Lille hund på bagsædet i bilen

Når familiens pelsede og logrende familiemedlem skal med på tur, skal det ske på en sikker og forsvarlig måde – ikke bare for hunden, men også for dig og din øvrige familie. I denne artikel får du et overblik over love, regler og gode råd, når du har hund i bilen.

 

Er der en lov om hund i bilen?

Nej, det er der ikke. I Danmark har vi ingen specifikke love eller regler for hunde i bilen. Det lyder måske lidt barskt, men i forhold til lovgivningen, er kæledyrene at betegne som ”gods”, når de er med i bilen.

I forhold til transport af gods i bilen, er der nogle lovkrav, du skal være bevidst om, når du har hund i bilen. Ifølge Færdselsloven § 82 lyder det, at gods (og hunde og personer) ikke må være anbragt på en sådan måde, at føreren ikke har fuldt udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet.

Du risikerer altså en bøde, hvis du kører med din hund på skødet, fordi det udgør en risiko for din evne til at føre bilen.

Hvis du tager til udlandet, særligt til vores to nabolande, Sverige og Tyskland, skal du være opmærksom på, at her er der specifikke love omkring det at køre med hund i bilen.

 

Skal hunde være spændt fast i bilen?

Det er ikke et lovkrav, at hunden skal være fastspændt i bilen. Det er dog en god ide. Både for hunden og for personer i bilen.

Hvis hunden ligger på et sæde, uden at være spændt fast, og bilen bremser hårdt op, vil hunden i mange tilfælde falde på gulvet. Ved en kollision vil hunden kunne blive slynget ind i sædet foran med en sådan kraft, at det kan give varige skader på personen i sædet foran.

 

Optimal transport af hund i bilen

Den bedste måde at transportere sin hund i bilen, er ved at sikre den med en sele eller i et bur på bagsædet eller i bagagerummet.

  • Hund i sele på bagsædet
    Der findes særlige sikkerhedsseler til hunde i bilen, hvor hunden med en brystsele kan spændes fast i den almindelige sele i bilen. Disse hundeseler findes med utallige former og funktioner, og det vigtigste et være opmærksom på er, selens kapacitet i forhold til hundens vægt. Særligt i takt med at hunden vokser, er der en risiko for, at selen ikke længere sikre hunden tilstrækkeligt.

  • Transportkasse på bagsædet
    Transporterer du en mindre hund i bilen, er en let løsning, at have hunden i en transport-taske eller -kasse på bagsædet. Her er det ikke hunden selv, der er fastspændt med sele, men buret. Der findes transportkasser til små hunde, der både kan fastgøres med sele og med isofix beslag. Her har hunden lettere med at skifte stilling, uden at få sig selv viklet ind i selen.

  • Større hunde i bagagerummet
    Har du en større hund, er det en god ide, at have den i bagagerummet. Her kan du vælge at sætte et hundegitter mellem bagagerummet og bagsædet, som sikrer, at hunden ikke hopper om til sin flok eller – i tilfælde af opbremsning eller kollision – ryger gennem bilen.
    Du kan også have den i et bur i bagagerummet. Dette er en løsning, som mange vælger, da det giver hunden sit eget ”rum” i bilen. Her kan den ligge trygt og godt, og risikerer ikke at komme i karambolage med eventuel medbragt bagage, der forrykker sig under kørsel. Buret er også genialt som hunden fristed, når I er afsted. Hvis den har brug for ro eller hvile mens I mennesker er ude og opleve, så kan I lade hunden sove eller hvile i buret med bagagerummet åbent.

 Hund i varm bil om sommeren

Hund i bilen om sommeren

Har du din hund med i bilen på varme dage, skal du være opmærksom på, at så snart bilen står stille, bliver der hurtigt ulideligt varmt i bilen. Så efterlad aldrig en hund i bilen på en varm dag, medmindre der er god gennemtræk og ingen risiko for, at hunden får det for varmt.

  • Parker bilen i skyggen
  • Rul vinduerne ned
  • Sørg for at hunden har vand

 

Må man bryde ind i en bil, for at redde en hund?

Politiet opfordrer til at man kontakter dem, hvis man opdager en hund i en varm bil. Det er ikke lovligt at bryde ind i en bil, for at redde en hund, med mindre hunden beviseligt er i overhængende livsfare. Hvis ikke det kan bevises at der er handlet i nødværge, koster det en bøde at bryde ind i for at redde en hund i bilen på en varm sommerdag.

 

Hav også hunden i bilen til hverdag.

Hvis du er hundeejer, og gerne vil have at din hund er god at have med i bilen, så lær den at være med, fra den er helt lille, og tag den også med på de kedelige ture til købmanden. Hvis hunden vænner sig til, at en tur i bilen altid ender med et besøg i hundeskoven eller noget andet den elsker, så risikerer du, at den – allerede inden I har forladt indkørslen – begynder at gø, synge eller hoppe rundt af ren begejstring over det, der er i vente.

En glad hund er svær at have noget imod, men du risikerer, at hundens adfærd kommer til at tage din opmærksomhed, og dermed kommer til at udgøre en sikkerhedsrisiko.

Og det er lige dér, du risikerer at ramle ind i Færdselslovens §82, der siger at personer og gods – og dermed også hunde – skal transporteres i bilen på en måde, der ikke forstyrrer dit udsyn og din evne til at manøvrere køretøjet.

 

Læs også:

Hvor kan man køre hen i efteråret?

11 gode råd til kør selv-ferien med børn på bagsædet

Inspiration til din bilferie fra 3 Skorstensgaard medarbejdere