30. november 2022
Vil du selv skifte pæren i din bil, så er der nogle informationer, der er gode at have på hånden. Der er nemlig en masse ting, som du skal være opmærksom på, hvis du vælger at skifter pæren i billygten selv. Vi har samlet en masse gode informationer, råd og tips, som du kan benytte dig af, inden du går i gang med at skifte pæren på din bil.
Vi har alle prøvet det – en modkørende bilist blinker til dig, du holder ind til siden for at tjekke lygterne. ”Arh en pære er gået” og det er endnu ikke tid til, at bilen skal til serviceeftersyn. Men det er vigtigt at få udskiftet pæren – det handler jo om din og andres sikkerhed i trafikken. Og bliver du taget af politiet, så er bøden 1000 kr. for at køre med en defekt pære.
Skift af pære – det skal du være opmærksom på
At kunne give dig en komplet opskrift, ”sådan skifter du en pære”, er næsten umuligt. Det afhænger nemlig af bilmærke og type. Det er især forlygterne, hvor der er en stor variation. Nogle forlygter skal nemlig afmonteres, før du kan skifte pæren, men ved de fleste biler kan det dog gøres, uden du skal have hele lygten ud.
Først skal du finde ud af, hvilken pæretype din bil bruger. Det kan du finde ud af ved at slå din bil op på dette link https://www.philips.dk/c-e/au/car-lights/car-selector-tool. Du vælger blot mærke, model og serie, og så får du en oversigt over lygter, der passer til din bil.
Herefter åbner du motorhjelmen, så du kan orientere dig om, hvordan forlygterne på din bil er konstrueret. Det eksempelvis være, at du skal have fjernet luftfilteret eller andet for at kunne komme til pæren. Det ville her være en god idé at tage et billede, således du kan huske, hvordan delene skal monteres igen – såfremt det er nødvendigt at fjerne nogle.
Nogle biler har xenon-pærer, hvilket betyder, at der er høj spænding på. Derfor skal du i dette tilfælde vide, hvad du gør. Du kan nemlig risikere at kortslutte lygterne og få stød. Der er to advarselstrekanter ved pæren, der gør dig opmærksom på faren for stød. Har du LED lygter på din bil, så er det hele lygten, der skal udskiftes hos et værksted.
Skift af forlygte – sådan skal pæren sidde
Når du er kommet ned til forlygten, hvor pæren sidder, er den enten skruet i, klemt i eller clipset i. De mest anvendte pærer er H7 og H4. H7eren har én dut på fatningen, som du skal have til at passe med det indhak, der er i lygten. Får du ikke pæren ordentligt på plads, vil dit lys være en anelse skævt, og det kan resultere i, at du blænder modkørende bilister. For at være sikker på at pæren sidder rigtigt - lys da op ad en væg. Lyset skal være vandret med en skråning i højre side. Sammenlign eventuelt med den side som du endnu ikke har skiftet.
Skal du derimod bruge en H4 pære, er der tre dutter på, og her kan pæren kun placeres rigtigt, da du kan se præcist, hvordan den skal sidde. Ved begge pærer er det dog vigtigt, at du ikke rører ved selve glasset. Pæren springer hurtigere, hvis der er fedt på glasset. En god idé er at tage rene handsker på.
Skift af baglygten – sådan gør du
Det er noget nemmere at skifte pæren i baglygterne, da der er mere plads at arbejde på, og du kan bedre se, hvad du laver. Her skal lygten oftest tages af, dog findes der biler, hvor pæren kan skiftes uden afmontering af lygten. Vær opmærksom på, at du ikke ødelægger baglygten, hvis den sidder godt fast.
Når du åbner for bagageklappen, sidder skruerne og clipsene lidt forskelligt. Nogle er nemmere at komme til end andre, de kan både sidde foran og bagved på lygten inde i bagagerummet.
7 gode tips
- Undersøg, hvilken type pære din bil har. For eksempel her: https://www.philips.dk/c-e/au/car-lights/car-selector-tool
- Udskift forlygtepærerne, når motoren er kold.
- Tag billeder undervejs, så du kan huske, hvordan det skal se ud, hvis du har måttet fjerne nogle dele.
- Rør aldrig ved pæren med dine fingre – fedtet glas kan få pæren til at springe. Brug handsker.
- Er der kun én pære, der er sprunget – skift da også i den anden side. Pærer følges ofte ad.
- Er det for svært at komme til pæren, så kør den forbi værkstedet.
- Hos Skorstensgaard skifter vi pærerne gratis mellem serviceeftersynene – dog ikke xenon eller LED.