Hvornår må man flytte børnene fra autostolen over på en selepude, og hvornår må børnene sidde uden selepude? Hvilken selepude skal du vælge, både i forhold til lovkrav, sikkerhed og behagelighed? Alt det får du et overblik over her. Du kan også læse om selepuder, autostole og babystole i denne artikel.
Hvornår må man sidde på selepude?
Barnet må flyttes fra autostolen over på en selepude, når barnet vejer mere end 15 kilo. Det er typisk omkring 4 års alderen, at barnet kan undvære autostolen.
Det er vigtigt at have in mente, at det er barnets højde og vægt, der går forud for alderen, når I skal vurdere, om det er tid til selepude i stedet for autostol.
Selepude eller autostol
Lad barnet sidde i autostolen så længe som muligt, også selvom det er lettere at håndtere en selepude. Autostolen er mere sikker end selepuden, da barnet sidder mere beskyttet. Lad også autostolen være bagudvendt så længe som overhovedet muligt, da dette giver barnet ekstra beskyttelse af hoved, nakke og ryg i tilfælde at ulykker.
De største autostole er godkendt op til 18 kilo. Når barnet vejer 18 kilo har det en størrelse, der gør det svært at sidde i en autostol, og I bør derfor gå op i kategorien, der er godkendt fra 18 kilo til 36 kilo. Hos nogle forhandlere hedder det fortsat en autostol, men er i højere grad en siddepude med ryglæn.
Er der lovkrav til selepude?
Ja, det er der. Lovkravet til selepude er, at indtil barnet er 135 cm, skal de være fastspændt i godkendt autostol eller selepude. Selepuden eller autostolen er godkendt, når den er mærket med EU’s ECE mærkning 44-03 eller 44-04. Hvis selepude eller autostol fastgøres i bilen med Isofix eller I-Size, skal den have EU godkendelsen ECE R-129.
Hvad kendetegner en selepude
Den afgørende forskel fra en autostol til en selepude er netop anvendelsen af bilens sikkerhedssele. I en autostol er det selve stolen, der er fastgjort i bilens sikkerhedssele. I autostolen er barnet fastspændt med en (typisk) fempunktssele, som er en del af autostolen.
En selepude har ikke egen sele. Selepuden placeres på sædet og barnet fastspændes med bilens egen sikkerhedssele. Puden hæver barnet i forhold til selen og gør det mere behageligt for barnet at sidde i selen. Særligt selepuder med ryglæn er gode til at få sikkerhedsselen til at passe.
Selepude - med eller uden ryglæn
Selepuder kan fås både med og uden ryglæn. Vælg som udgangspunkt en selepude med ryglæn, så længe det er det mest behagelige for barnet. Børn der er store af deres alder kan få udfordringer med bredden over fx skuldrene, men dette hører til undtagelserne.
Selepuder med ryglæn yder større beskyttelse i siden. Samtidig skal bilens sikkerhedssele igennem en bøjle mellem ryglæn og nakkestøtte. Det betyder, at sikkerhedsselen tvinges ned i en højde, hvor selen fikseres omkring skulderen i stedet for over halsen, som kan være generende.
Sidst men ikke mindst har selepuder med ryglæn den store fordel, at nakkestøtten i ryglænet giver støtte til hovedet, når barnet falder i søvn i bilen. Nakkestøtterne forhindrer ganske enkelt hovedet i at falde til siden.
Hvornår må man sidde uden selepude?
Det er som om at livet bare bliver en lille smule lettere, når du ikke længere behøver anvende en selepude. Lige pludselig er børnene store nok til bare at hoppe ind og måske endda spænde sig selv fast i bilen. Derfor kan det være fristende, at lade dem hoppe af puden tidligere.
Men hvornår er det lige man må køre uden selepude?
Det må børnene, når de er højere end 135 centimeter. Det handler ikke om hverken vægt eller alder, men om højde. Det er først når de er over 135 centimeter, at de er høje nok til at sikkerheden ved almindelig brug af sikkerhedssele er tilstrækkeligt.
Undtagelsen der bekræfter reglen
Der er næsten altid en undtagelse, der bekræfter reglen. Det er der også når vi taler autostole og selepuder. Hvis der er tale om lejlighedsvis kørsel over kort afstand, er det tilladt for børn over tre år at køre med i bilen uden brug af selepude/autostol.
Det kan være bekvemt, hvis du pludselig har et ekstra barn med i bilen, men ikke har en ekstra selepude eller stol. Det er vigtigt, at du ikke, i godhedens navn, forfalder til at sætte det ekstra barn på selepuden, og lader dit eget barn køre uden. Undtagelsen gælder kun lejlighedsvist – og det gælder ikke for dit eget barn, som kører med i bilen hver dag.
Det er altid førerens ansvar
Indtil børn er 15 år, er det førerens ansvar, at børn er korrekt spændt fast i bilen. Det gælder også for en flabet teenager på 14, der har glemt sikkerhedsselen, fordi de havde for travlt med at spille på telefonen. Hvis du kører bil med en mindreårig, der ikke er spændt korrekt fast, koster det et klip i kørekortet og en bøde på 2000 kroner.