20. juni 2023
Mekaniker, pladesmed, håndværker, lystfisker, bestyrelsesmedlem, lærer og daglig leder – afdelingschefen i Skorstensgaard Roskilde har tilegnet sig mange titler igennem årene. Og det til trods for folkeskolelæreren, der ikke troede på, han ville få sig en uddannelse. I dette portræt møder du Brian Christensen, som har været chef på ikke blot ét men flere Skorstensgaard værksteder – og som med sin historie beviser, at man ikke skal dømme en fisk på dens evne til at klatre i træer.
Brian Christensen er 47 år og bor i Vordingborg sammen med sin kæreste og deres tre børn. Lige for tiden renoverer de deres hus med egne næver – blandt andet et komplet badeværelse, som parret selv er ved at ombygge. Det er ikke, fordi han er udlært håndværker. Han har lært det helt selv, for det at bygge og reparere med egen kraft og knofedt har altid tiltalt Brian.
Til daglig leder Brian værkstedet i Roskilde. Faktisk har han været værkstedschef i flere Skorstensgaard afdelinger på Sjælland – og det med stor succes. For han har bragt alle 3 værksteder, han har ledet, op i top-5 på værkstedskædens koncernniveau.
Det er en bedrift, som Brian er stolt af. Især fordi han i folkeskolen ofte fik at vide, at han aldrig ville due til noget. Den fortælling har han vendt til det modsatte.
Fra skolelærerens tvivl til personlig sejr
I folkeskolen fik Brian Christensen tit fortalt af hans klasselærer, at han ikke ville blive til noget, fordi han ikke kunne sidde stille i timen. Nok kunne han skabe uro i klassen indimellem, men det handlede mest om, at han ikke kunne koncentrere sig om læsningen og de mange, skriftlige opgaver. For det er ikke alle, der finder en boglig uddannelse interessant – og Brian Christensen var klart en af dem.
- Jeg passede bare ikke ind i folkeskolens boglige uddannelse. Jeg fandt den hverken motiverende eller interessant. Jeg ville meget hellere bruge mit hoved og mine hænder praktisk. Man kan faktisk sige, at jeg er faglært og ufaglært på flere måder. Som automekaniker og pladesmed, og derudover som selvlært håndværker, fortæller afdelingschefen.
Siden har Brian modbevist skolelærerens påstand. Med de professioner han i årenes løb har føjet til sit CV, har han bevist, at han faktisk kunne blive til noget. Det er ligefrem blevet en personlig sejr – en sejr, som samfundet har stærkt brug for. Danmark mangler nemlig stadig flere hænder til at varetage de faglærte job. Det betyder, at skolerne skal blive bedre til at vejlede de unge, der ligesom vores afdelingschef ikke egner sig til et stille liv på skolebænken, så de kan finde deres rette hylde.
Skoleundervisning og bestyrelsesarbejde på CV’et
Brian fandt sit kald i værkstedsbranchen og er udlært som både automekaniker og pladesmed. Han startede som pladesmed i Skorstensgaard Køge i 2019, hvor han gik og udbedrede kosmetiske skader på bilerne. Han blev sidenhen værkfører i afdelingen. Ikke længe derefter fik han tilbudt stillingen som afdelingschef i Skorstensgaard Næstved, og senere også titlen som afdelingschef på værkstedet i Taastrup. I dag står han så i spidsen for værkstedet i Roskilde.
Men det er ikke alt, for før Brian kom til Skorstensgaard, havde han taget en pause fra værkstedsbranchen og søgt ind som lærer på en produktionsskole, fordi han gerne ville undervise unge mekanikerlærlinge i bilernes mekanik. Her blev han i 5 år, hvor han hjalp unge mennesker, der ligesom ham selv havde haft svært ved den boglige del i skolen, til at udvikle sig selv og deres kompetencer inden for håndværk.
- Jeg har vejledt rigtig mange unge på skolen og gjort dem klar til deres drømmeuddannelse. Til skole-hjem-samtalerne fik min egen mor jo altid at vide, at hendes søn nok aldrig ville få en uddannelse. Men selv om man er en ballademager, kan man sagtens due til noget. Det handler bare om at blive vejledt i den rigtige retning ud fra de evner, man har. Det har jeg selv bevist med min egen uddannelse, og dét har jeg givet videre til mine elever. Så jobbet som lærer har været et meget givende og bekræftende arbejde, fortæller han.
Derudover har Brian også været med i en rideskole for nogle år siden. Ikke som hesterytter, men som bestyrelsesmedlem i den rideskole, hans datter har gået på. Og det var selv om, det ikke var helt let i starten.
- Jeg var pissebange for heste, før jeg kom i bestyrelsen på min datters rideskole. Men jeg gjorde det for min datters skyld. Lidt efter lidt fik jeg dog interesse for dem, og nu, må jeg sige, at jeg rigtig godt kan lide heste. Godt nok blev det aldrig en fritidsinteresse, for jeg rider ikke. Men nu synes jeg, det er hyggeligt at omgås dem. Så den frygt fik jeg da overvundet takket være mit virke i bestyrelsen, fortæller Brian Christensen.
Headhuntet til Skorstensgaard
Brian Christensen har ansvaret for det 15 lifte store værksted i Roskilde, hvor han har otte medarbejdere. Roskilde-afdelingen tæller en værkfører, to pladesmede, tre mekanikersvende og tre lærlinge ud over afdelingschefen. Med Brians egne ord har de et stærkt, kollegialt fællesskab på værkstedet.
- Vi har et megafedt sammenhold. Det er nogle fantastiske gutter, der render rundt på værkstedet her i Roskilde, både som mekanikere og kollegaer. Mange af dem har jeg arbejdet sammen med i afdelingerne i Taastrup og Næstved, så dem er jeg rigtig glad for, at jeg også har her i Roskilde. Blandt andet vores værkfører, som jeg har fulgtes med på tre værksteder, siger Brian Christensen om sine medarbejdere, som han hellere betegner som kollegaer.
Inden Brian kom til Skorstensgaard, har han arbejdet på både mærkeværksteder og andre frie værksteder. Og vejen til Skorstensgaard blev ikke banet med en jobansøgning. Han blev dengang headhuntet af en af vores driftskonsulenter. Pladesmede er nemlig en mangelvare i dagens Danmark, og det er svært for mange værksteder at finde dygtige og erfarne pladesmede.
- De andre autoværksteder ved, at hos Skorstensgaard arbejder mekanikerne engageret. Der er et meget alsidigt arbejdsmiljø, hvor mekanikerne får en bred ekspertise inden for deres fag. Derudover kommer man hinanden ved her. Jeg synes for eksempel, det er rigtig fedt, at der ikke er langt mellem fejedrengen og direktøren. Martin Skorstensgaard, som har det øverste direktøransvar for driften, kender for eksempel de fleste ansigter, der er ude på værkstederne, fortæller Brian Christensen.
Han giver desuden også udtryk for, at han synes, mærkeværkstederne bliver kedelige i længden, fordi der kun er fokus på ét bilmærke, hvilket er en gængs holdning blandt mekanikere, som er ansat hos frie værksteder som Skorstensgaard. For her har mekanikerne hænderne nede i alle bilmærker, og hos Skorstensgaard får de lov til at give sig i kast med alt, hvad der rører sig på et autoværksted – det gælder både svende og lærlinge. Som afdelingschef har man også friere tøjler til at tackle de mange opgaver, man har ansvaret for at løse, fortæller afdelingschefen i Roskilde også.
Brian lader ikke livet gå ubrugt hen
Afdelingschefen i Roskilde er en ambitiøs mand, og hans passion er ikke kun begrænset til hans job. Hver morgen klokken 5 tager han et smut forbi fitnesscenteret for at træne, inden han kører den time lange tur til arbejdet i Roskilde. Og hvis man ikke kan finde ham i gang med hammeren og boremaskinen i familiens hus i Vordingborg efter arbejde, så kan man nok finde ham med fiskestangen ved Sjællands kyster.
- Min passion for fiskeri startede som 12-årig, da jeg tog med en ven ned at fiske i små søer rundt omkring i København. Senere begyndte jeg at fiske langs kysten med en fluestang, og det har været en uundværlig fritidsinteresse, som jeg har dyrket lige siden. Så når jeg ser mit snit til det, griber jeg altid min fiskestang og kører ud til vandet, fortæller Brian Christensen.
Han bruger en god del af sin fritid ved vandet, for det er her, Brian finder roen uden om den hektiske hverdag. Og det foregår stort set altid i hans eget selskab – lige bortset fra de fire gange om året, hvor han tager med sine kammerater til Sverige. Her samles de 10 gutter, som har dannet deres egen fiskeklub, og tager på hyttetur ved de svenske søer.
Men Brian tilbringer naturligvis også tid med sin familie. Han og kæresten har blandt andet en stor forkærlighed for fodbold. De har et sæsonkort til Brøndby Stadion, hvor de tager ind og ser fodboldkampe cirka hver anden weekend, når favoritholdet spiller hjemme. Derudover sørger familien for at ses om aftensmaden et par gange om ugen – også selv om det ældste barn er 22 år og de to yngste er ved at runde deres teenageår. For det er vigtigt at holde båndet tæt, når ungerne begynder at bane deres egen vej i livet. Lige om lidt skal de blandt andet på sommerferie til Thailand alle fem.
Folkeskolelæreren havde ganske ret i, at Brian Christensen ikke kunne sidde stille, men netop den egenskab har været Brian til gavn, forstår vi hurtigt, når vi hører ham fortælle om sit liv. For ifølge Brian handler det om at leve livet fuldt ud, og ikke et sekund skal gå til spilde.
Læs også:
Værkstedschef fra Skive skifter bilen ud med skateboard i fritiden
Første skoleklasse prøver kræfter hos Skorstensgaard
Skorstensgaard-lærling efter DM i Skills: Det er fedt at være et forbillede