30. juni 2023

Skorstensgaard medarbejdere står foran deres biler

Snart drager tusindvis af danskere på kør selv-ferie mod både nord og syd – det gør mange af vores medarbejdere også. Vi har talt med nogle af de bilfarende sommerturister i huset om, hvor turen går hen, så du kan blive inspireret, hvis du skal samme vej. Og så har vi selvfølgelig hørt vores medarbejdere, der skal på bilferie, om, hvad de anbefaler i forhold til at klargøre bilen og familien til den lange tur.

Sommerferien er lige rundt om hjørnet, og for nogle er den sågar allerede gået godt i gang. Snart skal de danskere, der har valgt en kør selv-ferie i sommer, dreje bilnøglen i tændingen for at krydse landets ydre grænser. Mens nogle drager på den helt store køretur ned til de solrige strande ved Middelhavet, tager andre på storbyferie i egen bil. Der er dem, der allerede har planlagt ferien fra A til Z. Dem, som har planlagt noget af ferien, men som også godt kunne bruge lidt inspiration og idéer. Og så er der dem, der bare tager det hele, som det kommer.

Når sommerferien står på kør selv-ferie, er det dog en god idé at have planlagt det meste – ikke mindst skal bilen være godt forberedt på den lange tur. Det får du gode råde til i denne artikel, hvor nogle af vores mekanikere fortæller om deres egne bilferieplaner og forberedelser for sommeren 2023. Og så har vi en enkel medarbejder fra administrationen, der ikke lige har en automekanisk ekspertise, hun kan dele ud af, men som også har gode bilferietips til dig.

 

Fjeldtur og fuglekig på Færøerne

Jette Nielsen er bogholder på vores hovedkontor i Kolding. Allerede lørdag den 1. juli tager hun, manden og deres to yngste børn på knap en uges bilferie til Færøerne, hvor Jette har familie. Kør selv-ferien starter ved bopælen i Danmark, hvorfra familien drager igennem det skønne, jyske sommerland og hele vejen op til Hirtshals, hvor færgen venter på at sejle dem til den færøske hovedstad Tórshavn. Planen er, at de skal hoppe fra ø til ø, se fjelde og opleve den storslåede natur. Derudover har Jettes to kusiner, der bor på øgruppen, og som begge har færøske rødder, også en masse seværdigheder gemt til dem i ærmet.

Mykines Søpapegøjer på Færøerne

Det skal man opleve på Færøerne:

Jette har aldrig været på Færøerne før, men hun har en idé om, hvad man i hvert fald skal se, hvis man sætter sine fødder – eller bilens fire dæk – på den grønne øgruppe. En rigtig ferie på Færøerne indebærer, at man smider rygsækken op på ryggen og hopper i de rareste par sko, man ejer, for meget af turen kommer til at foregå på gåben. Det er sådan, man får det bedste ud af de færøske øers smukke fjelde og bjerge.

Især søpapegøjeøen Mykines ser hun og familien meget frem til at se, da det er en af de mest populære seværdigheder på øgruppen. Her kan man opleve den farverige fugleart Lunde i sit naturlige habitat samt se fyrtårnet ved Mykineshólmur, hvor man får følelsen af at stå ved verdens ende.

Bogholderens bilferieråd:

Jette anbefaler, at man får lavet et grundigt tjek af bilen inden køreturen. Nok er hun selv talknuser, men manden er mekaniker, og han sørger altid for at udbedre eventuelle skader og ruste bilen til den lange tur. Ud fra sin egen, ikke-automekaniske erfaring med kør selv-ferier, anbefaler hun stærkt, at man tager forsikringspapirerne med sig. Det har de selv prøvet at glemme før, og det skabte en masse stress og problemer på turen. Og så har hun en ting mere, som hun gerne vil råde sine bilferiefæller til.

- Pak nu ikke for meget tøj til ferien. Det gælder faktisk for alle typer ferier. Man ender altid med at gå i de samme to til tre par bukser eller kjoler, og så har man pludselig en masse bagage, man går unødigt rundt og slæber på. Jeg skal ærligt indrømme, at hjemme hos os, er det mig selv, der oftest begår den synd – man er vel kvinde. Men jeg øver mig på at blive bedre, siger Jette Nielsen, bogholder i Skorstensgaard.

 

Familiecamping og solo-cykling i Østrig og Italien

Hjemme hos Niels Vang Nielsen, som er etablerings- og supportchef i Skorstensgaard, er forberedelserne til sommerens bilferie også skudt i gang. Om en uge tager han med konen og deres to teenagebørn på campingtur til Østrig og Italien, hvor de skal tilbringe en uge i hvert land. Opholdet i Italien står på ren afslapning efter et hektisk arbejds- og skoleår. Familien skal bare bade ved en mindre sø, som befinder sig i nærheden af den naturskønne Gardasø, ligge ved poolen og spise god mad i hinandens selskab. I Østrig kommer der dog mere gang i den, for her skal de vandre i bjerge. For Niels, som er en snaksalig mand, der også altid har en spøg eller to gemt i ærmet, er det, der gør campingferier til noget særligt, at møde og falde i snak med vidt forskellige mennesker på campingpladsen.

Zell am See i Østrig

Det skal man opleve i Østrig:

I Østrig skal man ifølge Niels helt klart besøge Zell am See området, som er en ægte, østrigsk idyl med en smuk sø i forgrunden og høje bjerge i baggrunden. Hvis man besøger de bjergrige områder i landet – og man desuden er frisk på at blive fysisk udfordret, anbefaler Niels, at man hopper på cyklen og bestiger de smukke bjerge på to hjul. Her booker han altid en dag til sig selv for at cykle op på bjergsiderne. Det er lidt af en spirituel rejse, og han sætter især stor pris på den ro, der omslutter ham, når han sidder helt alene på bjergsiden og betragter den storslåede natur, der folder sig ud foran ham.

Etableringschefens bilferieråd:

Der er en del ting, man skal være opmærksom på, når man rejser med en campingvogn, og som erfaren campist og mekaniker har Niels også en del anbefalinger. For det første skal man sørge for ikke at overlæsse campingvognen.

- Pak campingvognen med omhu, så du får den rigtige vægt i fronten. Det kan man gøre ved at flytte tunge ting ind i bilen. Man kan også købe en næsevægt, som man sætter under campingvognens kuglekobling, inden man hægter campingvognen på bilen. Derved kan man sikre det rigtige kugletryk, det vil sige det tryk, som kommer på anhængertrækket. Det kan nemlig sørge for, at campingvognen bliver stabil, i og med man forhindrer, at bagenden af bilen bliver løftet i vejret. Det afhænger naturligvis af bilens og campingvognens type, hvor meget kugletrykket skal være. Jeg bruger selv et kugletryk på 90 kg, fortæller Niels Vang Nielsen, etablerings- og supportchef i Skorstensgaard.

 

På familiebesøg i naturskønne Balkan

Faruk Gashi, som er mekaniker på værkstedet i Kolding, er en af de bilferieentusiaster, der har stor erfaring med kør selv-ferier. Det hænger nok sammen med, at han har kosovoalbanske rødder og årligt tager ned at besøge familie og venner i Kosovo, hvor han er født. Det skal han også i år, hvor han tager en køretur ned gennem Balkan med familien, som består af konen og deres tre børn. Ungerne elsker turen igennem Balkan og de mange ugers ophold i Kosovo. Ifølge Faruk er det gode ved bilferier, at man kan standse og opleve forskellige byer og lande undervejs. I år er ferien hele 5 uger lang, så familien får masser af tid til både sightseeing, familiebesøg og badestrande.

Dubrovnik i Kroatien

Det skal man opleve i Balkan:

Tager man til Kosovo er det et must at se de mange, smukke moskéer fra Osmanner-tiden, ifølge Faruk. Kosovo har desuden en skøn natur med blandt andet vandfald og floder, som også skal opleves.

Nu man er i Balkan, bør man helt klart rive en dag ud af kalenderen til Dubrovnik i Kroatien, fortæller Faruk. Det er en perle i Balkan, og især den gamle by og fortet med udsigt over Adriaterhavet er et besøg værd. De storslåede slotte, som skyder op i de forskellige lande i regionen og ligner noget, der er taget ud af et middelaldereventyr, skal man heller ikke glemme.

Mekanikerens bilferieråd:

Faruk anbefaler, at man får tjekket bremser og A/C-anlæg, samt at man sørger for, at der er kølervæske og motorolie i rigelige mængder i bilen. Det kræver oftest en tur forbi mekanikeren. Han bider også mærke i, at man skal være opmærksom på, at bilens servicebehov ændrer sig alt efter det land, man kører til.

- Det afhænger især af klimaet og vejenes tilstand både ved destinationen og i de lande, man kører igennem på vejen derned. Det kan for eksempel være en god idé at få udskiftet dæk, hvis man kommer til at køre meget på dårlige veje. Derfor bør du altid drøfte feriedestinationen med mekanikeren, så han eller hun kan give bilen et nøjagtigt servicetjek, inden du drager på kør selv-ferie, siger Faruk Gashi, mekaniker i Skorstensgaard Kolding.

 

Læs også:

11 gode råd til kør selv-ferien med børn på bagsædet

Praktisk huskeliste og tips til din kør selv-ferie

Det skal du gøre, hvis du eller andre går i stå på motorvejen