Kør selv ferie i Italien

I denne artikel får du alt hvad du skal vide, når du tager på kør selv ferie til Italien i egen bil. Hvad er den bedste rute derned, hvad skal du være opmærksom på undervejs, og hvilke regler gælder for kørsel i Italien, som er anderledes end herhjemme. Med alt dette in mente, og godt forberedt hjemmefra, kan du få en behagelig og afslappet tur sydover på vej mod lækre pastaretter, god vin og varme solskinstimer i støvlelandet.

  

7’eren eller 9’eren sydpå

Den nemmeste vej til Italien er kort og godt ud på motorvejen, sydpå til du når München og så til højre ind gennem Brennerpasset. 7’eren er oftest både den hurtigste og den korteste rute. Lige bortset fra i de helt travle ferieuger i Juli. Her kan I med fordel vælge at køre østover mod Berlin og tage 9’eren over Leipzig og Nürnberg. Her er trafikken i danskernes højsæson ikke så tæt som på 7’eren.

 

Undgå Elbtunnel i myldretiden

Elbtunnel gennem Hamborg er en flaskehals i spidsbelastningsperioderne. Dvs. på arbejdsdage fra 7.30 til kl. 10.00 og igen fra kl. 15.00 til kl. 17.00. Der kan også være tæt i weekenderne, når tyskerne kører ud til kysten for weekenden. Et godt tip er at være igennem Hamborg inden kl. 7 om morgenen.

 

Husk Miljømærket

Grønt miljømærkat

Mange steder i Hamborg og andre store tyske byer, skal du have det grønne miljømærke, for at kunne køre i byerne. Holder du dig til motorvejen, er det ikke noget problem. Her behøver du ikke mærkatet. Det gør du dog, når du rammer Østrig. Det er en rigtig god ide at købe mærkatet hjemmefra. Du kan købe det ved tankstationerne på grænsen, men når du ser antallet af biler på pladsen foran stationen, så fortryder du, at du ikke købte hjemmefra. Du kan hurtigt bruge en times tid på at stå i kø for dit mærke.

 

Vælg eventuelt lørdagen fra

Lørdag er ”store skiftedag” på campingpladserne i Italien. I højsæsonen er der derfor en enorm udskiftning af Nordeuropæere over grænsen og gennem Brennerpasset. Du kan risikere at holde i kø eller ”stockender Verkehr” fra Innsbruck og ned til Trento, hvor de fleste kører af mod Gardasøen.

 

Sørg for at din bil er ”fit for fight”

Køkørsel henover alperne på en brandvarm sommerdag er hård kost, både for bilen og for passagererne. Inden du tager afsted, er det en god ide at sikre, at der bilens kølesystem fungerer som det skal, at der er tilstrækkeligt med vand og kølervæske på, og at I har godt med vand og snacks i bilen til Jer selv.

 

Feje tricks: Kilometer-slik

Mange forældre har brugt tricket med at uddele slik til børnene for hver kilometer gennem de lange køer. Vi opfordrer naturligvis ikke til bestikkelse af børn. Kun hvis det virker, og får hele familien frem på en god og behagelig måde.

 

Kan man køre uden om Brennerpasset?

Der er alternative ruter ind i Italien. Brennerpasset er den letteste fra Danmark, og derfor også den, de fleste vælger. Så her kan der være tæt trafik. Hvis du har campingvognen med, er Brennerpasset den bedste vej. Du kan vælge at køre over München og Salzburg til Venedig, men det giver en væsentligt længere tur og du risikerer i højere grad at komme til at ligge bag en lastbil på vejen.

Du kan vælge at køre ind gennem Stilviopasset, som et alternativ til Brenner. Det er markant højere og du skal helst ikke være nybegynder når det kommer til bjergkørsel. Hvis du har det fint med de vilkår, venter der Jer en helt fantastisk tur op i 2300 meters højde. Denne rute skal ikke tages med campingvogn.

 

Benvenuto in Italia

Turen over Alperne er altid storslået. Både for børn og voksne. Det er sjældent svært at få børnene til at lægge Ipads og telefoner fra sig på bagsædet, for at se op på de høje tinder på grænsen mellem Østrig og Italien.

I midt mellem toppene triller I ind i Italien og fra det første øjeblik kan I næsten dufte pasta, rødvin og italiensk is.

 

Reglerne for kørsel i Italien

Nu er det så, at I skal være opmærksomme på at der ikke bare gælder andre regler, men også at der hersker en helt anden trafikkultur i Italien.

Italienerne siger selv, at færdselsskiltene nord for Rom er ”Forslag”. Syd for Rom er det bare pynt.

Det skal du dog ikke lytte til, for Carabinieri holder et vågent øje med, at turisterne kører efter reglerne, og det vil være synd for ungerne, hvis is-budgettet bliver beskåret, fordi pengene er gået på en bøde. Der er nemlig ofte kontant afregning af op til 25% af bødens maksimale pris.

 

Færdselsreglerne i Italien

  • Fartgrænser: For biler, motorcykler og autocamper under 3.500 kg er fartgrænsen på motorvejen 130 kilometer i timen, og på landevejen 90, nogle gange 110, kilometer i timen. For biler med campingvogn er grænsen 80 kilometer i timen på motorvejen og 70 kilometer i timen på landevejen.

  • Obligatorisk udstyr: Det er obligatorisk at have advarselstrekant og gul trafikvest i bilen i Italien. Omvendt må du ikke indføre eller anvende radaralarm som Saphe eller Onooo. Det er dog lovligt anvende bilens GPS til at advare mod faste fartfælder.

  • Lygteføring: Udenfor bebyggelse er det lovpligtigt at anvende nærlys i dagtimerne.

  • Vigepligt: Der er som udgangspunkt højre vigepligt alle steder, med mindre skiltningen på stedet viser noget andet.

  • Promillegrænsen i Italien: Promillegrænsen er den samme i Italien som herhjemme, dog med den forskel, at hvis føreren har haft kørekort i mindre end tre år. Så er promillegrænsen rent 0.

 

Der gælder regler for rygning i bilen

En af de store forskelle i Italien i forhold til Danmark er, at der gælder regler for rygning i bilen. I italien er det forbudt at ryge i bilen, hvis der er gravide eller børn under 18 år med. Bøden er heftig. Hvis der ryges i en bil, hvor der er en gravid eller børn under 12 år til stede, kan bøden være op til 5000 Euro. Ryges der i en bil med børn mellem 12 og 18 år til stede, kan bøden være op til 2500 Euro.

 

Skal I på kør-selv ferie til Italien?

Mange danskere vælger at tage en overnatning eller to på vejen til Italien. Det sikrer mere overskud på turen og gør også de knap 1500 kilometer mere spiselige, særligt for familiens små.

Tager i på opdagelse i Tyskland eller Østrig kan i med fordel læse vores andre artikler:

 

Skal vi gøre bilen ferieklar?

Hvis I vil være sikre på, at bilen er fit for fight til turen over Alperne, så lad os gerne tage et kig på bilen. Vi kender de ”svage punkter” i forhold til at skulle klare de høje stigninger, køkørsel og varme temperaturer på vejen, så vi kan nemt og hurtigt fortælle dig, om der er noget du skal være opmærksom på at få fikset, inden I triller afsted på ferien.

 

Book tid på værkstedet her

Book tid