13. juni 2023

Børn kigger ud af ruden på bilen om sommeren

I løbet af året er der tusindvis af danske familier, der tager på kør selv-ferie. Uanset om det er en dansk bilferie, kør selv-skiferie til Østrig eller kør selv-sommerferie til Italien, så kan turen let blive lang i mere end én forstand, hvis man har børn med på bagsædet. For børnefamilier får lige én ting eller to mere at forberede sig på.

 

1. Er vi der ikke snart?

De fleste forældre kender denne klagesang fra bagsædet. Det kan være rigtig svært at forklare mindre børn hvor lang turen er, og hvor langt man er nået, for børn er helt naturligt utålmodige. Det bedste, man kan gøre som forældre, er at gøre turen så konkret som muligt. Det kan man for eksempel gøre ved at udskrive et kort, hvorpå hele ruten og eventuelle, planlagte stop er tegnet ind. På den måde kan børnene følge med i, hvor langt I er nået, og I skulle som forældre kunne se frem til en roligere tur.

En anden måde kunne være at købe en P-skive, altså ikke en elektronisk, men en helt almindelig, rund P-skive, klistre den på noget papir og så lade børnene stille P-skiven en time frem med jævne mellemrum.

 

2. Hold flere små pauser

Selv om man som voksen godt kan køre 4 timer uden en pause og tænker, at man på den måde kommer hurtigere frem, så kan det være en god idé at sørge for at sætte lidt ekstra tid af på køreturen. På den måde får børnene også en bedre oplevelse af kør selv-ferien.

Pause på køreturen

Som nævnt så er børn utålmodige, og de har uanede mængder energi. Det kan især føles, som om ungerne har dobbelt så meget energi som normalt, når nu de skal sidde fastspændt i en bil. Derfor anbefales det, at man holder flere små pauser, hvor ungerne kan komme ud og strække benene, eventuelt løbe lidt rundt, spille bold, lave strækøvelser eller lignende. Hold gerne en pause for hver 2-3 timer, hvor børnene kan røre sig i nogle minutter. På den måde kan man forvente, at børnene kan sidde stille i mindst 1 times tid, og man får noget tid uden skrig og skrål.

Læs også: Kør selv ferie: 34 ting du skal have styr på

 

3. Forbered (sunde) snackmåltider

Når man sidder stille, og der ikke sker så meget at lave, kan især børn undervejs få lyst til snacks eller mad og drikke. Det kan derfor være en god idé at have smurt nogle sandwiches og skrællet nogle gulerødder eller lignende hjemmefra. På den måde er det nemt at stille børnenes sult i bilen. Det er måltider, der er lette at håndtere og kan derfor spises mellem pauserne, hvilket gør risikoen for gråd på bagsædet mindre.

 

4. Hold hænder og bilsæder rene

 Bilferien kan nemt munde ud i en meget beskidt bil med fedtede fingre på ruderne og madrester, der er tørret af i sæderne.

Sørg derfor endelig for at få vådservietter og eventuelt en køkkenrulle med, så både børn og voksne har noget at tørre fingre i efter de små måltider. Så kan man nemlig undgå, at børnene tørre fingre af i bilsædet, og samtidig er man sikker på, at fingrene er nogenlunde rene, inden man skal spise. Husk også en plasticpose til skrald, så det ikke kommer til at ligge og flyde rundt om i bilen.

 

5. Undgå køresyge

 På en kør selv-ferie hører det sjældenhederne til ikke at stifte bekendtskab med køresyge.

Køresyge opstår, fordi kroppen føler, at den bevægelse, den udsættes for, ikke stemmer overens med det, øjnene ser. Hvis du for eksempel læser i en bog, mens I kører, og vejen drejer, så kan kroppens balancecenter ikke finde ud af, hvad der sker, og derfor vil du blive dårlig. Har dine børn tendens til at blive køresyge, så lad bogen, iPad’en eller filmen ligge, og lad dem følge med i turen ved at kigge ud af vinduet.

Hyppige pauser, lidt at spise og drikke, god udluftning og kontrol af temperaturen i bilen, er andre gode råd mod køresyge. Man kan ligeledes få en del forskellige lægemidler mod køresyge men ofte kun til børn over 10 år. Tag eventuelt en snak med lægen, hvis du ved, at køresyge kan blive et problem.

 

6. Få tiden til at gå på bagsædet

Det kan være svært at få tiden til at gå på de lange bilferier, men har du små børn, kan du tage lidt legetøj, bøger eller lydbøger til mindre børn med. Det kan beskæftige børnene lidt.

Til de lidt ældre børn kan en film på en iPad eller computer som regel være et hit, men også musik, tegneserier, blade eller spil på tablet kan være store hits. Ofte vil de lidt ældre børn kunne være medbestemmende i valget af underholdning til turen.

For variationens skyld er der også lege fra gode gamle dage, såsom:

  • Quizzer man selv finder på
  • 20 spørgsmål til professoren
  • Ord-tag-fat
  • Spot et bilmærke
  • Gæt et ordsprog

Husk at spænde eventuelle iPads/skærme fast til sædet, således de ikke flyver rundt i bilen, hvis der skulle komme en nødopbremsning. Der findes alverdens former for tablet- og skærmholdere til bilen.

 

7. Hold orden i bilen

En bil kan hurtigt komme til at virke rodet og knap så indbydende at sætte sig ind i efter en pause. Samtidig udgør det en sikkerhedsrisiko, hvis der ligger en masse løse genstande og roder i bilen. Skulle det blive nødvendigt med en hård opbremsning, for eksempel fordi der er kø på motorvejen, kan selv en sodavandsdåse slå utrolig hårdt. Det er derfor en god idé at investere i en organiser til at hænge bag på forsædet med en masse lommer i til både flasker, blade, spil med mere. På den måde bliver bilen også mere indbydende at sætte sig ind i, fordi man ikke skal klemme sig ned mellem forskellige ting eller sørge for, man ikke træder på iPad’en på gulvet.

 

8. Hold temperatuen nede

Det er selvfølgelig ikke muligt at styre temperaturen udenfor bilen, men forsøg så vidt muligt at styre temperaturen i bilen.

Mange biler i dag har aircondition eller klimaanlæg i bilen, og i disse biler er det forholdsvis let at få kølet kabinen ned. Sørg for, at det ikke bliver for koldt, så I ikke kommer til at starte ferien med snue eller forkølelse. Har man ikke et klimaanlæg eller aircondition i bilen, så sørg for at få luftet jævnligt ud under bilturen, samt hver gang I holder pause. Der bliver ofte varmere og mere indelukket på bagsædet, og det kan give anledning til køresyge, som tidligere nævnt. Sæt eventuelt solskærme i de bagerste ruder, så solen ikke skinner lige ind i hovedet på ungerne. Solskærme er billige og kan købes på de fleste tankstationer og biludstyrsbutikker.

 

9. Undgå konflikter og ballade på bagsædet

Når du kan mærke, at utålmodigheden er ved at tage overhånd hos børnene, kan det være en superlet løsning at have små overraskelser med. Det kan være alt fra små poser slik til små stykker legetøj, du har fundet billigt og pakket pænt ind. Alle børn elsker overraskelser, især hvis de er pakket ind.

Børn leger på bagsædet af bilen

10. Sørg for en frisk chauffør

Det kan være en krævende opgave at køre lange ture på motorvejene, især i udlandet, og især hvis man ikke er vant til motorveje.

For det første er der mange biler. De kører anderledes, end vi gør i Danmark, og ofte er der flere vognbaner, man skal holde øje med, udover at man selvfølgelig skal holde øje med, hvor man skal dreje og så videre. Sæt derfor ambitionen om, hvor lange stræk, du kan køre realistisk. Igen er det vigtigt med mange små pauser, men sørg også for at være grundigt udhvilet, inden du starter din kør selv-ferie.

En god nats søvn undervejs kan også være en god idé. Så får både du og børnene mulighed for at bevæge jer lidt, få et ordentligt måltid mad og komme frem til destinationen nogenlunde friske. Er I flere, der kan køre bilen, så skift chauffør med jævne mellemrum, og vær ærlig over for dig selv om din træthed. Mærk efter, om der er brug for chaufførskifte eller et powernap på en rasteplads, inden turen fortsætter.

 

 

11. Husk: alle kneb gælder

Når man har børn med på kør selv-ferie til udlandet, så gælder alle kneb på den lange køretur.

Din hovedprioritet bør være, at børnene får så positiv en oplevelse som muligt, for på den måde får du som forælder også den mest afslappede tur til destinationen. Derfor må man gerne bestikke sine børn med slik, gaver og andre ting for at distrahere dem fra den ulidelige kedsomhed, som hurtigt opstår, når man som barn skal sidde på bagsædet i adskillige timer eller dage.

 

 

Skorstensgaard ønsker dig og din familie en rigtig god tur!

Kilder: fdm.dk, sikkertrafik.dk

 

Læs også:

Hvor kan man køre hen i efteråret?

Hund i bilen

Inspiration til din bilferie fra 3 Skorstensgaard medarbejdere