5. december 2023

Vinteren er ikke kun ensbetydende med frost og sne men også med udfordringer for din trofaste bil. Når morgenen begynder med en bil, der nærmest har overnattet i en fryser, tænker de fleste på at få isen af og at få skruet op for varmen. Dog påvirker kulden faktisk både bilen og din kørsel på flere måder. Lad os dykke ned i nogle tips og gode råd, så du kan sikre både dig selv og din bil før og under kørslen.

Forbered din bil til vintervejr

Vær proaktiv, når vintervejret rammer. Når frost og sne melder deres ankomst, kan du med fordel smøre listerne på din bil med silikone. Dette forhindrer dem i at fryse fast og sikrer, at dine bildøre åbner uden problemer. Husk også at bruge frostsikret køler- og sprinklervæske. Specielt sprinklervæsken bruges mere i vintermånederne på grund af øget snavs på ruderne, så sørg for at have nok påfyldning. En ekstra dunk i bilen er en god idé for at være forberedt, når du er ude at køre. Naturligvis er vinterdæk en selvfølge, da de er designet til at give bedre vejgreb i vintervejret.

 

Klargøring af bilen, inden du kører

Når du står over for en frossen og tilsneet bil, så tag dig tid til at gøre den klar, inden du begiver dig ud på vejene. Planlæg at stå op i god tid, så du ikke behøver at stresse for at komme på arbejde eller nå en aftale. Skrab isen og sneen af bilen inklusive lygter, nummerplade og tag. Det er ikke kun lovmæssigt påkrævet at have frit udsyn under kørslen, det kan også spare dig for en bøde, hvis du bliver snuppet af politiet. Når du skraber bilen, skal du ikke straks skrue op for varmen. Vent, indtil du mærker, at det bliver varmere inde i bilen. På den måde drager motoren først fordel af varmen, hvilket er afgørende for optimal ydeevne og længere levetid.

 

Skån bilen under kørslen

Giv motoren tid til at varme op, undlad at gasse voldsomt op på grund af kold olie, som smører dårligere. Gearkassen kræver også større omhu, når der er frost. Du har måske oplevet, at det kan være sværere at skifte gear i frostvejr. Derfor skal gearene skiftes skånsomt ved at lave rolige gearskifte. En skånsom tilgang til gearskifte bidrager til at bevare gearkassens levetid og sikrer, at din bil fungerer problemfrit i kolde temperaturer.

 

Sikker kørsel i vintervejr

Tid er afgørende, når sne og is dækker vejene. Tjek vejrudsigten og trafikken i god tid, så du kan forberede dig på forholdene. Is på vejen, også kendt som sort is, kan være svært at opdage, og derfor skal du øge forsigtigheden under kørslen. Kør med lav fart på isglatte veje for at sikre tilstrækkelig reaktionstid ved eventuelle skred eller opbremsninger. Hold god afstand til forankørende for at undgå pludselige opbremsninger. Hvis du kører gennem snedriver, bør du sænke farten og holde bilens dæk så lige som muligt. Undgå at stoppe bilen fuldstændigt i dyb sne for at undgå at sidde fast.

 

Her viser vores værkfører, hvordan man teste sin bil og kørsel af, når der er sne. 

 

Vinterkit i bilen

Forbered dig på det uventede ved altid at have et vinterkit i bilen. Dette kit kan inkludere en skovl, isskraber, varmt tøj eller et tæppe, en opladet mobil og startkabler. Disse forholdsregler sikrer, at du er rustet til enhver situation på vejen.

 

Er du usikker på, hvordan man bruger startkabler, kan du se med her. 

 

Afsluttende råd og tips

Når vinteren sætter ind, er proaktivitet og forberedelse afgørende. Smør lister, kontrollér væsker, varm motoren godt op, skån gearkassen, og vær omhyggelig under kørslen. Med disse tips og råd kan du trygt begive dig ud på de vinterglatte veje og bevare både din bils og din egen sikkerhed. Husk altid: En velforberedt bilist er en sikker bilist.

Kør sikkert!

 

Læs også: 

Vinterens udfordringer

Ingen varme i bilen 

Guide: Sådan reagerer bilen ved slidte dæk