12. december 2023

Et job i værkstedsbranchen byder på spændende karrieremuligheder – og dét kan allerede ske, inden karrieren rigtig er startet. Det kræver blot, at man gør en ekstra indsats og yder sit bedste. Og det gjorde vores medarbejder Victor Bach Nielsen i den grad. Han er værkfører på værkstedet i Skorstensgaard Aalborg. Men for knap et halvt år siden var han stadig under uddannelse som mekanikerlærling.

Stort gåpåmod. Dygtig. Arbejdsom. Utrolig vellidt på værkstedet. Det er nogle af de ord, man hører fra Victor Bach Nielsens daglige chef Ole, når man spørger ham, hvad han synes om sin unge og forholdsvis nye værkfører. Victors historie viser, at mulighederne for udvikling i værkstedsbranchen er mange. En erhvervsfaglig uddannelse kan nemlig forme en imponerende karriere allerede fra den spæde start på skolebænken – naturligvis understøttet af en portion dedikation og hårdt arbejde.

Netop det er Victor Bach Nielsen fra Skorstensgaard Aalborg et glimrende eksempel på. Sidst i sit læreforløb fangede han nemlig chancen for at blive arbejdende værkfører på sin læreplads. Det er en stor bedrift, siger Victor selv om den tidlige milepæl i sin karriere. Når man tænker på, at hans censor i svendeprøven blev værkfører efter ti år som mekanikersvend, er der også god grund til at føle sig stolt. Og så har han allerede som lærling medvirket i et nyhedsindslag om vores folkeskoleprojekt Faglærte Forbilleder, som vi har lanceret for at fremme børn og unges interesse for en karriere i værkstedsbranchen.

Læs mere herunder, hvor vi beretter om Victors forunderlige og lynhurtige overgang fra lærling til værkfører.

 

Debut på arbejdsmarkedet i en ledende stilling

I det nordøstlige hjørne af landet, nærmere bestemt i Vester Hassing, trives den unge, talentfulde Victor Bach Nielsen med stor succes i sin forholdsvis nye titel som arbejdende værkfører. Med sine 24 år har Victor allerede markeret sig i en ledende funktion på autoværkstedet Skorstensgaard Aalborg. Her tager han imod kunder i indskrivningen, betjener telefonen, deler opgaver ud til værkstedets medarbejdere, laver tilbud, bestiller reservedele og udleverer kundernes biler. Hverdagen som arbejdende værkfører er travl, og det har den været, lige siden Victor blev ansat tilbage i juli.

Victor trådte ind i Skorstensgaard Aalborg som lærling i januar 2020, og inden længe blev han en nøglefigur på værkstedet. Overraskende nok blev han tilbudt rollen som værkfører direkte efter endt uddannelse, hvilket er en usædvanlig karriereudvikling. Det er til dels sket takket være en vis portion held. Skorstensgaard Aalborgs daværende afdelingschef søgte nemlig nye udfordringer i januar 2023, hvilket betød, at Victors nuværende chef Ole, som dengang var værkfører, trådte til som ny afdelingschef. Og så fik værkstedet brug for en dygtig værkfører.

Det var det, der banede vejen for Victor. Han fik nemlig den unikke mulighed allerede under sit læreforløb at prøve kræfter som værkfører, og her formåede han at gøre et stort indtryk på chefen med sin indsats i den administrative del af værkstedet.

- Man kan sige, at jeg blev kastet ud i det, da jeg kom tilbage hertil som udlært i juli, for min chef Ole var gået på barsel på det tidspunkt. Jeg skulle lære det hele på meget kort tid, og derefter skulle jeg stå alene med ansvaret for værkstedet i tre uger, indtil min chef vendte tilbage. Så man kan sige, at jeg har ageret afdelingschef i mine første tre uger som fastansat. Men det har været meget lærerigt, selvom det var udfordrende. Og jeg har da været lidt nervøs over at stå med så meget ansvar. Men samtidig må man tage det, som det kommer og yde sit bedste. Så det gjorde jeg. Og så vidt jeg har fået fortalt, så gik det meget bedre, end de havde forventet, fortæller Victor Bach Nielsen, arbejdende værkfører i Skorstensgaard Aalborg.

Det er nok denne afslappede attitude, der har gjort, at Victor har fået så meget succes i sit læreforløb og nu fuldtidsstilling. Han er god til at holde hovedet koldt og bevare overblikket under tidspres, hvilket er vigtige egenskaber at have, når man skal stå for ansvaret for et helt autoværksted, også selvom man deler opgaven med sin chef. Det fik afdelingschefen Ole meget hurtigt øje på, og derfor var han ikke i tvivl, da han manglede en værkfører ved sin side.

Værkfører Victor fra Skorstensgaard Aalborg i et nyhedsindslag fra TV2 Nord.

 

Fordommene om erhvervsuddannelser holder ikke vand

Interessen for biler har altid været en konstant i Victors liv, hvilket hænger sammen med, at hans far var autoophugger, da Victor var barn. Men hans rejse i branchen begyndte ikke som den typiske historie om en ung mekaniker, der allerede fra barnsben vidste, at han skulle skrue i biler, når han blev stor. Han udforskede først andre veje som tømrer og datatekniker, inden han som 19-årig fandt sin rette hylde som personvognsmekaniker.

Udsigterne til faglig og personlig udvikling samt ikke mindst forfremmelse er store i værkstedsbranchen. En mekaniker kan blive værkfører, og en værkfører kan på sigt blive afdelingschef og lede et værksted med ansvaret for op til flere medarbejdere. Man kan også gå det ekstra skridt og åbne sit helt eget værksted. Eller man kan blive mekaniker for luksuriøse biler, som Victor også går og har en lille drøm om. Noget af det helt store inden for autoteknik er nok en stilling som Formel 1-mekaniker, som nogle af vores lærlinge og mekanikere også går og fantaserer om.

Dog er fordommene om erhvervsuddannelser, herunder de autotekniske, stadig noget, som erhvervsskolerne og ikke mindst virksomhederne, der skal ansætte de faglærte, har store udfordringer med at komme til livs. Det handler nok til en vis grad om, at nogle mennesker bare ikke vil have sorte fingre eller anstrenge sig for meget fysisk. Men ifølge flere fagmænd og eksperter skyldes det i høj grad majoritetens overbevisning om, at faglige uddannelser står lavere i forhold til boglige uddannelser. Til det er Victors holdning klar.

- Man hører tit om os, der har valgt en erhvervsuddannelse, at vi er dem, der ikke formåede at tage en akademikeruddannelse. Men det er jo løgn. Der er rigtig mange kloge hoveder, som vælger at søge ind på erhvervsuddannelserne alene af den grund, at de ikke har lyst til at sidde på et kontor fra 8-16. De vil ud at bruge deres krop og hænder, udtaler Victor Bach Nielsen i et nyhedsindslag i TV2 Nord om Skorstensgaard projektet Faglærte Forbilleder.

Det kræver desuden en vis boglighed at tage en uddannelse inden for autoteknik, for udover alt det håndværksmæssige i faget er der også meget læsestof med en betydelig sværhedsgrad – en del af pensum består tilmed af engelsksprogede kilder. Victor kunne ikke have uddannet sig til mekaniker eller hoppet videre i en ledende stilling direkte fra skolebænken, hvis ikke han havde haft hovedet med sig. Derfor er ambitiøse og begavede unge som ham hamrende gode beviser på, at samfundets fordomme er og bliver fordomme.

 

Scoret af Skorstensgaard fra første færd

Den pludselige overgang fra lærling til værkfører har været udfordrende i begyndelsen, men Victor har fundet en god rytme og trives med ansvaret som værkfører. Han finder da også stadig tid til at arbejde på kundebilerne, selvom han som arbejdende værkfører tilbringer det meste af sin tid i indskrivningen sammen med afdelingschefen. Det betyder meget for ham, at han stadig har den forbindelse til bilerne på værkstedet. Men hvis ikke den var der, havde det heller ikke gjort så meget, for han skruer også i sine egne 3 biler i sin fritid.

Transitionen mellem de to roller ændrede helt naturligt også dynamikken på arbejdspladsen. Victor oplevede, hvordan hans kollegaer, hvoraf nogle var hans jævnaldrende medlærlinge, og andre var højerestående svende, lige skulle vænne sig til at se ham i en ledende funktion. Men han fik hurtigt etableret et positivt og respektfuldt arbejdsmiljø omkring sig, hvor der både er plads til sjov og spas samt et seriøst arbejdsmiljø.

- Jeg kan godt sætte mig ind i, at det er noget, man lige skal vænne sig til, når en lærling pludselig skal begynde at styre tingene på værkstedet og bestemme over en. Men vores lærlinge kan godt mærke, at fordi vi er jævnaldrende, så kan de godt lave sjov med mig og jeg med dem, mens de stadig er indforstået med, at jeg nu har fået en anden faglig rolle over for dem, udtaler arbejdende værkfører Victor Bach Nielsen.

For ham er det nemlig vigtigt, at man kommer godt ud af det med hinanden på arbejdspladsen, hvilket også var en af grundene til, at han valgte Skorstensgaard til som læreplads for snart 4 år siden. Han havde nemlig hørt, at der på vores værksteder altid er noget at lave. Netop det at få en masse opgaver på hænderne er en af drivkræfterne for Victor, som elsker at due til noget. Og han fortæller, at der har været et fedt kollegaskab med de andre – lærlinge som svende og ledere.

- Jeg var herude at se det hele, inden jeg kom i lære, og allerede der kunne jeg mærke, at kemien herude, den virkede bare skøn. Det er heller ikke et lille værksted med få ansatte eller få opgaver. Her er stort, og når værkstedet er stort, har du flere kollegaer, men også flere kunder. Der kommer flere forskellige biler ind og dermed også problemer af meget forskellig art. Så lærer man endnu mere, fortæller Victor Bach Nielsen.

Derudover sætter han stor pris på det tætte forhold, han meget hurtigt fik til sin chef, som han deler kontor med. For de kan både sparre om faglige emner men også snakke om ikke-arbejdsrelaterede emner, når de sidder sammen i indskrivningen. Faktisk er det meget vigtigt for ham, at de har den relation som medarbejder og chef, udtrykker han.

- Det er fedt at sidde sammen med Ole her i indskrivningen. Vi kan have det rimelig sjovt. Han er dog også seriøs, når det gælder. Han kan være meget bestemt i det, på den positive måde. Det vil sige, han tager sit arbejde seriøst og går meget op i, at tingene bliver gjort rigtigt, hvilket jeg tilslutter mig fuldt ud og har stor respekt for, fortæller Victor om forholdet til sin daglige leder.

 

Victors råd: Grib chancen, hvis du har mod på det

Der er plads til udvikling og forfremmelse i værkstedsbranchen. Men det er ikke alle, der kan blive værkfører, for ikke alle er egnet til det. Det er nok heller ikke alle, der har lyst til at påtage sig ansvaret, og det gælder faktisk uanset branche. Måske har man som mekaniker bare lyst til at gå ude på gulvet og reparere biler hele arbejdslivet. Men hvis man har planer om at sidde i en ledende rolle en dag – om det skulle være som værkfører eller værkstedschef – så er der ifølge Victor nogle ting, man skal have gjort op med sig selv, hvis muligheden skulle melde sig en dag.

- De (mekanikerlærlinge og -svende, red.) skal overveje, om de har brug for mere erfaring inden for faget først. Og så skal de mærke efter, om de har lyst til at tage det ansvar, der ligger i det at være værkfører. Føler de sig klar til at løfte opgaven tidligt i deres karriere, så vil jeg helt klart anbefale dem, at de tager imod tilbuddet, hvis de får muligheden. Det handler nemlig meget om, hvorvidt man har gåpåmod og selvtillid, og har man det, skal man da bare gribe chancen, siger den selvtillidsfulde værkfører fra Skorstensgaard Aalborg.

Victors færd fra lærling til værkfører hos Skorstensgaard er ikke blot en historie om en unik vej mod toppen, men det er også en inspirerende fortælling om, at auto- og værkstedsbranchen byder på en spændende karriere med stor plads til udvikling. Med sin evne til at balancere teknisk ekspertise med lederskab er han en kæmpe inspiration for den næste generation af faglærte, som skal forme fremtiden inden for det erhvervsfaglige, herunder auto- og værkstedsbranchen.

Se TV2 Nords nyhedsindslag, og læs artiklen, som Victor Bach Nielsen har medvirket i, her.

 

Læs også

Mød en diagnosetekniker fra Skorstensgaard

Første skoleklasse prøver kræfter hos Skorstensgaard

Skorstensgaard uddanner de skarpeste lærlinge