12. juli 2023

Biler kører forbi vejarbejde

I de kommende år står Danmark over for en masse vejarbejde, og det kan få betydning for dig som bilist. Du kan opleve, at det vil tage længere tid at komme fra A til B i områder hvor der er nedsat hastighed på grund af vejarbejde. Kører du samtidig for hurtigt på en strækning med vejarbejde bliver det en dobbelt så bekostelig affære fremover.

 

Lad os se på fakta

Statistikken lyver ikke - der sker desværre mange ulykker langs danske veje med vejarbejde. Ikke blot er vejarbejderne i fare, det er også bilister som dig selv. I 2015 var der 208 ulykker ved vejarbejde, og dette tal er steget til hele 343 i 2022. 

Selvom en brugerundersøgelse fra vejdirektoratet viser, at 9 ud af 10 bilister hævder at overholde hastighedsbegrænsningerne ved vejarbejde, er virkeligheden desværre en anden. Søren Andersen, områdechef for vejdirektoratet, siger i en pressemeddelelse fra vejdirektoratet:

- Desværre oplever vi og vores entreprenører, at trafikanterne godt kunne blive bedre til at køre opmærksomt og lette foden fra speederen, når de passerer et vejarbejde. 

Grundet stigningen i ulykker langs vejarbejdestrækninger, har Vejdirektoratet lanceret en ny kampagne ”Pas på os der arbejder” på de sociale medier og ved vejarbejdezonerne.

 

Uopmærksomhed og for høj fart

De fleste ulykker sker, fordi bilisterne kører for stærkt og er uopmærksomme. Der er gode grunde til, at hastigheden er sænket i vejarbejdszoner. Det handler ikke kun om at beskytte vejarbejderne, men også om at vejen kan være uforudsigelig, da der kan forekomme vognbaneskift, som du skal være opmærksom på. Derfor er det afgørende, at du tager dig tid til at orientere dig om vejen ved at være opmærksom og køre med en lavere hastighed, så du har tid til at reagere på eventuelle ændringer.

 

Høje bødetakster

Det er ikke ualmindeligt, at politiet har fartkontroller ved vejarbejdszoner. Ifølge vejdirektoratet har der været betydelige overtrædelser ved den Østjyske Motorvej. Østjyllands Politi har i 2022 taget 343 bilister i at overtræde hastighedsgrænsen på strækninger med vejarbejde, og samtlige bilister har fået en bøde. Heraf har 38 bilister fået et klip i kørekortet, mens 62 bilister har fået en betinget frakendelse af kørekortet.

Og det kan blive en dyr fornøjelse at blive snuppet af politiet, hvis du kører for stærkt eller er uopmærksom i trafikken. Bødetaksten fordobles, hvis du ikke overholder færdselsreglerne i vejarbejdszoner. Hvis du kører mere end 30% for hurtigt, får du også et klip i kørekortet udover bøden. Og hvis du kører over 40% for hurtigt, får du betinget frakendelse af kørekortet samt en bøde.

 

Skema med bødetakster

 

Den normale bødetakst for håndholdt mobiltelefon under kørsel, koster 1500 kr. + et klip i kørekortet og 500 kr. til Offerfonden. Denne bødetakst fordobles til 3000 kr., hvis det er i en vejarbejdszone. Og er du uopmærksom af andre årsager, kan politiet stadig stikke dig en bøde i henhold til færdselslovens paragraf 3, som kræver, at du optræder hensynsfuldt og udviser agtpågivenhed.

 

Kom sikkert igennem vejarbejdet med disse råd

Giv kørslen din fulde opmærksomhed

Vær 100% til stede, når du er bag rattet. Undgå distraherede faktorer som mobiltelefoner, gps indstillinger, burgerspisning, make-up dullerier eller andre aktiviteter, der tager fokus fra vejen.

 

Hold øje med ændringer på vejen

Vejforholdene kan ændre sig hurtigt – især i vejarbejdezoner. Vær opmærksom på skiltning, markeringer og eventuelle midlertidige ændringer på vejen. Hold især øje med vognbaneskift, smallere kørespor, orange plastkegler eller andre midlertidige forhindringer.

 

Overhold hastighedsgrænsen

Hastighedsbegrænsninger er indført af en grund, og de er særlig vigtige i vejarbejdszoner. Følg skiltningen og tilpas din hastighed til de givne begrænsninger. At køre for hurtigt øger risikoen for ulykker, og gør det sværere for dig at reagere i tilfælde af uventede situationer.

 

Hold passende afstand til forankørende

En tilstrækkelig tilstand mellem dig og den forankørende bil er afgørende for sikkerheden. Bremser den forankørende pludseligt, har du tid til at reagere og undgå en ulykke.

 

Bliv i din vognbane frem til flettepunktet

Når vejen indsnævres på grund af vejarbejde, er det vigtigt at følge køresporene korrekt. Du skal holde dig i din vognbane indtil, det er tid til at flette. Følg de anvisninger, der er angivet af skiltning og vejmarkeringer.

 

Vær opmærksom på udrykningskøretøjer

Kommer der et udrykningskøretøj, skal du give dem plads ved at trække til siden og lad dem passere.

 

Ved at følge disse råd og udvise hensynsfuld kørsel, kan du bidrage til at skabe en tryggere og mere sikker køreoplevelse.

 

Læs også: