26. april 2023

SOS-telefon på motorvejen

Det går stærkt på motorvejen – så hvad gør du, hvis du ser en forulykket bil længere fremme? Du vil gerne hjælpe, men er det nu også klogt, når vejen vrimler med biler, der suser afsted med op til 130 km/t? I denne artikel fortæller vi dig, hvad du bør gøre. Vi fortæller dig også, hvordan du skal forholde dig, hvis du selv sidder i en bil, der er forulykket eller gået i stå midt på motorvejen.

Forestil dig, at du kører på motorvejen med mindst 110 km/t. Du når til et punkt på vejen, hvor der helt uventet er glat føre forude, og pludselig skrider en uopmærksom medtrafikant, der kører på vognbanen ved siden af dig, frem, og vedkommendes bil roterer adskillige gange for til sidst at banke ind i autoværnet og holde på tværs af vognbanen – og trafikken, der hastigt nærmer sig. Bilisten sidder chokeret bag rattet, og samtidig kan du se i bakspejlet, at de andre biler kommer buldrende bagfra. Det hele sker i et splitsekund, mens du ikke kan gøre andet end at køre videre og gruble febrilsk over, hvad i alverden man gør i denne situation. Tænk, hvis det var dig – hvordan ville du komme i sikkerhed?

Ovenstående hændelse tager udgangspunkt i en ulykke, som en af vores medarbejdere har set. Det gjorde os nysgerrige på, hvordan man skal agere, hvis man overværer et uheld på motorvejen, eller man selv kommer ud for et uheld og ikke ved, hvordan man får bragt sig selv og sine eventuelle medpassagerer i sikkerhed. Det behøver dog ikke nødvendigvis at dreje sig om trafikuheld, for det kan også være, bilen blot er gået i stå på motorvejen, men man er utryg og i tvivl, også selvom man formåede at køre bilen ud til nødsporet.

Hvad gør man i denne situation? Det er noget af et dilemma, der kan være svært at vurdere. I øvrigt har man heller ikke særlig lang tid at gøre overvejelser i, når man befinder sig på motorvejen. Det gælder både, hvis du ser en forulykket eller havareret medtrafikant, eller hvis det er dig selv, der sidder i den ugunstige situation. Derfor har vi dykket ned i emnet for dig – og der er en masse ting, du kan og bør gøre.

 

Hold blikket på din egen vognbane

Som bilist skal du først og fremmest og til alle tider være opmærksom på vejen og trafikken foran dig, når du kører bil. Det gælder naturligvis på alle veje, men især på motorvejen. Ifølge FDM skyldes tæt på en tredjedel af alle trafikuheld manglende opmærksomhed. Og det siger sig selv, at uopmærksomhed især er farligt på motorvejen, hvor køretøjerne bevæger sig i høje hastigheder.

Derfor bør du undgå at lade blikket hvile på et eventuelt uheld og fokusere på din egen sikkerhed i stedet, hvis du for eksempel overværer et uheld eller ser en forulykket bil på vejen, men ikke kan standse for at hjælpe – også selvom det kan være svært at tæmme nysgerrigheden eller dulme chokket ved synet. Du skal altid huske dig selv på, at du ikke kun er til fare for dig selv, når du er uopmærksom bag rattet – du sætter også dine medtrafikanter og eventuelle medpassagerers liv på spil.

 

Hvad bør man gøre, hvis man ser et uheld på motorvejen?

Hvis du ser et uheld på motorvejen, mens du selv kører bil, er det vigtigt at handle hurtigt og sikkert for at undgå yderligere ulykker. Nogle gange kan du ikke andet end at køre videre. Andre gange har du mulighed for på den ene eller anden måde at give en hjælpende hånd. Du kan blandt andet gøre disse tre ting i tilfælde af, at du ser en forulykket medtrafikant, som ser ud til at have behov for hjælp:

1. Advar medtrafikanter:

Tænd for dine blinklys og sænk din hastighed, så du advarer bilisterne bag dig om, at der er et uheld foran dig. Du kan også bruge hornet til at tiltrække opmærksomhed. Dette er især vigtigt, hvis den forulykkede bil ligger og spærrer vognbanen længere fremme.

2. Ring 112:

En bil, der står stille på motorvejen, er til fare for trafikken og kan være årsag til følgeulykker. Ved 75 % af alle trafikuheld på motorvejen går der over en halv time, fra uheldet opstår, til det er fuldstændig afhjulpet, oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse fra 2022. Derfor er det vigtigt, at du hurtigst muligt ringer 112 og tilkalder hjælp til en forulykket medtrafikant, så vedkommendes bil kan bringes væk fra motorvejen inden for så kort tid som muligt. Hvis det er muligt, bør du ringe til alarmcentralen 112 for at rapportere ulykken og bede om hjælp fra ambulance, politi og brandvæsen. Hvis ikke du selv kan ringe, kan du bede en anden person i bilen om at gøre det.

3. Sørg for din egen sikkerhed først:

Husk altid, at din egen sikkerhed kommer først, når du håndterer en ulykke på motorvejen. Gør hvad du kan for at hjælpe – blandt andet ved at følge disse råd. Men sørg for, at du ikke sætter dig selv eller andre i fare. Derfor bør du kun standse for at hjælpe, såfremt det er forsvarligt. Derudover bør du holde en sikker afstand til det påvirkede område og tage hensyn til andre bilister, som måske ikke er opmærksomme på situationen endnu.

 

Faktaboks

 

Hvad bør man gøre, hvis bilen går i stå på motorvejen?

Det kan være livsfarligt at befinde sig i en bil, som er gået i stå midt på en af motorvejens vognbaner, hvad enten bilen har fået motorstop, eller du er kommet ud for et uheld. Hvis det sker, har Rådet for Sikker Trafik en række anbefalinger. Disse tre trin bør du følge, når din bil er gået i stå på en vognbane på motorvejen, og du ikke kan køre videre:

1. Tænd havariblinket:

Når din bil går i stå på motorvejen, bør du som det allerførste tænde for havariblinket, så de andre bilister på motorvejen kan få øje på din bil i god tid, og du på den måde forhindrer, at der opstår følgeulykker. Hvis du desuden er gået i stå på en vognbane uden at have haft mulighed for at køre bilen ud til nødsporet, anbefales det ikke at sætte advarselstrekanten ud, da det kan være livsfarligt at bevæge sig ud på motorvejen. Hvis din bil befinder sig ude i nødsporet, er det et lovkrav, at du sætter en advarselstrekant op 100 meter bag bilen.

2. Bring dig selv i sikkerhed:

Når du har tændt havariblinket, bør du hurtigst muligt sørge for at bringe dig selv og dine eventuelle medpassagerer i sikkerhed på den anden side af autoværnet – naturligvis kun, såfremt trafikken tillader det. Hvis du kan forlade bilen, er det vigtigt, at du tager en refleksvest på, så forbikørende kan få øje på dig. Derfor bør du altid have refleksveste liggende i bilen til dig selv og til dine medpassagerer.

3. Ring 112:

I nogle tilfælde kan det være farligt eller slet ikke muligt at forlade bilen, og i så fald er det sikrest at blive i bilen og tilkalde hjælp. Du bør altid ringe til 112 hurtigst muligt, hvad enten du befinder dig indeni bilen eller har formået at placere dig udenfor autoværnet på motorvejen. På den måde får du hjælp ved at blive bragt væk fra motorvejen i sikkerhed, og samtidig bliver din bil fjernet fra vognbanen, så trafikken igen kan flyde sikkert og hurtigt videre.

 

Vejdirektoratet: Ring altid 112 ved problemer på motorvejen

I 2022 lancerede Vejdirektoratet i samarbejde med Politiet en kampagne, der skal opfordre flere bilister til at ringe 112, når de havarerer på motorvejen. Det samme gælder, hvis man ser en medtrafikant i denne situation. Kampagnen blev sat i gang på det grundlag, at alt for få bilister ringer til alarmcentralen 112, medmindre det drejer sig om et decideret trafikuheld.

Vejdirektoratet melder dog ud, at man altid skal ringe 112, hvis man holder stille på motorvejen – uanset om man har fået motorstop, dækkene er punkteret, eller man er kommet ud for en ulykke. Det kan nemlig gå grueligt galt, da der er stor fare for følgeulykker. Dermed understreger kampagnen vigtigheden af at tilkalde hjælp på motorvejen.

 

Læs også:

Fejltankning af diesel- og benzinbil: Mange bilister tanker forkert

Hvad skal du som bilist være opmærksom på i 2023?

Mobil i trafikken – 7 gode råd til at undgå bøde og klip