15. januar 2024

 

Tanken om at stoppe ved benzintanken, swipe dankortet og hurtigt fylde tanken op, har længe været en velkendt rutine for os bilejere. Men når vi skifter til elbil, åbner der pludselig sig en ny verden af vaner, der kræver tilvænning. At forstå ladetid, etablering af kommunikation mellem ladestander og elbil, udforske alternative betalingsmetoder og træffe valg omkring ladestandere kan virke som en udfordring i starten – i virkeligheden er det blot en ny rutine, der skal læres. I denne artikel vil vi tage dig i hånden og guide dig, så du bliver fortrolig med opladning af elbiler ved offentlige ladestandere.

 

Planlægning af din tur

Før du begiver dig ud på din tur, er det en god idé at finde ud af, hvor der findes ladestandere, der er kompatibel med din elbil undervejs. De fleste elbiler kan hjælpe dig her, da de har et indbygget navigationssystem, hvor du kan se de ladestandere, du kan benytte. Mange ladeudbydere har også en online oversigt over netværk af ladestandere i både ind- og udland.

 

Sådan oplader du elbilen på offentlige ladestandere

Når du benytter offentlige ladestandere, har du tre muligheder afhængigt af, hvor du befinder dig:  

  1. Langsomladning. Dette er en samme ladetype, som når du lader derhjemme. Her kræver det, at du har dit eget ladekabel med for at kunne lade. Typisk finder du denne opladningstype ved arbejdspladser og parkeringspladser.

  2. Hurtigladning. Her er der allerede fastmonteret kabler på ladestanderne. Der er oftest tre forskellige stik: type 2, CHAdeMO og CCS. Et af disse stik vil passe til din elbil, og derfor er det ikke nødvendigt her at medbringe dit eget. Du kan oftest hurtiglade ved større parkeringspladser, langs motorveje og indkøbscentre.

  3. Lynopladning: Her sparer du mest tid på at lade din elbil op. Ligesom ved hurtigladning er der også fastmonteret kabler, hvor det er CSS-stik og oftest også CHAdeMO-stik. Lynopladning findes ved motorveje og trafikknudepunkter.

Når du har valgt ladestanderen, skal elbilen parkeres, så ladeindgangen i bilen er tæt på ladestanden, da kablerne ikke er særlig lange. Herefter sætter du kablet fra ladestanderen i stikket på elbilen, og de to enheder kommunikerer nu sammen. Du er nu klar til næste fase – nemlig betalingen.

 

Betalingsmetoder

Offentlige ladestandere har forskellige betalingsmetoder. Det varierer mellem betalingskort, app QR-kode, sms og chip afhængigt af, hvilken operatør, som har ladestanderen. Har du et abonnement, hvor der bruges en chip/brik til betaling, kan denne kun benyttes i ladestandere fra netop den operatør, som du har abonnementet hos. Når bilen og ladestanderen er i kontakt, kan du nu betale og opladningen går i gang.

 

Opladningstid

Selvom din bil kan hurtiglade eller lynlade, er det ikke nødvendigvis den samme ladetid, som alle elbiler har. Det er nemlig ikke kun selve ladestanderen, der afgør, hvor hurtigt din elbil lades. Der kan være forskel på bilmærke og model, hvor der er flere forskellige parametre, der spiller ind. Det er blandt andet, batteriets størrelse, batteriets temperatur, batteriets ladetilstand og meget andet. Du kan se specifikationerne i din elbil, hvor lang tid den er om at oplade.

 

Kan alle elbiler bruge diverse ladestandere?

Som udgangspunkt, ja. Der er nogle Tesla ladestandere, der kan benyttes for ikke-Tesla-bilejere. Men det er vigtigt, at du undersøger dette på forhånd, således du ikke kører til en Tesla ladestation, som kun kan benyttes af Teslaelbiler. Teslaejere kan til gengæld godt benytte andre ladestandere. Du skal ligeledes være opmærksom på, om din bil kan lynlade, da ikke alle elbiler kan dette. Plugin-hybridbiler skal for eksempel altid langsomlades.

 

Opladning af elbil i udlandet

På samme måde som du planlægger ruten i forhold til opladning i Danmark, kan du også planlægge den for udlandet. Brug igen bilens indbyggede navigationssystem til at se de ladestandere, du kan benytte. En anden mulighed er at bruge en app eller hjemmeside, som kan give dig et overblik over ladestandere. Eksempelvis er plugshare.com et godt valg til at finde ladestandere i udlandet.

Når du har fundet frem til de ladestandere, som du kan benytte, skal du huske at have oprettet kontorer, som de forskellige operatører af ladestanderne bruger. Du kan nemlig risikere, at du ikke har mulighed for at betale ved ladestanderen uden en konto.

 

Mest almindelige problemer med offentlige ladestandere

  1. Optaget stander: Tjek altid om der er flere ladestandere i området for at undgå at køre tør. Selvom en ladestander kan stå som ledig på din online oversigt, er det ikke sikkert, den er det, når du kommer frem.

  2. Defekt ladestander: Her kan der være forskellige problemer.
    1. Hvis nogen har trykket på nødstop under lynopladning – skal du blot vride i nødstop-knappen, så virker den igen.
    2. Stopper ladningen uden grund, kan du prøve at starte igen. Ellers ring til operatøren, som kan genstarte laderen.
    3.  Andre gange kræver det dog, at der kommer en tekniker ud, hvis laderen ikke virker.

  3. Betalingsproblemer: Tjek internetforbindelse, betalingskort eller abonnementsstatus for problemidentifikation.

  4. Forbindelsesproblemer: Afbryd og genstart forbindelsen mellem elbil og ladestander, og sørg for at tilslutte kablet korrekt.


Med disse tips skulle du være klar til at tage din elbil ud på vejen og navigere gennem opladningsprocessen som en sand ekspert!

 

Læs mere:

Opladning af elbil: En guide til ladebokse

Mød en diagnosetekniker fra Skorstensgaard

Følg en elbil til service hos Skorstensgaard