde for bilens aircondition. Her er det for de fleste ikke nok bare at rulle bilruderne ned eller tænde for ventilationssystemet. Men derudover er de danske somre stort set kølige nok til blot at rulle vinduerne ned – og det er også bedst for miljøet.

Alligevel tænder de fleste danskere automatisk for A/C’en, når de sætter sig i deres biler om sommeren. Og det gør du måske også. Men vidste du, at du ved at tænde for din aircondition bruger op til 15% mere brændstof? Det gør du, og derfor er du med til at værne om miljøet, hvis du vælger at bruge bilens ventilationssystem eller rulle bilruderne ned i stedet. Overvej derfor altid, om ikke bilens blæsere er tilstrækkelige til at regulere temperaturen i kabinen.

5. Spring ikke serviceeftersynet over

Får du kørt din bil til serviceeftersyn til tiden? Eller strækker du serviceintervallet for at spare penge?

Det er altid en god idé at få din bil tilset af en mekaniker med jævne mellemrum. Autoværkstedet kan nemlig spotte og rette op på alle de skader og mangler ved din bil, der kan give anledning til et højt brændstofforbrug og dermed øget miljøforurening. Derudover betyder store serviceintervaller også, at eventuelle skader bliver større, hvilket kan komme til at koste dig mere. Så hyppige serviceeftersyn er en klar faktor for at mindske miljøpåvirkningen. Som bonus får du også større driftssikkerhed og øger samtidig bilens gensalgsværdi.

6. Vælg bildæk, der passer

Har din bil fået de rigtige dæk på hjulene? Det er vigtigt, de har det, fordi det kan have en stor indflydelse på bilens brændstofforbrug og CO2-udledning. Hvis du for eksempel beholder vinterdækkene om sommeren, øger du brændstofforbruget. Forkerte dæk medfører også slitage og ikke-optimal bremselængde.

Derudover er det også vigtigt, at du får rettet op på bilens hjul, hvis du for eksempel kører ind i en kantsten, så hjulene bliver skæve. Når hjulene ikke sidder lige, bruger din bil nemlig mere brændstof, da den har vanskeligt ved at komme frem. Derfor er det en god idé at køre bilen forbi et autoværksted, så hjulene kan spores på plads – og du kan køre grønnere samtidig med, du sparer penge.

7. Hav dæktrykket i orden

Sørg for at tjekke dæktrykket på dine dæk med jævne mellemrum. Dit brændstofforbrug stiger nemlig, når du kører med for lavt dæktryk – med 5 til 10%, når du kører med dæk, der mangler 20% luft for eksempel. Det koster miljøet, men bliver også dyrt for din pengepung i sidste ende.

 

Læs også:

Mobil i trafikken – 6 gode råd til at undgå bøde og klip

Skorstensgaard reparerer plastkofangere til gavn for miljøet

Skorstensgaard har fået franchiseaftalen for Repair2Care i Danmark