20. januar 2023

Mekaniker-lærling gør klar til DM i Skills

Selvtillid og sceneskræk i ét – vores lærling Nicklas Mouboe Gildhoff fra Skorstensgaard-værkstedet i Kolding skal snart deltage i DM i Skills, danmarksmesterskabet for unge talenter fra erhvervsuddannelserne, hvor H.K.H. Kronprinsen og Statsministeren også er blandt tilskuerne i år. Nicklas er godt i gang med forberedelserne til dagene i februar – for han skal dyste i ikke én men hele tre dage.

”Det bliver man nok aldrig”, svarer Skorstensgaard-lærling Nicklas Mouboe Gildhoff fra Vojens på spørgsmålet om, hvorvidt han føler sig klar til DM i Skills 2023 her knap to uger, inden det løber af stablen. Danmarksmesterskabet for lærlinge bliver udbudt af SkillsDenmark og kommer til at foregå i februar, hvor 286 lærlinge fra de fem regioner vil deltage for at dyste om danmarksmesterskabet inden for deres respektive fagområder.

Vi har snakket med Nicklas om, hvordan han forbereder sig – samt om, hvordan nerverne har det i ugerne op til konkurrencen.

 

Regionsmester for personvognsmekanikerlærlinge

Nicklas fik adgang til DM i Skills, da han fik førstepladsen i regionsmesterskabet for personvognsmekanikerlærlinge i Region Syddanmark i oktober 2022. Præmien til titlen, som bestod af en check på 20.000 kroner, har han først lige fået overrakt her i tirsdags, hvilket foregik i Aarhus. Her blev han endnu engang mindet om den mesterlige præstation, der bragte ham videre til danmarksmesterskabet. Lige nu forbereder han sig til DM i Skills, så han kan få styr på alle mekanikerfagets discipliner, når han skal dyste om titlen som danmarksmester for personvognsmekanikerlærlinge.

 

Superspændt trods 0 forhåndsviden om opgaverne

DM i Skills kommer til at foregå som til en mundtlig eksamen, hvor man får opgaven på selve dagen og ellers bare går i gang. Nicklas har altså ikke fået noget at vide om, hvad de fejl, han skal løse, går ud på – det gør han først, når han dukker op til konkurrencen. Han fortæller dog, at han egentlig ikke er nervøs for nogen bestemte opgaver, da han føler sig stærk nok i sit fag.

- Det handler nok mere om, hvad det er for nogle områder inden for de emner, jeg kan komme op i. Der er jeg begyndt at forestille mig forskellige scenarier og overveje, hvordan jeg så vil løse dem. Men jeg elsker diagnose og fejlfinding, så det ville jeg gerne op i. Volkswagen ville også være rart at arbejde på, da de har nemme biler, svarer Nicklas Mouboe Gildhoff roligt, da vi spørger ham, om der er nogle bestemte opgaver, han er nervøs for at komme op i, og hvad han helst vil op i.

Ellers tager Nicklas det, som det kommer. Han synes også, det gør det hele ekstra spændende, at han ikke aner på forhånd, hvad opgaverne vil dreje sig om. Det kribler allerede i fingrene, når han tænker på, hvilke fejl og mangler han kommer til at skrue og reparere i.

 

Øver sig med fagbøger og Youtube-videoer

For at kunne levere en fortrinlig præstation til konkurrencen læser Nicklas bøger om mekanikerfaget, hvilket han bruger cirka en time på hver aften. Sidst i januar vil han også gå i gang med at træne intensivt på Syddansk Erhvervsskole i Vejle sammen med sin underviser Jesper Leander Hendriksen, der også er hans kontaktperson og tager med ham til DM i Skills 2023.

- Når vi indstiller vores elever til regionsmesterskabet, som giver adgang til DM i Skills, kigger vi både på det faglige og det menneskelige. Vi går efter de elever, der både er fagligt og teoretisk stærke, men vi lægger også vægt på, at det er elever, der kan holde hovedet koldt under tidspres. Nicklas er passioneret om sit fag og en rigtig dygtig lærling, der har ro over sig, når han arbejder, fortæller Nicklas’ underviser Jesper Leander Hendriksen, der også var hans kontaktperson under forberedelserne til regionsmesterskabet for personvognsmekanikerlærlinge i oktober 2022.

Træningen stopper ikke her. Nicklas ser nemlig også videoer på Youtube hver dag, når han ikke lige er på Skorstensgaard-værkstedet i Kolding eller sammen med vennerne eller kæresten, der i øvrigt også støtter ham i forberedelserne. Han er dog kildekritisk og fortæller, at man skal tage videoerne med et gran salt – især de amerikanske. De har det nemlig med at arbejde anderledes på de amerikanske værksteder sammenlignet med, hvad vi gør herhjemme, mener han.

Ellers får Nicklas en del træning ind gennem lærlingeforløbet på Skorstensgaard-værkstedet i Kolding – hvor han da også bliver fulgt rundt af fans og journalister fra tid til anden. Der har nemlig været en kunde forbi vores Kolding-afdeling, som rigtig gerne ville snakke med Nicklas efter at have hørt om hans fremragende præstation i regionsmesterskabet. Og så har han også lige været i dialog med en journaliststuderende, som har brugt historien om hans forunderlige rejse fra handelsskolen til mekanikerfaget i en eksamensopgave.

 

Knap 50.000 tilskuere – inklusive H.K.H. Kronprinsen

For Nicklas ligger nervøsiteten snarere i omstændighederne end i selve de reparationer, konkurrencen vil byde på. For selvom han føler sig sikker i sit fag, er der noget andet, han er lidt usikker på: at arbejde på en bil, mens så mange øjne følger med i hans bevægelser. DM i Skills er nemlig et brag af et event, hvor titusindvis af mennesker plejer at dukke op for at heppe på konkurrencens godt 300 deltagere – i år også med deltagelse af H.K.H. Kronprins Frederik og Statsminister Mette Frederiksen. Det synes han er lidt nervepirrende. Derudover vil Nicklas under konkurrencen også blive fulgt af en dommer, som han desuden skal være i dialog med samtidig med, han foretager reparationerne.

Selvom han lider af lidt sceneskræk, som de fleste nok ville gøre til sådan en begivenhed, kunne vi dog mærke på den rolige lærling, at han nok skal give den gas til februar. Trods de tusindvis af tilskuere er han nemlig utrolig spændt på at stille op og vise, hvad han kan.

- Det er slet ikke noget, jeg bare skal have overstået. Jeg glæder mig helt vildt meget til det, for det skulle være en ret vild oplevelse at stå der og være en del af noget, der er så stort, fortæller Nicklas begejstret.

DM i Skills 2023 kommer til at foregå i Messe C på Vestre Ringvej 101 i Fredericia. Konkurrencen bliver skudt i gang med en åbningshilsen fra H.K.H. Kronprins Frederik på scenen torsdag den 2. februar 2023 klokken 9.00 og løber til og med lørdag den 4. februar 2023, hvor de 45 danmarksmestre vil blive kåret og modtage deres medaljer af Statsminister Mette Frederiksen. Vi vil som Skorstensgaard Koncernen også være til stede for at heppe på vores lærling – og vi tror fuldt og fast på, at Nicklas nok skal hente en medalje med hjem fra konkurrencen. 

Du kan læse mere om konkurrencen på SkillsDenmarks hjemmeside her.

 

Læs også:

Skorstensgaard-lærling kåret som regionsmester

Skorstensgaard uddanner de skarpeste lærlinge

Vejlensiske elitepiger sparker sig vej inden for karate