7. juli 2023

Medarbejder fra Skorstensgaard Skive

Anders Grøn, som er mekanikersvend i Skorstensgaard Skive, bestod sin svendeprøve med topkarakteren 12 i november sidste år og fik dermed muligheden for at komme i betragtning til ML-Prisen – Metalindustriens Lærlingepris 2023. Og selvom det kun er et halvt år siden, han bestod sit svendestykke, er den ambitiøse Anders allerede klar til at vejlede og inspirere andre unge.

Anders Grøn, 23 år, bor sammen med sin familie ude på landet i Rødkærsbro. Selvom han har 45 minutters køretur hver vej fra Rødkærsbro til arbejdet hos Skorstensgaard Skive, er han stadig den, der dukker først op på værkstedet om morgenen, og den sidste, der lukker og slukker. Han er en mekaniker med stor dedikation til sit håndværk, både på arbejde og i fritiden.

Vi har snakket med Anders for at høre hans tanker vedrørende indstillingen til ML-Prisen og ikke mindst for at lære den unge mekaniker bedre at kende – for hvad er det, han kan?

 

Klar til at modtage ML-Prisen på scenen

Enestående, ihærdig og vellidt lærling, mekaniker, kollega og person. Det er nogle af de ord Anders’ daglige leder, Peter Espersen – afdelingschef i Skorstensgaard Skive, kunne sætte på sin svend i den indstillingstekst, som vi i sidste uge sendte afsted til Metalindustriens Lærlingepris – ML-Prisen.

Metalindustriens Uddannelsesudvalg, MI, har siden 2003 uddelt ML-Prisen til nyudlærte svende fra erhvervsuddannelserne inden for metalindustrien, der har formået at score et 12-tal til prøven. Indstillingen til prisen foregår ved, at uddannelsesstedet samt virksomheden, som svenden har været i lære hos, begge indstiller svenden. Prisoverrækkelsen kommer traditionen tro til at foregå i Dronningesalen i Den Sorte Diamant i København den 29. september. Og Anders Grøn er slet ikke nervøs for at stå på scenen, hvis han ender med at vinde prisen. For selvværdet er højt hos vores mekaniker.

- Om jeg har sceneskræk? Overhovedet ikke. I stedet ser jeg spændt frem til at opleve, hvordan det hele kommer til at udspille sig, udtaler Anders Grøn, mekaniker i Skorstensgaard Skive.

 

Skolen: Anders er toppen af kransekagen

Hvis man ser på Anders som mekaniker, opdager man hurtigt, at han arbejder yderst struktureret. Han kan godt lide at have overblik og planlægge tingene i god tid, hvilket også er noget af det, der – udover hans passion for mekanikerfaget – er grunden til, at han altid er den første til at dukke op på værkstedet.

- Anders er en dygtig og kompetent medarbejder. Han går udfordringerne i møde uden tvivl eller spørgsmålstegn og sætter sig grundigt ind i de opgaver, han står overfor. Han er utrolig lærenem og formår at tilegne sig ny viden og færdigheder på rekordtid. Han er en person, der virkelig brænder for sit håndværk, fortæller Peter Espersen, afdelingschef i Skorstensgaard Skive.

Og det er ikke bare noget, afdelingschefen siger for at få sin mekaniker til at vinde prisen. For Anders’ skole Mercantec i Viborg, som også har indstillet ham til prisen, er meget enige i afdelingschefens ord.

- Anders er toppen af kransekagen, når vi snakker mekanikerlærlinge. Han er altid foran sine kammerater og gennemfører opgaverne til alles tilfredshed. Han har igennem hele læretiden vist sin store interesse for faget og brugt den viden i sit daglige virke her på skolen. Han er en stor støtte for sine klassekammerater socialt og fagligt, og derfor er han vellidt af elever og lærere på alle fronter, uddrag fra Mercantecs indstillingstekst om Anders Grøn.

Som person er Anders en meget udadvendt og frisk, ung fyr – en kæmpe drengerøv, som chefen Peter selv siger. Ifølge kollegerne er han en fornøjelse at arbejde sammen med. Han er meget vellidt blandt holdet på værkstedet i Skive, for han får energien og humøret til at stige, og han skaber altid glæde og god stemning omkring sig.

Det er altså ikke overraskende, at han blev ansat som mekanikersvend i Skorstensgaard Skive, så snart han blev færdigudlært. ”Han lever og ånder for biler”, var noget af det første, chefen sagde om Anders, da vi spurgte ham om hans nyudklækkede svend. Det fornemmer man også hurtigt, når man kaster et blik på Anders’ privatliv. For her bruger han en stor del af sin tid på at gå og skrue i biler.

 

Mekanikerhatten på i næsten alle ugens døgn

Anders Grøn har ikke altid drømt om at blive mekaniker. Som dreng var håbet – som hos mange af hans jævnaldrende – at blive astronaut. Men som årene gik, fik han lidt mere jordnære fremtidsdrømme, hvis man kan sige det sådan. For i 10. klasse blev han helt sikker: han skulle være automekaniker. Det kom til ham i forbindelse med et valgfag på skolen, hvor han sammen med andre fra klassen skulle prøve kræfter på et autoværksted – hvilket beviser, hvor vigtigt det er, at de unge får praktisk erfaring med de faglærte uddannelser allerede i folkeskolen. Og familien har støttet ham hele vejen i hans uddannelsesvalg. For dem var det vigtigste, at han valgte noget, der motiverede ham.

Passionen er stor, og tanken om at åbne sit eget værksted en dag har strejfet ham, men lige nu holder han af at være en del af fællesskabet på et frit værksted – samt af at reparere biler derhjemme i fritiden. Og det er både hans egen og andres biler og scootere, han skruer i. Han er nemlig blevet til omgangskredsens lokale mekaniker, som de altid kan regne med, når køretøjerne får brug for en kærlig hånd. Og det gør Anders med stor glæde.

Han er nemlig ikke bleg for at hjælpe andre mennesker – tværtimod, for sådan er han som menneske. Ligesom han derhjemme hjælper venner og familie med at få deres biler tilbage på vejene, er han også altid klar med en hjælpende hånd på værkstedet i Skorstensgaard Skive. Han er især en rigtig god vejleder for lærlingene, for han elsker at lære fra sig, siger afdelingschefen.

- Det, der gør, at jeg virkelig godt kan lide Skorstensgaard, er det sammenhold vi har i afdelingen, hvor vi har det smaddersjovt sammen, selvom jeg både har jævnaldrende og ældre kollegaer på værkstedet – det har enormt stor betydning for mig, fortæller Anders om sin arbejdsplads.

 

Hjælper til i familiens sommerridelejr i ferien

Derudover hjælper Anders også til hos sine forældre, som han stadig bor hos. Det er en familie med tætte bånd, der holder af at bo sammen på gården ude på landet, hvor både Anders og hans to yngre søskende er født og opvokset. Dog flyver Anders snart ud af reden for at bo sammen med sin kæreste. Men indtil da er han en del af gården, og her giver han en hånd med i de ting, som sker der.

Blandt andet med forældrenes rideskole Stutteri Midnight, hvor de hvert år afholder en sommerridelejr for børnefamilier med små midler. Her hjælper Anders til hver sommer – også i skrivende stund, hvor han faktisk holder sommerfri fra jobbet i Skive. Anders beskriver hele familien inklusive sig selv som udadvendte mennesker, der elsker at hjælpe der, hvor de kan.

Pige på hest ved Rideskole Stutteri Midnight

På afdelingschefen Peter Espersens opfordring støttede vi for nylig stutteriet med et gavekort til sommerridelejrens lotteri, som vinderen kunne bruge på et gratis A/C-tjek hos Skorstensgaard. 

Vi er stolte over at have mennesker som Anders med på holdet – og dem har vi slet ikke så få af her hos Skorstensgaard. Vi ønsker Anders alt muligt held og lykke i opløbet til ML-Prisen, som vi næsten ikke er i tvivl om, at han vil hente hjem!

 

Læs også:

Skorstensgaard uddanner de skarpeste lærlinge

Skorstensgaard-lærling efter DM i Skills: Det er fedt at være et forbillede

Værkstedschef fra Skive skifter bilen ud med skateboard i fritiden