8. februar 2023

Skorstensgaard-lærling til DM i Skills

I sidste uge deltog vores lærling Nicklas Mouboe Gildhoff i årets DM i Skills i faget personvognsmekaniker. Det blev til tre dage spækket med en masse oplevelser og erfaring, der har boostet selvtilliden hos den dygtige mekanikerlærling – også selvom guldmedaljen tilfaldt en af de syv andre mekanikerlærlinge.

Knap 51.000 gæster gik igennem dørene til Messe C-hallerne i Fredericia i de tre dage, hvor DM i Skills 2023 rullede. Her dystede cirka 300 lærlinge mod hinanden i 45 forskellige fag. I mekanikerfaget deltog i alt 8 lærlinge fra hver sin region i Danmark. Nicklas, der er mekanikerlærling på Skorstensgaard værkstedet i Kolding, fik sig en plads til DM i Skills, da han vandt mesterskabet for personvognsmekanikerlærlinge i Region Syddanmark sidste år. For Nicklas var det nogle spændende og udfordrende dage, og selvom det ikke blev til en guldmedalje, så er han stolt af at have været med.

 

Tre intense dage spækket med håndværk

Under konkurrencen, som bestod af både reparationer og ceremonier samt taler fra H.K.H. Kronprins Frederik, børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, Fredericias borgmester og fagfolk i branchen, fik Nicklas godt travlt med at reparere fejl på biler. I løbet af de tre dage skulle Nicklas og hans syv modstandere hver arbejde på tre biler fra tre forskellige bilmærker, inklusive en elbil samt en motor.

Dag 1 skulle Nicklas kalibrere frontkameraet på en bil. Kameraet drillede lidt, og det var en svær opgave, da han skulle være opmærksom på, at ubalance i vægt kan påvirke en perfekt kalibrering af et kamera. Nicklas var dog opmærksom på dette, så han tjekkede bilen efter og fandt en tung kasse i bagagerummet, som han fjernede, hvorefter han justerede kameraet.

Dag 2 fik han to opgaver, hvor den ene bestod af at udbedre en undervognsfejl og efterfølgende sporing. Den anden opgave gik ud på at udskifte en tandrem og lave en udmåling af en motor. På dag 3, konkurrencens sidste dag, skulle han frakoble en elbil. Nicklas klarede alle opgaverne og inden for den afsatte tid.

Der var pres på, og dommeren, som fulgte Nicklas nøje, tjekkede efter, hver gang Nicklas havde gennemført et led i opgaven. DM i Skills har flere strenge regelsæt – deltagerne må blandt andet ikke kommunikere med andre end dommerne, som følger dem. Men det er alt sammen for at sikre en fair konkurrence deltagerne imellem.

Selvom det ikke gav guldmedalje om halsen, synes Nicklas alligevel, at det har været en uforglemmelig oplevelse.

- Jeg ønsker vinderen tillykke. Det er selvfølgelig ærgerligt, at det ikke blev mig. Men jeg er stadig en af Danmarks bedste. Det har været superfedt at være med og dyste om danmarksmesterskabet sammen med syv, dygtige mekanikerlærlinge. Og så er det også fedt at være et forbillede for andre unge, siger Nicklas.

 

Fra business til mekanikerlærling i Skorstensgaard

Nicklas er en af de personer, der har vidst, hvad han ville arbejde med, siden han var helt lille. Det var ikke lige mekanikerfaget, han havde i tankerne, men det skulle være noget med biler. Derfor valgte han handelsskolen for at blive bilsælger, men han fandt hurtigt ud af, at det at skrue i biler, hvilket han allerede havde lidt erfaring med hjemmefra, var det, der virkelig tiltalte ham. Det var sådan, han endte i mekanikeruddannelsen – et fag, han i dag arbejder passioneret med.

Desværre er unge mennesker som Nicklas i fåtal i Danmark. Alt for få har interesse for de uddannelser, hvor man skal bruge hænderne, hvilket også har noget at gøre med, at forældrene, som har en betydelig indflydelse på valg af uddannelsesretning, ser en boglig uddannelse som mere prestigefyldt. Det er kun lige knap 20% af de unge, der vælger en erhvervsfaglig uddannelse efter folkeskolen, hvilket er en kæmpe ulempe for fremtidens Danmark. Det vil regeringen nu også for alvor gøre om på ved at sætte større fokus end hidtil på problemet. Derfor er DM i Skills en rigtig god anledning til at inspirere og motivere de unge, hvilket børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, der selv er udlært murer, også gav udtryk for fra scenen under konkurrencens afslutningsceremoni i lørdags.

- Vi har været for dårlige til at fejre håndværksmæssige talenter, og DM i Skills har efterhånden udviklet sig til at være den årlige fejring af det ekstraordinære inden for det. Det kan inspirere flere til at anstrenge sig lidt mere og måske få flere til at gå i den retning, sagde Mattias Tesfaye.

 

Faglærte Forbilleder for Folkeskolen

Hos Skorstensgaard vil vi gerne bidrage med flere tiltag til at løse manglen på faglærte i autobranchen. Derfor arbejder vi i øjeblikket på et projekt med folkeskolen, så eleverne tidligt får øjnene op for branchens fagpersoner, der byder på flere, spændende roller og discipliner. På et værksted kan man nemlig specialisere sig inden for en bred vifte af områder, der alle kræver sin egen uddannelse, så man blandt andet kan blive personvognsmekaniker, diagnosetekniker eller karosseritekniker, der også kaldes en pladesmed.

- Vi håber, at vores fokus på mekanikerlærlinge kan være med til at vække interessen hos unge mennesker, der skal vælge uddannelsesretning. Som autoværkstedskæde kan vi nemlig bidrage til at sikre de unge gode muligheder for uddannelse og job inden for værkstedsbranchen, siger grundlægger og medejer Anders Skorstensgaard.

 

Læs også:

Skorstensgaard-lærling kåret som regionsmester

Skorstensgaard-lærling i fuld sving med træningen til DM i Skills 2023

Skorstensgaard uddanner de skarpeste lærlinge