Børn kigger ud af ruden på bilen om sommeren

I løbet af året er der tusindvis af danske familier der tager på kør-selv-ferie. Uanset om det er dansk bilferie, kør selv skiferie eller kør selv ferie til Italien på sommerferie, så kan turen let blive lang, i mere end én forstand. Læs her hvad du selv kan gøre for, at køreturen kommer til at føles knap så lang for dig og dine børn.

 

1. Er vi der ikke snart?

De fleste forældre kender denne klagesang fra bagsædet. Det kan være rigtig svært at forklare mindre børn hvor lang turen er og hvor langt man er nået, børn er jo helt naturligt utålmodige. Det bedste man kan gøre som forældre er at gøre turen så konkret som muligt. Det kan man f.eks. gøre ved at skrive et kort ud, hvor hele ruten og evt. planlagte stop er tegnet ind på. På den måde kan børnene følge med i hvor langt I er nået og I skulle som forældre kunne se frem til en roligere tur.

En anden måde kunne være at købe en P-skive, altså ikke en elektronisk, men en helt almindelig rund P-skive, klistre den på noget papir og så lade børnene stille P-skiven en time frem for hver 12-del af turen.

 

2. Hold flere små pauser

Selv om man som voksen godt kan køre 4 timer uden en pause og tænker at man på den måde kommer hurtigere frem, så kan det være en god idé at sørge for at sætte lidt ekstra tid af på køreturen. På den måde får børnene også en bedre oplevelse af kør selv ferien.

Pause på køreturen

Som nævnt så er børn utålmodige og de har uanede mængder energi, især kan det føles som om at ungerne har dobbelt så meget energi som normalt, når nu de skal sidde fastspændt i en bil. Derfor anbefales det at man holder flere små pauser, hvor ungerne kan komme ud og strække benene, evt. løbe lidt rundt, spille bold, lav strækøvelser eller lign. Hold gerne en pause for hver 2-3 timer, hvor børnene kan røre sig i 5 minutter. På den måde kan man forvente at børnene kan sidde stille i mindst 1 times tid og man får noget tid uden skrig og skrål.

Læs også: Kør selv ferie: 34 ting du skal have styr på

 

3. Forbered (sunde) snackmåltider

Når man sidder stille og der ikke sker så meget, kan især børn ofte undervejs få lyst til snack eller mad og drikke. Det kan derfor være en god idé at have smurt nogle sandwiches, skrællet nogle gulerødder eller lignende hjemmefra. På den måde er det nemt at stille børnenes sult i bilen. Det er måltider der er lette at håndtere og kan derfor spises mellem pauserne, hvilket gør risikoen for gråd på bagsædet mindre.

 

4. Hold hænder og bilsæder rene

Bilferien kan nemt munde ud i en meget beskidt bil, med fedtede fingre på ruderne og madrester, der er tørret af i sæderne.

Sørg derfor endelig for at få vådservietter og evt. køkkenrulle med, så både børn og voksne har noget at tørre fingre i, efter de små måltider. På den måde undgår man at børnene tørre fingre af i bilsædet og samtidig er man sikker på at fingrene er nogenlunde rene inden man skal spise. Husk også en plasticpose til skrald, så det ikke kommer til at ligge og flyde rundt om i bilen.

 

5. Undgå køresyge

På en kør-selv-ferie, kan det være svært ikke at stifte bekendtskab med køresyge.

Køresyge opstår fordi kroppen føler at den bevægelse den udsættes for ikke stemmer overens med det øjnene ser. F.eks. hvis du læser i en bog når I kører og vejen drejer, så kan kroppens balancecenter ikke finde ud af hvad der sker og derfor vil du blive dårlig. Har dine børn eller du selv tendens til at blive køresyg, så lad bogen, I-Pad eller filmen ligge og følg med i turen ved at kigge ud af vinduet.

Hyppige pauser, lidt at spise og drikke, god udluftning og kontrol af temperaturen i bilen, er andre gode råd mod køresyge. Man kan ligeledes få en del forskellige lægemidler mod køresyge, men ofte kun til børn over 10 år. Tag evt. en snak med lægen, hvis du ved køresyge kan blive et problem.

 

6. Få tiden til at gå på bagsædet

Det kan være svært at få tiden til at gå på de lange bilferier, men har du små børn, kan du tage lidt legetøj, bøger eller lydbøger til mindre børn med. Det kan beskæftige børnene lidt.

Til de lidt ældre børn kan film på en IPad eller computer som regel være et hit, men også musik, tegneserier, blade eller spil på iPad/tablet kan være store hits. Ofte vil de lidt ældre børn være i stand til at være medbestemmende i valget af underholdning til turen.

For variationens skyld, så er der legene fra gamle dage, såsom:

  • Quizzer man selv finder på
  • 20 spørgsmål til professoren
  • Ord-tag-fat
  • Spot et bilmærke
  • Gæt et ordsprog

Husk at spænde evt. Ipad/skærme fast til sædet, således de ikke kan flyve rundt i bilen, hvis der skulle komme en nødopbremsning. Der findes alverdens former for tablet/IPad holdere til bilen.

 

7. Hold orden i bilen

En bil kan hurtigt komme til at virke rodet og knap så indbydende at sætte sig ind i efter en pause. Samtidig er det en sikkerhedsrisiko hvis der ligger en masse løse genstande og roder i bilen. Skulle det blive nødvendigt med en hård opbremsning, f.eks. fordi der er kø på motorvejen, kan selv en sodavandsdåse slå utrolig hårdt. Det er derfor en god idé at investere i en organiser til at hænge bag på forsædet med en masse lommer i til både flasker, blade, spil mm. På den måde bliver bilen også mere indbydende at sætte sig ind i, fordi man ikke skal klemme sig ned mellem forskellige ting eller sørge for man ikke træder på iPad’en på gulvet.

 

8. Hold temperatuen nede

Det er selvfølgelig ikke muligt at styre temperaturen uden for bilen, men forsøg for så vidt muligt at styre temperaturen i bilen.

Mange biler i dag har aircondition eller klimaanlæg i bilen og i disse biler er det forholdsvis let at få kølet kabinen ned. Sørg for at det ikke bliver for koldt, således at I kommer til at starte ferien med snue eller forkølelse. Har man ikke et klimaanlæg eller aircondition i bilen, så sørg for at få luftet ud jævnligt under bilturen og hver gang i holder pause. Der bliver ofte varmere og mere indelukket på bagsædet og det kan give anledning til køresyge, som tidligere nævnt. Sæt evt. solskærme i de bagerste ruder, så solen ikke bager lige ind i hovedet på ungerne. De er billige og kan købes på de fleste tankstationer og biludstyrsbutikker.

 

9. Undgå konflikter og ballade på bagsædet

Når du kan mærke at utålmodigheden er ved at tage overhånd hos børnene, kan det være en super let løsning at have små overraskelser med. Det kan være alt fra små poser slik til små stykker legetøj, du har fundet billigt og pakket pænt ind. Alle børn elsker overraskelser og især hvis de er pakket ind.

Børn leger på bagsædet af bilen

10. Sørg for en frisk chauffør

Det kan være en krævende opgave at køre lange ture på motorvejene, især sydover. Især hvis man ikke er vant til det.

For det første er der mange biler, de kører anderledes end vi gør i Danmark og ofte er der flere vognbaner man skal holde øje med, udover at man selvfølgelig skal holde øje med hvor man skal dreje osv. Sæt derfor ambitionen om hvor lange stræk du kan køre realistisk. Igen er det vigtigt med mange små pauser, men sørg også for at være grundigt udhvilet inden du starter din kør selv ferie.

En god nats søvn undervejs kan også være en god ide, så får både du og børnene mulighed for at bevæge jer lidt, få et ordentligt måltid mad og komme frem til destinationen nogenlunde friske. Er I flere der kan køre bilen, så skift chauffør med jævne mellemrum og vær ærlig overfor dig selv om din træthed. Mærk efter om der er brug for chaufførskifte eller et powernap på en rasteplads inden turen fortsætter.

 

11. Husk alle kneb gælder

Når man har børn med på kør selv ferie til Italien, Spanien eller lignende steder, så gælder alle kneb på den lange køretur.

Din hovedprioritet bør være at børnene får så positiv en oplevelse som muligt, for på den måde får du som forældre også den mest afslappede tur til destinationen. Derfor må man gerne bestikke sine børn med slik, gaver og andre ting, for at distrahere dem fra den ulidelige kedsomhed, som hurtigt opstår når man som barn skal sidde på bagsædet i måske 14 timer eller mere.

Skorstensgaard ønsker dig og din familie en rigtig god tur.

Kilde: fdm.dk, sikkertrafik.dk