Fartgrænser er til for din og de øvrige trafikanters sikkerhed. Alene dette er for de fleste nok til at overholde fartgrænserne. Det meste af tiden, i hvert fald. Så er der selvfølgelig de dage, hvor der er medvind. Eller det går ned af bakke. Eller ham dér bagved pressede. Eller du havde lidt for travlt.
Og det er selvfølgelig lige på sådan en dag, at det lige siger BLITZ ovre i vejkanten, fra en anonymt udseende kassebil, som du lige havde overset. Pokkers…
Er du blevet blitzet?
Hvis du ved at du er blevet blitzet, vil du måske gerne vide med det samme, hvor mange penge du skal lægge til side til bøden. Måske vil du gerne allerede nu vide, om du risikerer et klip i kørekortet.
Rådet for Sikker Trafik har lavet en bødeberegner på deres hjemmeside.
Den finder du her: https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/i-bil/hastighed
Hvor hurtigt skal du køre for at få et klip i kørekortet?
Hvis du har kørt mere end 30% for hurtigt, får du – ud over en bøde – også et klip i kørekortet. Derudover udløser et klip også en ekstra bøde på 500 kr, som du skal betale til Offerfonden. Den kan du læse om nederst.
Hvor hurtigt skal du køre for at få en betinget frakendelse?
Hvis du i en personbil kører mere en 60% for hurtigt eller mere end 160 kilometer i timen, bliver du idømt en betinget frakendelse af førerretten. Det betyder, at du udover din bøde, også skal betale for at komme op til en ny teori- og køreprøve, som du skal bestå, for at få førerretten igen. Deraf navnet ”betinget”.
Har du campingvogn eller trailer efter bilen, eller kører du i et større køretøj, får du en betinget frakendelse allerede ved en overskridelse af fartgrænsen på 40%.
Hvor hurtigt skal du køre, for at få en ubetinget frakendelse?
Du kan blive frakendt førerretten i en længere periode ved grovere overtrædelser. Det kaldes en ubetinget frakendelse. Grovere overtrædelser er hastighedsovertrædelser med mere end 100% - dog minimum 100 kilometer i timen. Du idømmes også en ubetinget frakendelse af førerretten, hvis du bliver taget med mere end 200 kilometer i timen og ved særligt hensynsløs kørsel, kap- og væddeløbskørsel.
Hvornår må de beslaglægge din bil?
Politiet må beslaglægge din bil, hvis de tager dig for vanvidskørsel. Vanvidskørsel er som udgangspunkt de samme kriterier som ved en ubetinget frakendelse samt hvis du kører spirituspåvirket med en promille over 2.
Politiet kan i første omgang beslaglægge din bil. De tager den, og du må ikke køre videre. Om du får den tilbage, er op til retten at afgøre. Vælger de en endelig konfiskering, får du den ikke tilbage, og bilen bliver solgt på auktion. Og nej… Du får ikke pengene.
Hvad er bødetaksterne ved overtrædelse af fartgrænsen
Bødetakster ved 50 kilometer i timen
Bødetakster ved 80 kilometer i timen
Bødetakster ved 110 kilometer i timen
Bødetakster ved 130 kilometer i timen
Pas ekstra godt på ved vejarbejde
For at passe ekstra godt på de folk, der sørger for, at vores veje er i god stand, valgte man i 2014 at sætte bødetaksten op, for at forhindre, at folk kører for hurtigt gennem vejarbejde. Helt præcis bliver din bøde fordoblet, hvis du kører for stærkt på strækninger, der med skilte er markeret at der foregår vejarbejde.
Hvad er Offerfonden?
Offerfonden er en fond under Civilstyrelsen, der giver tilskud til projekter og aktiviteter der kan være med til at løfte ofre for forbrydelser, trafikofre og pårørende. Pengene går ikke direkte til ofrene, men til at støtte og selvist finansiere projekter, der hjælper disse. Pengene til fonden kommer fra et offerbidrag, som pålægges gerningsmanden i tilfælde af grove lovovertrædelser.
Kan man få nedsat sin bøde?
Det er en skrøne, at der gives studierabat på bøder. Det er alle borgere med en månedsløn på under 13.975 kroner, eller en årsløn under 167.700 kroner, der kan få nedsat bøden med 50%.
Har du modtaget et bødeforlæg, kan du gennem politiet søge om nedsættelse. Politiet undersøger gennem bl.a. Gældsstyrelsen om din ansøgning kan godkendes, og først når du ved, om din ansøgning er godkendt eller ej, skal du betale for bøden.
Det er også muligt at få lavet en afdragsordning, hvis du ikke kan betale hele bøden på én gang. Afdragsordningen skal dog være afviklet inden for 6 måneder.