21. februar 2023

Skrottede biler

En af tidens største tendenser er, at vi sænker vores forbrug og genanvender så meget, som vi kan genanvende. I autobranchen er noget af det, der genanvendes og genbruges i stor stil, skrottede biler – men hvad genanvendes de til? Det får du at vide i denne artikel, for biler, der skrottes, passer perfekt i en cirkulær økonomi.

Hvad bliver der lige af de biler, som man har vurderet til skrot, fordi det ikke længere giver mening at reparere på dem og sælge dem videre? Du tænker måske, at de bare havner på et forurenende forbrændingsanlæg, fordi de nu er så udtjente, at de ikke er til gavn mere? Så er du forkert på den, for din skrottede bil er fyldt med værdifulde ressourcer – ressourcer, der både genbruges og genanvendes.

 

En skrottet bil er positivt i genanvendelsens tegn

Der er rigtig mange, værdifulde ressourcer i en skrottet bil, og disse ressourcer genbruges og genanvendes i videst muligt omfang. Faktisk kan cirka 95% af en skrottet bil genanvendes, hvis skrottet bliver behandlet effektivt. Det er især bildele fremstillet af metal, plast, gummi og glas, der genbruges, når en kasseret bil ophugges. Det kan være intakte plastkofangere, billygter, bilruder, dæk, udstødningsrør, og meget mere, der genbruges i andre biler, for eksempel i forbindelse med reparationer.

Derudover genanvendes de skrottede bildele både i fremstillingen af nye biler, men også i helt urelaterede produkter – for eksempel i glasflasker og andre produkter af glas, i diverse plastprodukter, og sågar i fremstillingen af armbåndsure, hvor det især er de skrottede metaldele, der bliver genanvendt.

På denne måde reduceres både CO2-udslip, energiforbrug samt det forbrug af råmaterialer, som fremstillingen af nye biler medfører, i og med produktion af nye reservedele mindskes. Vi undgår også, at alt for mange skrottede bildele ligger og forurener i naturen.

Skrotbiler må kun afleveres hos godkendte autoophuggere. Hos Skorstensgaard afleverer vi for eksempel udelukkende din kasserede bil til miljø- eller kvalitetscertificerede autoophuggere, så vi er sikre på, at de skrottede men stadig dyrebare ressourcer, havner der, hvor de kan indgå i en cirkulær økonomi.

Dermed bidrager de biler, der vurderes til skrot, fordi de er blevet for gamle eller for skadede til at sælge videre, til den grønne omstilling.

 

Bildæk kan genanvendes i et utal af nye produkter

De gamle dæk på din bil, hvad enten hele bilen skal skrottes, eller du bare skal have udskiftet dine gamle dæk, anvendes også i fremstillingen af helt nye bildæk, hvilket er det de primært bruges til. Men de genanvendes også i rigtig mange, andre produkter.

Udtjente bildæk nedbrydes ved hjælp af en teknik, der kaldes granulering, så dækket kan blive omdannet til nye råmaterialer, som kan indgå i nye produkter. Gummigranulatet fra brugte bildæk genanvendes i alt fra skosåler og transportbånd til asfalt, løbebaner på atletikstadioner, de velkendte, bløde underlag på legepladser, og meget andet.

Og så genbruges gamle bildæk ofte også i deres originale form uden at blive granuleret. Du har nok oftest stødt på dem på en legeplads, hvor gamle dæk fra både personbiler, lastbiler og traktorer bliver genbrugt som gynger og klatrestativer, efter de har fået en gang rengøring og eventuelt også maling. Mange genbruger også brugte bildæk som blandt andet urtepotter og havemøbler.

 

Skorstensgaard sikrer dine gamle dæk et nyt liv

Hos Skorstensgaard får vi hvert år tusindvis af brugte bildæk, der er blevet for slidte til at køre på vejene, forbi vores værksteder. Dem får vi afhentet af dækindsamlere i de lokalområder, vores 22 værksteder befinder sig i, så de kasserede dæk kan genbruges eller genanvendes. På den måde er vi med til at reducere behovet for nye råmaterialer.

Hvis du går og overvejer at udskifte din ældre bil til en mere klimavenlig af slagsen – såsom en elbil, så er der altså en lang række fordele hvad angår genanvendelse og genbrug i din udtjente, gamle bil og dens gamle dæk.

 

Læs også:

Skrotning af bil

Guide: Sådan forlænger du din bils levetid

Skorstensgaard reparerer plastkofangere til gavn for miljøet