30. januar 2024

Privatlease eller ej – det er spørgsmålet… Og der er sikkert mange af jer, der har tænkt tanken. For kan det betale sig for lige præcis dig at privatlease en bil fremfor at købe? Jeg kan ikke give dig et konkret svar, for der er mange faktorer, der spiller ind. I denne artikel kommer vi omkring de gængse emner, der er værd at vide, inden du begiver dig ud på leasingeventyret.

Der er mange former for leasingmodeller, som man kan benytte. Det er blandt andet releasing, bilabonnement, langtidsleje, flexleasing, splitleasing og privatleasing. I denne artikel har vi fokus på privatleasing.

 

Hvad er privatleasing egentlig for en størrelse?

Dette er en langtidsleje af bilen, hvor du lejer en bil i en aftalt periode – nogle kalder det også for operationel leasing. Du har derfor ikke et ejerskab over bilen, da den ligger hos leasinggiveren. Oftest skal du i starten betale et førstegangsbeløb, og herefter er det en månedlig ydelse, du skal betale. Der bliver udformet en kontrakt, hvor det er specificeret, hvad aftalen konkret går ud på. Vi anbefaler, at du læser den godt igennem, da du blandt andet skal være opmærksom på, hvor mange kilometer du må køre pr. år, og hvad det koster for hvert overskredet kilometer.

 

Hvad er dit kørselsbehov?

Mange af os har en idé om, hvor meget vi kører, men det reelle kilometertal er måske en anden. Derfor er det essentielt, at du ved, hvor meget du kører, og at det er stabilt. Du skal derfor medtænke kør-selv-ferie, kilometer til og fra arbejde, udflugter, kørsel til fritidsaktiviteter mm. De fleste leasingkontrakter er nemlig skruet sådan sammen, at prisen for din leasing afhænger af, hvor stort et kørselsbehov du har. Står der eksempelvis i kontrakten, at du må køre 15.000 km om året, men du har kørt mere end det anførte, skal du betale en ekstra afgift pr. ekstra kilometer.

En tommelfingerregel er, at har du et større kørselsbehov end 25.000 km årligt, så bliver det for dyrt at lease bilen. Det er fordi, leasingselskabet enten leaser bilen ud på ny eller sælger bilen, og har bilen kørt for mange kilometer, bliver den mindre værd.

 

Hvilken løsning skal du vælge?

Det er der ikke et entydigt svar på. Det kommer helt an på, hvad du har af behov, præferencer, kørsel mm. Du skal have for øje, om der kan komme en ændring i dine behov, som ikke matcher den aftale, du har omkring den leasede bil. Det kan være, at du lige pludseligt får et større kørselsbehov, hvor du kan risikere, at du ikke kan genforhandle din leasingkontrakt. Eller måske har du leaset en bil, som er for lille, hvis du står og planlægger børn. Der er altså en masse faktorer, hvor du skal tænke lidt længere ud i fremtiden, hvis du vil lease en bil. Det kan derfor være en fordel, hvis du ved, at der kan komme ændringer, hvor din leasing ikke strækker sig over en længere periode. Er dine behov derimod stabile, så kan du sagtens tegne en leasingperiode for 3 år.

Når du skal vælge den løsning, der passer dig indenfor privatleasing, er der også et økonomisk aspekt. Jo højere kilometertal, du vælger som løsning, jo dyrere er den månedlige ydelse også. Der er ofte en førstegangsydelse, der typisk vil være mellem 10.000-40.000 kr. - det afhænger af, hvor dyr bilen er. Oftest er det nemlig bilens værdi, som du betaler en procentdel af, når du leaser. Du kan i nogle tilfælde vælge, at der ikke skal være en førstegangsydelse, hvor den månedlige ydelse så vil være højere, end hvis du havde betalt førstegangsydelsen.

Kører du mindre end de kilometer, der er angivet i kontrakten, vil du oftest kunne få tilbagebetaling på de færre kilometer. Du skal dog være opmærksom på, om det fremgår af kontrakten. Det er nemlig ikke alle, der gør det.

 

Lease eller ej?

Hvor går grænsen til at lease eller købe en bil? Det er selvfølgelig op til dig, men vi har lavet nogle fordele og ulemper, som du bør reflektere over, hvis du overvejer at lease.

Fordele ved leasing

  • Hvis du gerne vil skifte bil hvert 3. år
  • Ingen bekymringer ved værditab, service eller reparationer (reparation og service gælder dog ikke ved alle)
  • Du kender dit kørselsbehov, som er stabilt.
  • Lavere udgifter i starten: Engangsudbetalingen er lavere end ved køb af bil.

 

Ulemper ved leasing

  • Dit kørselsbehov varierer. Det kan koste dig mere i ekstraydelser.
  • Der kan være begrænsninger på, hvilke lande, du må køre i, samt hvem der må køre bilen.
  • Hvis du vil lease længere end 3. år – så er det økonomisk bedre at købe en bil.
  • Du kan oftest ikke få ekstra udstyr i bilen.
  • Du ejer ikke bilen.

 

Når bilen skal afleveres tilbage ved endt leasingperiode

På mange måder kan det sidestilles med, når du fraflytter et lejemål. Her skal du bestille en tid til aflevering af bil – gerne i god tid. Når du afleverer bilen, bliver den gennemgået, hvis der er noget, der skal udbedres. Sørg altid for at være til stede ved gennemgangen. Du skal være opmærksom på, at der kan være et afleveringsgebyr samt andre omkostninger. Det kan være, hvis noget skal udbedres, der går udover almindelig slitage, samt hvis du har kørt over det antal kilometer, der fremgår af kontrakten.

Det er altid en god idé at rengøre bilen grundigt fra top til tå samt fjerne personlige ejendele. Du kan også få bilen på et værksted, hvor de gennemgår den, således du kan nå at få det udbedret, inden du afleverer bilen.

 

Det med småt

Når du læser kontrakten igennem, skal du sikre dig, at du ikke står tilbage med nogle spørgsmål. Kontrakterne kan variere fra leasingselskab til et andet samt de forskellige løsninger, hvor mange km, der er anført, leasingperioden, bilmærke- og model, vedligeholdelse og service, forsikring og meget mere. Du kan risikere, at du kommer til at skulle betale ekstra, hvis der er noget, du har overset. Men det kan også være, at leasingselskabet opsiger kontrakten, hvis du har misligholdt aftalen. Og her er det vigtigt, at du ved, hvad leasingselskabet betragter som misligholdelse. Konsekvensen er typisk, at bilen omgående skal afleveres tilbage samt betale et erstatningskrav.

 

Læs også:

Beskyt din bil mod vandskader

Vanvidsbilisme: Alt hvad du skal vide!

Følg en elbil til service hos Skorstensgaard