13. september 2023
Det med at reparere en bils ødelagte ydre – det ved Brian Hougaard alt om. Han er karosseritekniker hos Skorstensgaard Fredericia og har flere årtiers erfaring inden for sit fag. Men bag hans ekspertise som karosserispecialist skjuler sig en helt anden dimension af skabertrang og originalitet. For efter fyraften skifter han bilerne ud med unikke kunstværker, som han fremstiller af brugte reservedele.
”Jeg har altid vidst, jeg skulle arbejde med bilernes ydre”, lyder det fra Brian Hougaard, da han fortæller om sin rejse ind i karosseriteknikkens verden, som begyndte for godt 40 år siden. Brian fandt nemlig sin rette hylde meget tidligt i karrieren, der begyndte som arbejdsdreng på et autoværksted, hvor han fiflede med bilernes mekanik. Men da en ven fortalte ham om et job som karosseritekniker, bed han hurtigt på. Og siden da har han taget sin uddannelse inden for autokarosseri og gjort karriere som pladesmed, eller karosseritekniker – begge er termer, der anvendes for at beskrive den profession, der beskæftiger sig med at reparere bilernes ydre, som også kaldes karosseri.
Det førte Brian til skadecenteret i Skorstensgaard Fredericia, hvor han har udbedret skader på tusindvis af bilers karosseri og bragt dem så tæt som muligt på deres originale stand i snart otte år. Tiden efter fyraften bruger Brian også på at skabe visuelle underværker – ikke på biler, men på brugte reservedele fra – blandt andet – biler.
Fra brugte bildele til unik skulpturkunst
Brian Hougaard er 62 år og bor sammen med sin kone i Egtved, hvor de lige har bygget nyt hus. Deres tre børn er for længst fløjet fra reden, hvilket betyder, at parret nu har masser af plads til at dyrke fritidsinteresserne. I det nye hus har han fået sit eget hobbyrum, hvor han forvandler brugte reservedele fra biler og maskiner til diverse dekorationer til hjemmet. Og det er måske en af årsagerne til, at konen ikke har noget imod at have over 50 forskellige skulpturer og figurer stående derhjemme – de fleste af dem står nemlig i Brians hobbyrum, hvor han selv står for at støve dem alle af.
Brians interesse for at designe nips og kunstværker af brugte materialer udspringer faktisk af en helt tilfældig opgave, han fik i sin kones blomsterbutik for cirka 10 år siden, hvor hun bad ham om at svejse nogle ting, der var gået i stykker. Da han et stykke tid derefter også tog på messe med sin kone og så de forskellige figurer, som blev udstillet der, tænkte han ”sådan nogle ting kan jeg da også lave”.
Den tilfældighed udviklede sig til en stor passion.
Kun fantasien sætter grænser
Brian gider ikke masseproduktion, for det er hverken unikt eller bæredygtigt. Han kan godt lide tanken om, at det unikke kunstværk, han har lavet, er det eneste eksemplar i verden. Og så føles det rart at vide, at hans hobby ikke belaster miljøet. Derfor upcycler han diverse, brugte reservedele for at skabe mageløse figurer og nips til hjemmet. Det kan være væg-, bord-, lofts- og standerlamper samt diverse figurer og kollager, som kan dekorere hjemmet.
Det er typisk brugte autoreservedele såsom billygter, speedometre, gamle rat, bilfjedre og meget mere, som Brian genbruger. Og det begrænser sig ikke kun til reservedele fra biler. Ofte tager han på forskellige stumpemarkeder på jagt efter reservedele, og her kan han finde alt fra motorcykeldele til stumper fra for eksempel symaskiner og andre apparater.
Brian har da også altid fået at vide, at han har en livlig fantasi. Og det kommer til udtryk i de værker, han skaber af brugte dele.
- Det er ikke sådan, at jeg får en idé og går ud og finder brugte dele for at bringe ideen til live. Ideerne kommer til mig, når jeg står med en bunke brugte reservedele i en kasse. Så jeg kender ikke mit materiale, før det ligger på mit bord. Det er netop dét, jeg godt kan lide ved det – fantasien får frit løb. Og fantasi det har folk altid sagt, jeg har meget af. Man ved aldrig, hvad jeg kan finde på at designe, fortæller Brian Hougaard, karosseritekniker hos Skorstensgaard Fredericia.
Forvandler værkstedet til et atelier i fritiden
Svejsningen af figurerne foregår på pladeværkstedet i Skorstensgaard Fredericia, hvor Brian har alt det nødvendige udstyr til at give sine ideer frit spil. Pladeværkstedet bliver så at sige forvandlet til hans helt eget lille atelier i frokostpauserne og efter arbejdstiden.
Kreeringen af skulpturerne foregår ved, at han først finder ud af, hvor stor en figur, han vil lave ud fra det materiale, han har fundet. Hvis den skal være stor, skal den for eksempel op på en plade. Herefter tegner han figurens omrids på et stykke pap, hvorefter han går i gang med at finde alle reservedelene frem og svejser dem sammen. Når han har svejset reservedelene på værkstedet, tager han dem med hjem i hobbyrummet. Her får de brugte dele nyt liv, når han samler dem til skulpturer og andre dekorationer til hjemmet.
Da vi byggede vores nye domicil i Kolding, blev Brian spurgt, om han ville kreere nogle lamper af kasserede reservedele til indgangen og nogle af kontorerne. Vi har derfor flere, unikke lamper med Brians signatur på sig stående – og hængende – på vores hovedkontor i Kolding: En stor, rustik standerlampe på administrationsgangen fremstillet af forlygten på en amerikansk veteranbil, loftslamper fremstillet af lastbilfjedre, og to identiske bordlamper fremstillet af udtjente motorcykellygter, som står inde hos vores direktører Anders og Martin Skorstengaards respektive kontorer.
Forener hobbyerne i motorcykelkollager
Det værk, Brian holder mest af, er en stor motorcykelkollage i mandshøjde, hvor lyset i forlygten kan tændes. For det er ikke kun bilerne og deres ydre, der fanger Brians interesse. Han bruger også sin fritid på en anden lidenskab, han holder meget af: motorcykler. Han har nemlig kørt motorcykel i omkring 30 år, og derfor består mange af hans værker af motorcykelkollager og -miniaturer – eller helt andre designs, bare af motorcykeldele.
Lige nu er han i gang med at lave endnu en motorcykelfigur, som vil være en miniature, der kan stilles frem på et bord eller en hylde. Denne gang bruger han dele og stumper fra en helt gammeldags symaskine af støbejern. Og den har allerede fået sig en særlig plads i Brians kunstmager-hjerte.
- Det er næsten altid den sidste ting, man har lavet, man er mest stolt af og synes er helt fantastisk. Så lige nu er det nok motorcykelminiaturen af symaskinedele, jeg er i gang med, som jeg er gladest ved, siger Brian Hougaard.
Planen er at fokusere endnu mere på sine unikakreationer og give ideerne frie tøjler i hobbyrummet, når han skal på pension om nogle år.
Se Brian Hougaards Instagram-profil for at følge med i hans kreative unikaværker: https://www.instagram.com/hougaardunika/
Læs også:
Gjorde skolelærerens ord til skamme med 3 chefstillinger hos Skorstensgaard
Værkstedschef fra Skive skifter bilen ud med skateboard i fritiden