Bil kører i mørke

Har du styr på reglerne for lys og lygter på din bil? 

Du har garanteret lært det, da du tog kørekort og terpede teorien igennem. Spørgsmålet er dog, om du stadig kan huske reglerne omkring lys på bilen? Her giver vi dig nogle gode og konkrete råd, blandt andet om hvordan du sikrer dig, at dine lygter er korrekt justeret. Samtidig opdaterer vi dig på de sidste nye regler omkring lygteføring. Læs med her og få den ultimative guide til lys på bilen.

 

Hvornår er det lygtetændingstid?

Lygtetændingstid er fra solnedgang til solopgang samt når vejr- og lysforhold hæmmer sigtbarheden. Det gælder f.eks. ved regn, sne og tåge eller ved kørsel gennem en tunnel. I denne periode skal man huske at tænde for både for- og baglygter.

 

Krav til lys på bilen

 • Nærlys: Skal oplyse vejen mindst 30 meter foran og skal lyse hvidt eller gulligt. 

 • Fjernlys: Skal oplyse vejen mindst 100 meter foran og skal lyse hvidt eller gulligt.

 • Baglygter: Skal være synlige 300 meter bag bilen.

 • Bremselys: Skal lyse kraftigere end baglyset.

 • Parkeringslys: Skal kunne ses 300 meter væk både foran og bagved bilen.

 • Baklys: Skal lyse hvidt og belyse vejen bagved. 

 • Tågelys: Skal lyse gult eller hvidt foran og lyse kraftigt rødt bagved. (Tågelys er ikke lovpligtigt).

 • Blinklys: Skal lyse gult og blinke med 60-120 blink pr. minut. 

 • Nummerplade lys: Skal oplyse nummerpladen, så denne kan ses på en afstand af 20 meter.

 

Kørelys til kørsel i dagslys

De fleste nyere biler har kørelys, som tænder automatisk foran. Lys er derfor et emne, der ofte dukker op i medierne, da 6 ud af 10 bilister møder biler uden tændt baglys, når det er mørkt eller ved dårlig sigtbarhed.

Mange af os er blevet vant til ikke at skulle tænke på lyset, da der jo er lys på, når kørelyset tænder, og kan derfor "glemme" at tænde for baglyset, når det begynder at blive tusmørkt.

Kørelyset er beregnet til kørsel i dagslys og ikke i mørke eller i dårligt vejr. Rådet for sikker trafik har udført en undersøgelse, hvor hele 13 % af de adspurgte har oplevet en kritisk situation som følge af slukkede baglygter. Biler foran dig på en mørk landevej kan være meget svære at se på afstand, og du kan endda have sværere ved at bedømme hastigheden på bilen grundet manglende lys.

Du kan som bilist let blive overrasket over en mørk bilist pludselig dukker frem i mørket. Hvis man er lidt døsig og ikke 100% opmærksom, kan det hurtigt gå galt, som manglen på lys kan være medvirkende til. 

 

Nærlys til dagslys og mørke

Nærlyset er nok det nærmeste, du kommer på en standard indstilling for lyset. Nærlys og kørelys er dog stort set det samme. 

Forskellen er, at når du tænder nærlyset, så tænder baglyset også. Lyset er godt i både dagslys, i mørke og dårligt vejr. I mørke og dårligt vejr kan det dog være nødvendigt at kombinere med tågelys eller fjernlys. Nærlyset oplyser vejen 30 meter foran bilen og har asymmetrisk lys i højre side. Er det mørkt og ikke tilstrækkeligt gadelys, skal fjernlyset tændes. Du må ikke bruge eventuelle tågelygter sammen med nærlyset i almindeligt dagslys. Er det derimod tåget eller regner det voldsomt, er dette helt ok.

 

Fjernlys – når nærlyset ikke er nok

Færdselsloven §33 siger: "Fjernlys skal benyttes, når førerens synsvidde er utilstrækkelig for sikker kørsel under hensyntagen til køretøjets hastighed."

Helt konkret betyder det, at kører du stærkere, end du kan nå at standse inden for lysets rækkevidde, så skal du bruge fjernlys. 

Kører du mere end ca. 50 km/t, bør du skifte til fjernlys. Bremselængden ved 50 km/t på tør og frostfri vej er ca. 25-30 meter alt efter dæk og bil. Fjernlyset må dog ikke genere eller blænde modkørende, eller andre der bor eller opholder sig langs vejen. Kører du med fjernlyset tændt, bør du skifte til nærlys ca. 200-300 meter fra en bil, lastbil eller motorcykel. Og ca. 100-150 meter fra en cyklist eller knallert. Når du skifter til nærlys, skal du sætte hastigheden ned, så den passer til dit udsyn.

Bil kører med tågelys om natten 

Tågelys – sådan må det bruges

Det er ikke alle biler, der har tågelys. De fleste biler har dog som minimum et enkelt tågebaglys. De der har tågelys både foran og bagved er ofte ikke klar over reglerne for at bruge tågelyset. Nogle bilister bruger kun tågelyset, når de ikke kan se en hånd foran sig. Andre kører altid med tågelyset tændt sammen med nærlys og er ofte kilde til frustrationer hos andre bilister.

 

Hvad er reglerne for brug af tågelys? 

Den generelle regel er, at du ikke må bruge tågelyset, med mindre sigtbarheden er på mindre end 50 m. på grund af tåge eller regn. Der er dog sjældent regler uden undtagelser. 

Iflg. færdselslovens §33a, stk. 1, skal du ved kørsel uden for lygtetændingstid (altså i dagstimerne) benytte nærlys/kørelys (kort lys), når du kører i bil. I stedet for nærlys kan du benytte tågeforlygter. Det vil sige, at du ikke må bruge tågeforlygter sammen med nær- eller kørelys og heller ikke sammen med positionslyset. Dvs. at tågeforlygterne skal udelukkende bruges alene. 

Kører du derimod i lygtetændingstiden  (når det er mørkt), så må du kun bruge tågelygterne ved tåge eller kraftig nedbør som for eksempel regn og sne. Tågebaglygter må kun anvendes i tåge eller ved kraftig nedbør.

Husk, at dine tågeforlygter skal bruges til, du kan se bedre under ringe forhold, og tågebaglygter er til for, at du bedre kan blive set af bagfrakommende biler.

Både tågeforlygter- og baglygter kan blænde dine medtrafikanter. Tågebaglygterne kan derudover også gøre det svært, at se om du bremser. Så husk at slukke tågelygter, når forholdene forbedres.

 

Xenonlys – hvad er reglerne?

Rigtig mange har fået monteret et Xenonkit i deres forlygter. Men hvad er egentlig reglerne for brug af Xenonlys?

 • Xenon-pæreren skal være godkendt i forholdt til gældende ECE-regulativ

 • Lygte, altså glas og parabol, skal ligeledes være godkendt i forhold til gældende ECE-regulativ

 • Det er ikke tilladt at montere Xenonkit i en nærlyslygte, som ikke er godkendt til Xenon, heller ikke selvom Xenonkittet er godkendt.

 • Lygter med Xenonlys skal være forsynet med fuldautomatisk niveauregulering og lygtevaskere

Skulle der ske et uheld, hvor uautoriserede eller ikke godkendte Xenonlygter er en medvirkende årsag, dækker din forsikring ikke. 

  

Sådan kan du selv kontrollere bilens lygter 

Det er faktisk nemmere, end du tror.

 • Start med at sikre dig, at dine lygter er rene og hele - altså er glassene på lygterne uden revner? - Er reflekserne på bilen hele?

 • Kig ind i forlygterne ned på hug og kig ordentligt efter, når lygterne er slukket - Er parabolerne hele? (Parabolen er ikke den, du har siddende på taget på huset men derimod de sølvfarvede skærme, der sidder inde i lygten rundt om pæren - se efter om de er hele - dvs. ikke afskallet eller revnet.

 • Tænd lyset og katastrofeblinket. 

 • Gå herefter en tur rundt om bilen og kontroller, at alle lys virker. - Få skiftet de pærer, der er sprunget.

 • Tænd for fjernlyset og kontroller, at der er lys i begge sider.

 • Kontroller bremselyset ved at bakke op mod en mur, en garage eller lignende og træd på bremsen. Se i bakspejlet om bremselyset lyser muren op.

 • Har du tågelygter på bilen? Så kontroller også disse på samme måde.

 

Sådan justerer du selv forlygterne på din bil

Du skal bruge en blyant og et målebånd til at udføre kontrollen. Det tager ca. 10 minutter.
Skorstensgaard anbefaler, at du får en fagmand til at justere bilens lygter med et lygteapparat. På den måde er du sikker på, at lygterne er helt korrekt justeret. Du kan også selv kontrollere, om lygterne er korrekt justeret og selv justere dem, hvis bilen har en manuel højderegulering. Du kan følge denne guide til at justere højden på bilens nærlys.


Infografik om lygtejustering på bilen

 • Sørg for at stille bilens lysreguleringsknap, så den står på nul, som vist på billedet.

 • Parker bilen på et plant og lige stykke foran enten en mur, garageport eller lignende.

 • Det er vigtigt, at bilen holder helt lige eller vinkelret på vægen og i en afstand af 5 meter.

 • Foran på bilen måler du højden fra underlaget til midten af lygten med målebåndet.

 • Træk 5 centimeter fra denne højde

 • Sæt en streg med blyanten på muren i den højde, du har regnet dig frem til via ovenstående.

 • Tænd nærlyset og se om grænsen mellem mørke og lys ligger langs stregen.

 • Juster lyset ved hjælp af højdejusteringen, hvis grænsen ligger for lavt.

 • Nærlyset har også asymmetrisk lys. Det betyder, at der i højre side af lyskeglen vil være en opadgående vinkel i lyset på begge lygter.

Kan du ikke se en klar grænse eller virker det hele lidt sløret, kan det være tegn på, at pærerne sidder forkert, eller er ved at være slidt. Du kan altid få værkstedet til at kontrollere både justering og funktionen af lygterne på bilen. Det tager ikke lang tid, og så er du sikker på, at lyset virker, som det skal. 

Book en tid til service her